2019-02-20 09:32


Fostul director al DSV din Ministerul Transporturilor a ajuns “la răcoare”, în dosarul „Gripa aviară”

 |  19:52
Fostul director al DSV din Ministerul Transporturilor a ajuns “la răcoare”, în dosarul „Gripa aviară”

Fostuldirector al Direcţiei Sanitar-Veterinare din Ministerul Transporturilor, VictorButean, a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi spălare de bani încazul atribuirii unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară unei firmedin Iaşi care, fără a presta vreo activitate, a obţinut şase milioane de euro.

VictorButean, fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei deSănătate Publică a Ministerului Transporturilor, este cercetat de procuroriiDirecţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită, complicitate ladare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani,instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi efectuarea deoperaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută. Alături de acesta,procurorii au început urmărirea penală şi în cazul lui Tonel Ursachi,administrator al SC Lumi SRL Iaşi, pe care îl acuză de dare de mită,constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani, searată într-un comunicat de sâmbătă al DNA. Procurorii anticorupţie i-au reţinutpe cei doi şi au cerut, sâmbătă, Tribunalului Bucureşti arestarea lorpreventivă pentru 29 de zile. Victor Butean a primit interdicţie de a părăsiBucureştiul, iar Tonel Ursachi a fost obligat să nu părăsească ţara, instanţarespingând astfel propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor doi.

Procuroriiau câştigat la recurs

Deciziaa fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care, sâmbătă, adispus arestarea preventivă a celor doi, pentru 29 de zile. Din Ordonanţa depunere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, înperioada octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare înRomânia, Victor Butean, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilorde dezinfecţie desfăşurate de Ministerul Transporturilor în unele puncterutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat,care a acţionat astfel încât firma Lumi SRL, aparţinând lui Tonel Ursachi, săobţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii dedezinfecţie. Contractele au fost atribuite în condiţiile în care SC Lumi SRL nuputea să presteze astfel de activităţi, întrucât la acea dată avea un singurangajat şi nici un fel de utilaje. Activităţile stabilite prin contractele dedezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante.

Şasemilioane de euro pentru nimic

Potrivitprocurorilor, deşi nu a prestat nici un fel de activităţi, firma Lumi SRL aînregistrat un profit net de aproximativ şase milioane de euro. Pentru aasigura protecţia şi a favoriza firma Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor,dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv înperioada septembrie 2005-septembrie 2006, Victor Butean a primit de la TonelUrsachi, direct sau indirect, 60.420 de lei, adică aproximativ 17.000 de eurola cursul mediu din acea perioadă, se mai arată în documentul procurorilor. “Înscopul spălării sumelor de bani provenite din contractele de dezinfecţie,inculpatul Butean Victor, care în toată această perioadă a avut calitatea de medicveterinar, angajat, succesiv, ca funcţionar în cadrul MinisteruluiTransporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consiliersuperior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma SC Elis 96Comprod Impex SRL, firmă pe care o controla din umbră şi prin intermediulcăreia a cumpărat acţiuni la SC Azur TC SA Baia Mare”, se mai arată încomunicatul procurorilor. De asemenea, Victor Butean a cesionat fictiv, în modrepetat, acţiunile pe care le deţinea societăţii Elis 96 Comprod Impex SRL,astfel încât “să facă pierdută urma sumelor de bani”. Pentru aceasta, Buteans-a folosit de persoane din grupul infracţional organizat creat de el. Maimult, pentru a obţine în mod nelegal banii alocaţi pentru combaterea gripeiaviare, a introdus societatea Elis 96 Comprod Impex SRL în mod artificial înlanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. “Toate acestea s-au produs prinefectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţiadeţinută de către inculpatul Butean Victor”, mai arată procurorii DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-01-22
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CONCEFA
13 Dec 2010

cel care a orchestrat totul este traian preoteasa fost director cfr si actual consilier a doamnei boagiu. el a primit in contul personal 500 mii euro de la un var al lui ronel ursachi, bani cu care a achizitionat 5 case in bucuresti si un audi a8, pe numele lui! doamna boagiu stie si nu face nimic pentru ca tipul este finul lui gh dobre care era ministru atunci si secretar general la mt acum!
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...