2017-01-20 09:57

EVENIMENT


Fostul şef al Jandarmeriei, convins că demiterile nu au legătură cu mitingul de la Cotroceni

 |  19:13
Fostul şef al Jandarmeriei, convins că demiterile nu au legătură cu mitingul de la Cotroceni

Foştiişefi ai Jandarmeriei Române au fost audiaţi, ieri, la Parchetul General, deprocurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, la o zi după anunţareademiterilor lor de la vârful acestei structuri a Ministerului Administraţiei şiInternelor. Procurorii le-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul privind angajărileilegale din MAI.

OlimpiodorAntonescu a declarat, ieri, la ieşirea din sediul Parchetului ICCJ, unde a fostcitat pentru a i se prezenta acuzaţiile, că este cercetat pentru neglijenţă înserviciu, precizând că nu i-a cunoscut şi nu îi ştie nici în prezent pe ceitrei care ar fi fost angajaţi ilegal în Jandarmerie.

Întrebatcum comentează demiterea de la conducerea Jandarmeriei Române, ca urmare aînceperii urmăririi penale împotriva sa în dosarul privind angajările ilegaleîn IGJR, generalul Olimpiodor Antonescu a spus că aceasta "este o situaţiecare caracterizează România, societatea, în momentul ăsta".

OlimpiodorAntonescu a mai arătat că, în opinia sa, nu a fost vorba de o decizie politicăîn cazul demiterii sale de la conducerea Jandarmeriei şi nu a vrut să comentezedacă ministrul de interne, Traian Igaş, a avut sau nu vreo implicaţie în acestcaz. "Nu ştiu care sunt planurile domnului ministru, însă ceea ce s-afăcut, aşa este prevăzut de lege, în cazul în care se începe urmărirea penală,persoana respectivă trebuie pusă la dispoziţie", a declarat OlimpiodorAntonescu. Întrebat dacă i-a cunoscut pe cei trei care ar fi fost angajaţiilegal în structurile Jandarmeriei, generalul Olimpiodor Antonescu a declarat:"Nu i-am cunoscut nici înainte, nici pe timpul şi nici măcar acum nu-icunosc". Întrebat dacă, în opinia sa, ar trage ponoasele după mitingul dela Palatul Cotroceni al poliţiştilor, din urmă cu câteva luni, OlimpiodorAntonescu a replicat ferm că nu este vorba de aşa ceva.

Urmeazăşi alte audieri

Şifostul prim-adjunct al Jandarmeriei Române, Nicolaie Rugină, s-a prezentat,ieri, la Parchetul instanţei supreme. El a plecat de la sediul Parchetului dupăaproximativ 40 de minute, timp în care procurorii i-au prezentat acuzaţiilecare îi sunt aduse în acest dosar, respectiv de fals intelectual şi abuz înserviciu contra intereselor persoanelor. Nicolaie Rugină a refuzat să facădeclaraţii despre acuzaţiile care îi sunt aduse.

Totieri, s-a prezentat la Parchetul instanţei supreme pentru prezentareaînvinuirilor şi colonelul Marian Grigoroiu, care nu a vrut să facă nici un felde comentariu despre cercetarea sa în această cauză.

Şifostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, CristianBaci, s-a prezentat, ieri după-amiază, la Parchetul instanţei supreme, fiindcitat pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile. Baci a refuzat să facădeclaraţii privind implicarea sa în cazul angajărilor ilegale în Jandarmerie.

LaParchetul instanţei supreme vor fi citate şi celelalte persoane în cazul căroraa fost începută urmărirea penală în acest dosar, respectiv fostul şef alresurselor umane din MAI, Adrian Pătraşcu, fostul director al DirecţieiFinanciare din MAI, comisarul Ioan Valentin Opriţescu şi comisarul Constantin Toleriu.

AnchetaCorpului de Control de la MAI

Îndosarul angajărilor ilegale în Jandarmerie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţieşi Justiţie a început urmărirea penală în cazul lui Olimpiodor Antonescu pentruneglijenţă în serviciu şi în cazul lui Nicolaie Rugină pentru fals intelectualşi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

ŞefulJandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, şi prim-adjunctul acestuia, NicolaieRugină, au fost demişi de la conducerea instituţiei, în urma scandaluluiprivind angajările ilegale din IGJR, ca urmare a începerii urmăririi penaleîmpotriva lor.

Înacelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de fostul şef al resurselorumane din MAI Adrian Pătraşcu, de fostul secretar general al MAI Cristian Baci,de comisarii Ioan Valentin Opriţescu, directorul Direcţiei Financiare din MAI,şi Constantin Toleriu, precum şi de colonelul Marian Grigoroiu.

CristianBaci, Adrian Pătraşcu şi Ioan Valentin Opriţescu sunt acuzaţi de abuz înserviciu contra intereselor persoanelor, Constantin Toleriu pentru complicitatela această infracţiune, iar colonelul Marian Grigoriu de abuz în serviciucontra intereselor persoanelor şi complicitate la fals. Comisarii Ioan ValentinOpriţescu şi Constantin Toleriu, precum şi colonelul Marian Grigoroiu au fostdestituiţi din funcţii.

Anchetaprocurorilor vine în urma sesizării Corpului de control al MAI, care aconstatat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi dininstituţie, "s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română",prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendată oriceangajare. "În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de IGJR(Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - n.r.) şi au avut loc, deşipentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse deordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, nici un candidat nu aveala dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studiierau legalizate, la toţi candidaţii lipseau fişele medicale deîncadrare)", informa MAI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image