2018-12-14 12:10


Fostul deputat Marko Attila, căutat prin Interpol

 |  21:01
Fostul deputat Marko Attila, căutat prin Interpol

Marko Attila Gabor a fost dat în urmărire prin Interpol de către Poliția Română. Fostul deputat apare pe site-ul Inspectoratului General la „Persoane urmărite”, datele sale personale şi fotografiile recente împânzind de asemenea porturile, aeroporturile şi punctele de frontieră terestre. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 29 aprilie, arestarea sa preventivă în lipsă pentru 30 de zile. Deputat UDMR în Parlamentul României, în momentul începerii urmăririi penale, Marko este acuzat de corupţie într-unul din dosarele privind despăgubirile de la ANRP. La data comiterii faptelor, udemeristul era secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relații interetnice, într-unul din guvernele Boc.

Marko Attila a fost trimis în judecată pe 9 aprilie alături de alți 7 inculpați, printre care și fostul șef al ANI Horia Georgescu, care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), precum și 4 inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acțiunile sau inacțiunile lor intenționate, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro. Marko s-a evaporat în Ungaria încă din decembrie 2014, în momentul în care DNA a cerut permisiunea Parlamentului de începere a urmăriri penale şi, ulterior, a arestării preventive. Marko şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor printr-o „vedere”, care a ajuns la preşedintele Zgonea prin intermediul avocatului său.

Arestare în lipsă

Cu o săptămână în urmă DNA a cerut arestarea sa în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării. Anchetatorii au ajuns la concluzia că fostul deputat s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind niciodată audiat.

„La data de 26 martie 2015, s-a solicitat Parlamentului României – Camera Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a inculpatului Marko Attila Gabor. La data de 22 aprilie 2015, Parlamentul României – Camera Deputaţilor a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a înştiinţat că Marko Attila Gabor şi-a depus demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 aprilie 2015. La data de 16 aprilie 2015, preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a rămas fără obiect, motivează procurorii.

Rechizitoriul şi capetele de acuzare i-au fost trimise pe suport electronic lui Marko prin intermediul avocatului său.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-04

TAGURI: deputat, ungur, marko, attila, urmarit, general, politie, anrp, coruptie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...