2017-01-18 22:16

EVENIMENT


Fost primar PNL, achitat într-un dosar de corupţie

 |  20:32
Fost primar PNL, achitat într-un dosar de corupţie
ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv pe fostul primar PNL dinSăcele, Vasile Laţa, judecat pentru corupţie, judecătorii instanţei suprememenţinând pedeapsa aplicată de Tribunalul Bucureşti.

În2008, Vasile Laţa a fost achitat de Tribunalul Braşov, care a apreciat că nusunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită,reţinută în cazul fostului edil de Direcţia Naţională Anticorupţie. Curtea deApel Braşov a decis, în 26 martie 2009, condamnarea la şase ani de detenţie afostului edil. Fostul primar a contestat decizia de condamnare la ICCJ, care în31 august 2009 a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia deneconstituţionalitate a prevederilor articolului I, punctul 184, din Legea356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, în cepriveşte partea de modificare a dispoziţiilor articolul 385 indice 9, alineatul1, punctul 12, din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Vasile Laţa,fost primar al localităţii braşovene Săcele. În 20 mai 2010, CurteaConstituţională a stabilit că eliminarea posibilităţii de a contesta pe calearecursului o hotărâre judecătorească, atunci când nu sunt întrunite elementeleconstitutive ale infracţiunii, închide părţii interesate calea valorificăriiefective a dreptului încălcat. Concret, condamnarea în apel a unui acuzat carea fost achitat în primă instanţă suprimă o cale de atac. Curtea Constituţionalăa decis că sunt neconstituţionale prevederile articolului 385 indice 9, alineatul1, punctul 12 din Codul de procedură penală, întrucât contravin dispoziţiilorarticolelor 21 şi 20 din Legea fundamentală, raportate la articolul 13 dinConvenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentalereferitor la dreptul la un recurs efectiv. Curtea Constituţională spunea că luiLaţa, condamnat pentru prima dată în apel, i-a fost suprimat accesul efectiv lao cale de atac în faţa unei jurisdicţii superioare, cu scopul de a contestadecizia prin care a fost declarat vinovat. "Chiar dacă acest examen poatefi limitat din raţiuni ce justifică un scop legitim, restrângerea nu trebuie săgolească reexaminarea de sensul, de esenţa sa", notează CC.

Înurma constatării neconstituţionalităţii textelor, CC a trimis instanţei supremedecizia sa, iar judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărâtdefinitiv, în 8 decembrie 2010, admiterea recursului lui Vasile Laţa, au casatdecizia Curţii de Apel Braşov, menţinând în totalitate sentinţa penală 609/25iulie 2008 a Tribunalului Braşov - Secţia Penală. Totodată, ICCJ a respins, canefondat, recursul declarat de DNA Braşov.

VasileLaţa a fost arestat preventiv în 29 iunie 2005, după ce a fost prins înflagrant delict. El ar fi primit mită 60.000 de euro. În schimbul acestor bani,Primăria Săcele ar fi trebuit să renunţe la o acţiune civilă vizând tranzacţiiimobiliare cu terenuri, operaţiune în urma căreia valoarea de piaţă aterenurilor respective ar fi crescut extrem de mult. După câteva zile de laarestare, Prefectura Braşov l-a suspendat pe Laţa din funcţia de primar, însăSecţia de contencios administrativ a Tribunalului Braşov a hotărât în 31ianuarie 2006 să anuleze ordinul prefectului prin care Vasile Laţa a fostsuspendat din funcţie. Laţa a fost eliberat din arest în 9 martie 2006, elfiind judecat în stare de libertate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image