2019-03-24 02:59


Fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, audiat la DNA: ''Nu puteam semna nici un contract fără ca ministrul să ştie''

 |  17:33
Fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, audiat la DNA: ''Nu puteam semna nici un contract fără ca ministrul să ştie''
Fostul secretar de stat în Ministerul DezvoltăriiRegionale şi Turismului, Ioan Andreica, a fost audiat la DNA, ieri, timp deaproximativ trei ore, la ieşirea din sediul Direcţiei declarând că nu estevinovat şi că nu putea semna nici un contract „fără ca ministrul să ştie”. IoanAndreica a fost audiat în dosarul în care preşedintele CJ Bistriţa, Liviu Rusu,şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, LucaIancu, sunt anchetaţi pentru deturnare de fonduri.

La ieşirea din sediul DNA, Andreica a declarat că sesimte nevinovat, că procurorii anticorupţie nu ar avea probe împotriva lui şică el nu putea semna contractele „fără ca ministrul să ştie”, el nefăcândnominalizări. În 2 iunie, DNA a făcut percheziţii la sediul ConsiliuluiJudeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud, sigilând birourile lui Liviu Rusu şi al lui LucaIancu, ambii membri PDL, la locuinţa din Bistriţa a fostului secretar de statîn MDRT Ioan Andreica, precum şi la sediul Euroland SA, la care sunt acţionariacesta şi soţia secretarului general al PDL, Ioan Oltean. „Soţia lui IoanOltean e acţionar la firmă, dar, din câte ştiu, a anunţat că vrea să-şi vândăacţiunile”, a declarat atunci Ioan Andreica. Potrivit unor informaţii care aparpe site-ul www.infoconstruct.ro, SC Euroland 2002 SRL oferă management generalpentru proiectele în instalaţii electrice 0,4-700 Kv, management general alproiectelor de parcuri eoliene (proiecte instalaţii electrice, vânzăriechipamente centrale eoliene, realizare de instalaţii electrice 0,4-20 Kv,documentaţii pentru obţinere aviz tehnic, proiectare, montaj, întreţinere şiasistenţă tehnică pentru instalaţii electrice, linii electrice aeriene şisubterane, posturi de transformare aeriene şi subterane, racordări parcurieoliene). Conform sursei citate, firma are atestat ANRE nr. G343/03.12.2010 şi5304/11.02.2010.

Andreica, asociat în firma deputatului Ioan Oltean

În cea mai recentă declaraţie de avere a deputatului IoanOltean, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, apare faptul că acesta deţine osută de acţiuni la SC Euroland Bistriţa, în valoare de zece mii de lei. Anultrecut, Ioan Andreica spunea, într-o emisiune televizată, că firma s-atransformat din SA în SRL. „Eu am părţi sociale. Nu mai sunt acţionar, a fostfirmă pe acţiuni şi acum este SRL, deci sunt asociat, am părţi sociale. Nudeţin nici o funcţie de conducere. Sunt asociat cu doamna Oltean. (...) Este o firmăde proiectare şi execuţie”, declara Ioan Andreica în emisiunea respectivă. Potrivitdeclaraţiei sale de avere postată în 16 septembrie 2010 pe site-ul MinisteruluiDezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ioan Andreica menţiona că esteasociat la SC Euroland 2002 Bistriţa, având 73 de părţi sociale în valoare de730 de lei, şi că director general al SC Euroland 2002 Bistriţa este soţia sa,Sorinica Andreica, iar aceasta a obţinut un venit de peste 39.000 de lei de lafirma la care el a lucrat ca inginer proiectant, având un venit anual de 13.555de lei. Totodată, în declaraţia de interese Andreica menţiona un număr de 15contracte aflate în derulare, la vremea respectivă, încheiate cu primării dinBistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj, dar şi cu Electrica Transilvania Nord, învaloare totală de 1,3 milioane de lei. Majoritatea acestor contracte au fostobţinute prin achiziţie directă sau cerere de ofertă. Ioan Andreica ademisionat din funcţia de secretar de stat în MDRT în 13 septembrie 2010, fiindacuzat că ar fi favorizat primarii PSD şi PNL în ce priveşte proiectelefinanţate de minister. Andreica a negat toate acuzaţiile şi a spus că, celpuţin în privinţa proiectelor privind alimentările cu apă, primarii PDL auprimit de două ori mai mulţi bani decât ceilalţi. El a ocupat funcţia înperioada de secretar de stat în MDRT timp de aproximativ doi ani. Referitor lademisia sa, el spunea în 13 septembrie că nu a făcut-o de pe „o poziţie derăzboi” cu ministrul Elena Udrea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...