2019-01-24 04:48


Fostul magistrat militar, generalul Dan Voinea, consideră că este nevoie de un proces al comunismului: „Administrația comunistă există și în prezent”

 |  18:04
Fostul magistrat militar, generalul Dan Voinea, consideră că este nevoie de un proces al comunismului: „Administrația comunistă există și în prezent”

Fostulprocuror Dan Voinea, cel care a întocmit rechizitoriul soţilor Ceauşescu, înurma căruia au fost condamnaţi la moarte, a afirmat, ieri, la RFI, că, dacă arfi continuat procesul, "aşa cum ar fi fost normal să fie", ar fi fostprimul dosar în care se judecau crimele comunismului.

Maiorîn cadrul Direcţiei Procuraturilor Militare din cadrul Procuraturii Generale aRomâniei, Dan Voinea s-a oferit să fie procuror de şedinţă, în ziua de Crăciun1989, în procesul Elenei şi al lui Nicolae Ceauşeascu, acuzaţi de genocid şiexecutaţi.

Sacrificați pentru aevita procesul comunismului

După21 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Dan Voinea - care s-apensionat în timpul unei acţiuni disciplinare declanşate împotriva sa din cauzadeficienţelor în instrumentarea dosarelor revoluţiei, respectiv pentruîncălcarea procedurilor penale în cazul lui Ion Iliescu, fost preşedinte alRomâniei - afirma la RFI, citat de Mediafax, că soţii Ceauşescu au fostsacrificaţi, pentru a nu avea loc un proces al comunismului. "Dacă ar ficontinuat procesul lui Ceauşescu, aşa cum ar fi fost normal să fie, ar fi fostprimul dosar în care se judecau crimele comunismului. Însă n-a fost să fie aşa,până în prezent nu a mers în instanţă un astfel de dosar. Raţiunile care austat la baza eliminării fizice a soţilor Ceauşescu tocmai acestea au fost, pentrucă acuzele aduse Ceauşeştilor erau, de fapt, acuze aduse regimului comunist.Stănculescu şi cei care au preluat puterea atunci, mă refer la Ion Iliescu,Petre Roman, Brucan, Gelu Voican Voiculescu, grupul acela de putere, ulterioram aflat şi eu că au hotărât eliminarea fizică a soţilor Ceauşescu. Ei au fostsacrificaţi, tocmai pentru a nu avea loc un proces al comunismului şi pentru asalva administraţia comunistă, care, după cum vedeţi, a durat şi durează şi înprezent. Nu este deloc târziu şi e recomandabil pentru pacea socială unasemenea proces (al comunismului - n.r.), dar pentru asta trebuie depolitizatăjustiţia", consideră fostul magistrat militar, care a pus concluzii decondamnare la moarte în procesul cuplului prezidenţial.

„Nu au existat teroriști”

DanVoinea reia, la RFI, tema potrivit căreia "n-au existat terorişti (larevoluţie - n.r.)", afirmând că "sunt peste 35 de dosare care au luatcalea justiţiei şi în care justiţia a condamnat" invocând dosarulgeneralilor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac. Dan Voinea îşi asumărechizitoriul prin care au fost deferiţi justiţiei generalii Mihai Chiţac,Victor Athanasie Stănculescu - caz intrumentat de fapt de procurorul RomeoBălan, care de altfel a şi primit premiu din partea Asociaţiei procurorilor. "Mărefer la dosarul Timişoara, unde au fost condamnaţi generalii Stănculescu şiChiţac, cei care au coordonat operaţiunile militare din acel oraş, dosarulCluj, unde generalul Topliceanu şi ceilalţi subordonaţi ai lui au fost trimişi înjudecată şi condamnaţi pentru victimele de la Cluj, dosarul Sibiu şi alte multedosare, în care s-a demonstrat în mod concret că nu au existat terorişti,pentru că s-a ajuns la autorul fizic al represiunii, la trăgători, acolo aufost identificaţi trăgătorii pentru fiecare victimă. În dosarele care au rămas,în proporţie de 80 la sută au fost identificaţi trăgătorii, deci cei care sefac efectiv vinovaţi de uciderea, rănirea, arestarea pe nedrept a mii deromâni", a spus Dan Voinea.

Generalul Vasile Mileanu s-a sinucis

Totodată,Dan Voinea vorbeşte despre dosarul lui Vasile Milea, "unde nu există nici unelement, nici o probă pentru sinucidere". Generalul-colonel Vasile Milea,şeful Marelui Stat Major al Armatei Române, s-a sinucis în 22 decembrie, în jurulorei 9.00, în sediul Comitetului Central al PCR, potrivit concluziilormedicilor-legişti. Împrejurările în care s-a produs decesul lui Milea au fostcercetate de procurorii militari, după ce presa a relatat că sunt suspiciuni cuprivire la sinuciderea generalului, cazul fiind înregistrat la SecţiaParchetelor Militare. "Mă refer la probele ştiinţifice, criminalistice.Însă Athanasie Stănculescu s-a dus pur şi simplu la Ministerul Apărării, în 22(decembrie - n.r.) şi s-a autointitulat ministru al apărării, nu l-a numitnimeni. Succesiunea… după Vasile Milea, a fost Ilie Ceauşescu, unul dintreprimii adjuncţi ai ministrului apărării. Or, Stănculescu s-a dus la MinisterulApărării Naţionale, l-a izolat pe Ilie Ceauşescu şi s-a autointitulat elministru al apărării şi din acel moment a condus şi dirijat operaţiunilemilitare în Bucureşti şi-n toată ţara", a afirmat Dan Voinea.

Revoluţionarii s-au certat cu forţele deordine la Arad

ComemorareaRevoluţiei din 1989 de la Arad a fost marcată de un incident, cândrevoluţionarii prezenţi la manifestări s-au certat cu forţele de ordine, carear fi blocat amplasarea unui steag lângă monumentul eroilor, transmitecorespondentul Mediafax. Când au ajuns în Piaţa Revoluţiei, manifestanţii augăsit parcat un autoturism al Poliţiei Comunitare peste orificiul destinatport-drapelului. Ei au cerut Poliţiei Comunitare să mute autoturismul, dar aufost refuzaţi. Participanţii la comemorări s-au certat cu forţele de ordineprezente, iar în cele din urmă revoluţionarii au ridicat singuri autoturismulcu mâinile şi l-au mutat, eliberând orificiul suportului metalic al steagului.

Marșuri și comemorăripentru martirii Revoluției decembriste

MinisterulApărării a organizat, ieri, ceremonii militare şi religioase la monumenteleridicate pentru cinstirea memoriei eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, iarorganizaţiile de revoluţionari participă la un marş de comemorare, din PiaţaUniversităţii până la Piaţa Revoluţiei.

Manifestărileau început la ora 9.00 la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, unde a avut loc oceremonie religioasă şi au fost depuse coroane de flori. Au urmat ceremonii decomemorare la Crematoriul "Cenuşa", la Troiţa de la Spitalul Colţea,Troiţa din Piaţa Universităţii, în faţa Sălii Dalles şi la Troiţa din PiaţaRomană.

ŞiAsociaţia "21 Decembrie 1989" a organizat mai multe evenimente pentrucomemorarea eroilor Revoluţiei. Manifestările au început la ora 9.30, laCimitirul Eroilor, cu o slujbă de comemorare, urmată de depuneri de coroane.Membrii asociaţiei au mers apoi la Crematoriul "Cenuşa", lamonumentul de lângă Spitalul Colţea şi la Sala Dalles, pentru a depune coroanede flori şi au participat la o slujbă de comemorare a eroilor în PiaţaUniversităţii. De la ora 13.00, la sediul Asociaţiei, a avut loc un moment deevocare a memoriei eroilor din Decembrie 1989.

Deasemenea, de la ora 17.00, membri ai mai multor organizaţii de revoluţionari auparticipat la un marş pe traseul care cuprinsese punctele importante aleRevoluţiei din Bucureşti. Participanţii au plecat din Piaţa Universităţii, s-auoprit pentru scurt timp în faţa hotelului InterContinental, unde revoluţionariidin 1989 au înălţat celebra baricadă, dar şi în faţa Sălii Dalles, unde, înurmă cu 21 de ani, s-a format aşa-numita "baricadă umană", marşulîncheindu-se în Piaţa Revoluţiei. Manifestările au fost urmate, la ora 18.00,de o proiecţie de film în Piaţa Universităţii, organizată de Asociaţia "21Decembrie 1989".

Preoţiibucureşteni au oficiat slujbe la biserica şi troiţa din cimitirul EroilorTineri, la troiţele de la Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, la Monumentulpentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei, la Radio şi Televiziune, MonumentulEroilor Jandarmi de la Aeroportul Otopeni, precum şi în alte locuri în careparticipanţi la Revoluţie şi-au pierdut viaţa.

Deasemenea, Patriarhul Daniel va oficia, astăzi, de la ora 12.00, o slujbă depomenire la Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie.

Șiîn alte orașe din țară, precum Arad, Cluj-Napoca sau Târgu-Mureș au avut locmanifestări de acest gen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-05

Mai multe imagini:
Fostul magistrat militar, generalul Dan Voinea, consideră că este nevoie de un proces al comunismului: „Administrația comunistă există și în prezent”
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LAURENTIU_GRG
23 Dec 2010

oare cind se va recunoste ca venirea lui GUSA
Random imageUltimele stiri

loading...