2017-01-16 17:26

EVENIMENT


Fostul deputat liberal Vasile Bran, cercetat pentru evaziune fiscală

 |  18:21
Fostul deputat liberal Vasile Bran, cercetat pentru evaziune fiscală

Fostul deputat braşovean şi subsecretar de stat Vasile Bran este cercetat de procurorii DIICOT pentru evaziune ficală, într-un dosar în care foştii şefi ai Vămii Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, au fost arestaţi preventiv în octombrie 2010, transmite corespondentul NewsIn.

Foştii şefi ai Vămii Braşov sunt acuzaţi că ar fi adus un prejudiciu de peste 11,7 milioane lei prin favorizare unei grupări infracţionale condusă de Cecilian Morcov, grupare specializată în evaziuni fiscale cu combustibili achiziţionaţi fără plata accizelor, produsele fiind livrate ulterior fără documente sau cu documente false emise de firme „fantomă“. Una dintre firme ar fi fost SC Roivio Com SRL, firmă în care Vasile Bran este acţionar.

DIICOT Braşov a decis, prin rezoluţia la dosarul 134/D/P/ 2010, începerea urmăririi penale pentru evaziune fiscală împotriva SC Roivio Com SRL, având ca asociaţi pe fostul deputat Vasile Bran şi soţia sa, Adriana Violeta Bran, aceasta având şi calitatea de administrator. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale reiese că „în luna iulie 2010, SC Roivio Com SRL Braşov a evidenţiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi pe baza acestor acte justificative nereale ce atestau operaţiuni fictive s-a realizat diminuarea venitului net şi implicit a obligaţiilor fiscale către stat“.

Procurorii afirmă că societatea la care fostul deputat şi subsecretar de stat este acţionar a cumpărat şi vândut motorină cu ajutorul firmei-fantomă SC Petrucrisvic SRL Oradea, deşi carburanţii erau de fapt achiziţionaţi în regim suspensiv (fără plata accizelor) de la SC Carexima SRL Braşov. Produsele erau înregistrate în mod fictiv în documentele contabile ale SC Roivio Com SRL Braşov pe baza unor documente emise de firma-fantomă SC Petrucrisvic SRL, documente care atestau plata accizei.

Valoarea totală a sumelor de achiziţie fictivă de motorină cu plata accizei a fost de 165.217,39 lei. Prin acest procedeu, S.C. Roivio Com SRL s-a sustras de la plata accizei, a impozitului pe profit şi a TVA-ului prin evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

„În urma analizării circuitelor financiare şi contabile derulate prin intermediul societăţilor comerciale implicate în activităţile ilicite se constată că, în baza unor operaţiuni comerciale fictive, a fost prejudiciat bugetul de stat prin sustragerea de la plata accizei, a impozitului pe profit şi a TVA-ului“, scriu procurorii DIICOT în rezoluţia de începere a urmăririi penale a fostului deputat.

Vasile Bran mai este învinuit şi pentru „sprijinirea unui grup infracţional organizat“, procurorii afirmând că, „începând cu luna iulie 2010, a aderat la gruparea infracţională constituită de Morcov Cecilian, Balănucă Mariana ş.a. care avea ca scop comercializarea carburanţilor achiziţionaţi în regim suspensiv, dar scoşi ilicit de sub acest regim. În perioada iulie – august 2010, cunoscând că nu a fost efectuată plata accizei şi a TVA-ului, a achiziţionat, în numele S.C. Roivio SRL Braşov, motorină prin intermediul S.C.Petrucrisvic SRL Oradea, firmă fantomă, pe care a valorificat-o ulterior, cunoscând provenienţa carburanţilor“.

În acest dosar au fost arestaţi, în toamna anului 2010, foştii şefi ai Vămii Braşov, Claudiu Gheorghe Monea şi Dorel Ciobanu, care sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi fals intelectual, activitatea infracţională a celor doi aducând un prejudiciu bugetului de stat de 11,7 milioane de lei, din care 7,6 milioane accize şi 4,1 milioane TVA-ul, potrivit anchetatorilor. Cei doi şefi de la vamă sunt acuzaţi că ar fi sprijinit şi sfătuit membrii grupării conduse de Cecilian Morcov cum să depună situaţiile privind mişcările de produse sau încasarea contravalorii accizelor, apoi au certificat documentele administrative de însoţire (DAI) şi au împiedicat orice control, deşi antrepozitele erau nou-înfiinţate şi tranzacţionau cantităţi mari de produse. La inspecţiile fiscale, Monea şi Ciobanu nu au analizat toate datele şi informaţiile pentru a stabili situaţia fiscală completă şi corectă a antrepozitarilor, contribuind la diminuarea taxelor plătite de aceştia.

Fostul deputat Vasile Bran susţine că nu are cunoştinţă despre faptul că este urmărit penal în respectivul dosar. „Habar n-am despre ce e vorba. Sunt acţionar la această firmă, dar n-am nicio funcţie. Ca să ştiu, trebuie să sun administratorul sau contabilul“, a declarat Bran. Acesta a recunoscut că l-a cunoscut, în urmă cu câţiva ani, pe Cecilian Morcov.  „L-am cunoscut în urmă cu mulţi ani, când a cumpărat o firmă la care aveam şi eu acţiuni. (...). Nu am nicio afacere cu el ca să mă simt vinovat“, a mai spus fostul deputat. Procurorii deţin, însă, o serie de interceptări telefonice ale unor convorbiri purtate de Vasile Bran cu Cecilian Morcov în vara anului trecut.

Vasile Bran a fost deputat începînd din 1990 şi pînă în 2004, fiind numit apoi vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, funcţie pe care a refuzat să o părăsească în momentul ieşirii Partidului Democrat de la guvernare, peferând să demisioneze din partid şi să se înscrie în Partidul Naţional Liberal. La alegerile locale din 2008 a fost inclus pe lista de candidaţi a PNL Braşov pentru Consiliul Local, Consiliul Municipal refuzând, la vremea respectivă, să-i valideze mandatul de consilier. A fost numit apoi în funcţia de director general al Parcului Industrial Carfil, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-02-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image