2017-01-18 04:00

EVENIMENT


Fost director într-o agenţie guvernamentală, judecat pentru fraudarea fondurilor europene

 |  19:46
Fost director într-o agenţie guvernamentală, judecat pentru fraudarea fondurilor europene

Fostuldirector economic al Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea IniţiativeiTinerilor (ANSIT) şi alte trei persoane au fost trimise în judecată deprocurorii anticorupţie pentru fraudarea unor foduri europene nerambursabile,în valoare de aproximativ 190.000 de euro.

PotrivitDirecţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada 2003-2005, Gheorghe Popa,în calitate de director al Direcţiei Economice şi Administrative din cadrulAgenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT), ar fiutilizat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate fondurieuropene nerambursabile în cuantum de 7.136.427.020 de lei vechi (aproximativ187.283,2 euro) în cadrul Programului Youth. Acest lucru ar fi fost posibil cusprijinul Olguţei Irina Dicea, prin folosirea unor înscrisuri falsificate pusela dispoziţie de inculpaţii Pepelea Anca, reprezentanta organizaţieinonguvernamentale şi de Gheorghe Ciurilă, administrator al unor societăţicomerciale.

Concret,în perioada 2003-2005, Gheorghe Popa, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu,ar fi dispus efectuarea a 26 de plăţi nejustificate către Federaţia Judeţeană aOrganizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret (FJT) Braşov, Liga pentru ApărareaDrepturilor celor Tineri (LADT) Braşov, Asociaţia Tinerilor Ziarişti (ATZ)Braşov şi SC Sitex Tour SRL, SC Spasici Comserv SRL şi SC Prohotels SRL, cuocazia derulării unui număr de 16 contracte de prestării servicii şiparteneriat încheiate de ANSIT cu persoanele juridice menţionate. Practic, aufost achitate cu bani provenind din Programul Youth servicii care, înrealitate, nu au fost efectuate. Pentru a putea justifica aceste plăţi,Gheorghe Popa a folosit un număr de 11 facturi fiscale întocmite în fals deGheorghe Ciurilă şi Anca Pepelea prin care atestau în mod nereal prestarea unorservicii către ANSIT, susţine DNA.

Îndemersul său, Gheorghe Popa a fost ajutat de Olguţa Irina Dicea, şef al serviciuluifinanciar contabil în cadrul Direcţiei Economico Financiare a ANSIT.

AutoritateaNaţională pentru Sport şi Tineret din cadrul Ministerului Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de7.136.427.020 de lei vechi (aproximativ 187.283,2 euro).

Acuzaţiileprocurorilor anticorupţie

ProcuroriiDNA îl acuză pe Gheorghe Popa de schimbarea, fără respectarea prevederilorlegale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al ComunităţilorEuropene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formăcontinuată (26 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (11 actemateriale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebitde grave, în formă continuată (26 acte materiale). Irina Olguţa Dicea, şef alserviciului financiar contabil în cadrul Direcţiei Economico Financiare aANSIT, este acuzată de complicitate la infracţiunea de schimbare, fărărespectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetulgeneral al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea oriîn numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), complicitate lainfracţiunea de uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şicomplicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cuconsecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte de materiale). AncaPepelea, reprezentant al Ligii pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (LADT)Braşov va fi judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, iarGheorghe Ciurilă, administrator al SC Sitex Tour SRL şi SC Spasici Comserv SRL,pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (10 actemateriale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contraintereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Dosarula fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Au mai fost condamnaţiîntr-un alt dosar al DNA

AncaPepelea şi Gheorghe Ciurilă au mai fost trimişi în judecată de procuroriianticorupţie la data de 16 mai 2007. La data de 26 ianuarie 2011, JudecătoriaSectorului 1 Bucureşti a dispus condamnarea Ancăi Pepelea la şase ani de închisoareşi condamnarea lui Gheorghe Ciurilă la trei ani de închisoare cu suspendare subsupraveghere, hotărâre care nu este definitivă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image