2017-01-19 18:57

EVENIMENT


Fosta șefă a Vămii Halmeu, unsă cu ajutorul unui milionar din Top 300 pentru 130.000 de euro

 |  15:00
Fosta șefă a Vămii Halmeu, unsă cu ajutorul unui milionar din Top 300 pentru 130.000 de euro

Azi, magistraţii Tribunalului Satu Mare vordecide asupra cererii de arestare preventivă, cerută de DNA-Oradea pentru LiviuFlorian, Savu Ion şi Ioan Romeo Niţu privind traficul de influenţă. Fosta şefăa Vămii Halmeu, Nicoleata Dobrescu, ar fi dat 130.000 de euro ca să ajungă dinfuncţia de inspector vamal în cea de şef. Ulterior, după ce i-a expiratdelegarea, traficanţii de influenţă i-ar fi cerut 300.000 de euro ca să rămânăşefă peste Vama Halmeu.

Procurorii din cadrul DNA-Oradea au cerutarestarea lui Liviu Florian - om de afaceri, acuzat de trafic de influenţă, IonSavu - om de afaceri, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, şi IoanRomeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty free din Vama Halmeu, acuzat decomplicitate. În septembrie 2009, Florian Liviu a primit de la o angajată de laVama Halmeu, cu funcţie de inspector vamal, suma de 130.000 de euro,promiţându-i că va trage sfori la şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor şi lavicepreşedintele ANAF pentru a-i determina să o delege în funcţia de şef alBiroului Vamal Halmeu. Florian Liviu a primit banii, prin intermediul lui SavuIon. Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată, în funcţia de şef al BirouluiVamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009. Banii aufost strânşi de la cămătari şi de la traficanţi de ţigări. În 2010, laexpirarea delegării, indivizii au pretins suma de 300.000 de euro, promiţându-ică va rămâne în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. La instrumentareaacestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din DGA.

Bani demită colectați de la cămătari

Surse judiciare au declarat pentru “Puterea”că din dosarul de trafic de influenţă s-au disjuns maimulte dosare. Spre exemplu, potrivit surselor, s-a format dosarul „Usturoiul”.

Nu mai departe desăptămâna trecută, fostaşefă a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a fost citată la sediul DNA Satu Mare, după ce anchetatorii au efectuat 12percheziţii imobiliare în oraşul Satu Mare la domiciliul său şi a altor 11sătmăreni, cămătari în majoritate, de la care aceasta a colectat banii necesarimitei date pentru a fi numită în funcţie. Dobrescu s-ar fi angajat ca, după ceva fi numită în funcţie, să le restituie banii şi să le faciliteze realizareaunor acte de contrabandă. Nicoleta Dobrescu este cercetată pentru că, alăturide alţi lucrători vamali, a semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv deusturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane deeuro. Dosarul “Usturoiul” se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradeaal DNA.

Un alt dosar aflat în lucru este cel alţigărilor din duty free. Şefii de la Direcţia Regională de Accize şi OperaţiuniVamale Cluj au constatat că magazinele duty free s-au aprovizionat, în 2009, cu19 milioane de pachete de ţigări, o cantitate enormă, spun surse judiciare. Laun calcul sumar, la un preţ mediu de aproximativ un euro pentru un pachet,rezultă că valoarea ţigărilor care au intrat în magazinele duty free în cursulanului 2009 a fost de 19.000.000 de euro. Valoarea de piaţă a acestora este,însă, de trei ori mai mare, iar cea a accizelor neaplicate, mult mai mare:peste 60.000.000 de euro, sumă neîncasată la bugetul de stat din accize şi altetaxe.

Potrivit Codului vamal, produsele duty freese pot achiziţiona doar pe sensul de ieşire din ţară, iar cantitatea de ţigărimaximă admisă la trecerea frontierei este de două pachete de ţigări depersoană. În condiţiile în care numărul persoanelor care au tranzitat VamaHalmeu pe sensul de ieşire din ţară a fost de circa 250.000, legal ar fi pututfi scoase din ţară aproximativ 500.000 de pachete. Diferenţa dintre acest numărşi cele 19.000.000 de pachete achiziţionate a fost explicată de proprietariimagazinelor prin faptul că nu există nici o lege care să îi împiedice să vândăoricâte pachete de ţigări le sunt solicitate.

De la afacericu porci și cu energie la tras de sfori

Liviu Florian este cunoscut şi ca“miliardarul de Bonţida”, fiind patronul unuia dintre cele mai mari complexuride creştere a porcilor din ţară, Agroflip Bonţida - judeţul Cluj, după ComtimTimişoara şi după cel din Călăraşi. Deşi a făcut bani din creşterea porcilor,Liviu Florian este un împătimit al maşinilor de lux, deţinând şi un autoturismBentley, găsit în garaj de anchetatori în momentul efectuării percheziţiei.

Liviu Florian a fost inclus, în 2005, în Top300 Capital al celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 18-20 milioanede dolari. Anul trecut, acesta figura pe locul 9 în topul celor mai bogaţiclujeni şi pe locul 150 la nivel naţional, cu o avere estimată de Top 300Capital la aproximativ 40 milioane de euro.

Fost ospătar şi fost boxer de performanţă,Florian a lucrat înainte de 1989 în turism. A deschis primul restaurantchinezesc din Cluj, pe care l-a lăsat apoi fiului său. A făcut şi export,comerţ cu marmură, obiecte sanitare, iar toţi banii i-a investit înagricultură. În 1997 a cumpărat, în condiţii suspecte, complexul de porciAgroflip Bonţida, cel mai mare din Transilvania, dar şi Agroflip Gorneşti -judeţul Mureş, devenind în urma contractului de privatizare unul dintre mariilatifundiari ai Transilvaniei, deţinând mii de hectare de terenuri. Privatizareas-a făcut ca şi în cazul Foresta Nehoiu – Omar Hayssam. Adică a cumpărat cudoar 400.000 de dolari, bunuri a căror valoare depăşea de cel puţin trei orisuma plătită. Unde mai pui că i-a dat şi în rate… Uşor, uşor cele două maricomplexuri au înregistrat datorii enorme la numai câţiva ani de la privatizare,fiind falimentate în timp ce patronul lor devenea tot mai bogat. De altfel,firma Agroflip Bonţida a fost implicată în circa 300 de procese cu statul. Florianeste rudă prin alianţă cu fostul ministru ţărănist al agriculturii, Ioan AvramMureşan.

Jucătorpe piața „băieților deștepți” din energie

În 2009, Liviu Florian a încercat să pătrundăpe piaţa “băieţilor deştepţi” din energie. Presa locală a arătat o relaţie de afaceri între directorul ST Transelectrica Cluj, RareşRusu, împreună cu fostul său partener de afaceri, Andrei Hossu, omul de afaceriIrinel Columbeanu şi milionarul clujean Liviu Florian, patronul SC Agroflip. Învara anului 2009, la conducerea ST Transelectrica Cluj a fost numit pe criteriipolitice Rareş Rusu, fost consilier judeţean PDLşi fost acţionar al SC Tes Group, o firmă care tranzacţionează energieelectrică şi îl are ca acţionar principal pe Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hossu(cercetat, judecat și achitat în dosarul Băncii Dacia Felix). Această firmăcumpără de la stat curent electric şi îl transportă prin intermediulTranselectrica către destinatar. La data la care Rusu a fost numit directorgeneral al Transelectrica Cluj el nu mai deţinea acţiuni în cadrul firmei TesGrup, alături de ceilalţi acţionari, însă, cu toate acestea, el apărea dreptpersoană de contact al acestei societăţi.

SC Tes Group SRL a fost înfiinţată înoctombrie 2005, iar, iniţial, în cadrul acţionariatului figurau Andrei HoreaHossu (cu 40% din acţiuni), Oliver Heim, cu 10% din acţiuni şi Rareş Rusu, cu50 de procente din cadrul firmei.

Pe vremea când Rareş Rusu era consilierjudeţean, firma la care era acţionar, SC Tes Group a încheiat un contract cu AeroportulCluj-Napoca, o instituţie în subordinea CJ Cluj. SC Tes a vândut o serie deechipamente pentru reducerea consumul de energie electrică la corpurile deiluminat instalate pe aeroportul clujean. Aceeaşi firmă a mai câştigat înaugust 2006 o licitație organizată de Ministerul Transporturilor pentruoptimizarea consumului de energie în staţiile de cale ferată Cluj, Oradea şiDej. Rareş Rusu este, din 2004, consilier judeţean al PD. El a fost preşedinteal Organizaţiei de Tineret a PD Cluj şi şeful de cabinet al lui Adriean Videanuîn vremea când acesta era vicepremier, iar apoi a fost numit în aceeaşi poziţiepentru George Seculici. Rusu a lucrat şi pentru Vasile Blaga. Acesta a plecatdin fucţiile deţinute la Bucureşti în urma scandalului de spionaj StamenStancev. De asemenea, Rareş Rusu mai este amintit şi în declaraţiile martoriloraudiaţi în scandalul sexual “Nana Club”. În rechizitoriu întocmit pentruacuzarea patroanei clubului, Natalia Strechi, se arată faptul că unul dinautomobilele care erau parcate destul de des în faţa acestui local se afla şiun Mercedes cumpărat în leasing de directorul Transelectrica Cluj, Rareş Rusu.El este fiul generalului Stoian Rusu, fostul şef al MiliţieiCluj şi, ulterior, fostul prim-şef al Doi şi-un sfert.

Un Doişi-un sfert electrizant

Afacerea cu energie se pare că i-a atras caun magnet pe rudele foştilor şefi ai UM 0215. Este de notorietate în Clujprietenia dintre Rareş Rusu şi fiul lui Virgil Ardelean, Alin. Acesta din urmă deţine25% dintre acţiunile SC Ten Transilvania Energy, care face parte din AsociaţiaFurnizorilor de Energie Electrică din România, un fel de ligă a “băieţilordeştepţi”. De asemenea, Ardelean a fost asociat în firma Energon GET GAS&EmissionsTrading, care este deţinută de acţionarul majoritar Energon Holding Delft B.V.,o firmă olandeză. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de laTurceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

FOTO Nicoleta Dobrescu: Gazeta de Nord Vest


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31

Mai multe imagini:
Fosta șefă a Vămii Halmeu, unsă cu ajutorul unui milionar din Top 300 pentru 130.000 de euro
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BAIETEL
13 Feb 2011

Niko letta, dat cu Mingio letta, pret de afisare depaseste cursul activ de piata!

Adauga un comentariu

Random image