2018-12-15 03:07


Franţa propune tuturor statelor UE să trimită poliţişti de frontieră în România

 |  19:37
Franţa propune tuturor statelor UE să trimită poliţişti de frontieră în România
Ministrul francez de interne, Claude Gueant, aflat învizită la Bucureşti, a declarat, ieri, că Franţa ar dori ca toate statelemembre UE să detaşeze poliţişti de frontieră în România în contextul aderăriila spaţiul Schengen. „Înprivinţa perspectivei României de aderare la Schengen, doresc să reafirm de laînceput faptul că Franţa crede că România are vocaţia de a intra în spaţiulSchengen”, s-a exprimat, diplomatic, ministrul Claude Gueant.

„În acest sens, un anumit număr de criterii tehnicetrebuie îndeplinite, este o chestiune care interesează pe toate cele 27 destate ale Uniunii Europene şi ea va fi evocată în cadrul Consiliului European,iar Franţa este dispusă să ajute România pentru ca aceste criterii să fieîndeplinite. Ne-am gândit la un dispozitiv de prezenţă a ofiţerilor de poliţie(n.n. - de frontieră) din diverse ţări care să fie detaşaţi pe lângă serviciileromâneşti. Trebuie să găsim capacitatea de a reuni toate ţările UniuniiEuropene”, a fost de părere oficialul francez. Franţa se opune în prezentaderării României la Schengen, invocând probleme de gestionare a frontiereigenerate în primul rând de suspiciunile de corupţie care planează asupraîntregii societăţi, aşa cum arată rapoartele pe justiţie ale Comisiei Europene.

Tehnic pregătiţi, practic vulnerabili la corupţie

Din punct de vedere tehnic, rapoartele de evaluare alegrupului Sch-Eval au arătat că România este pregătită să adere în spaţiuleuropean de liberă circulaţie. „Franţa este conştientă că autorităţile româneau făcut deja eforturi considerabile atât pe plan tehnic, dispozitivul deinformaţii Schengen este deja activ şi funcţional, iar dispozitivele tehnice desupraveghere a frontierei sunt şi ele gata şi funcţionale. Urmărim cu interesmonitorizarea tehnică făcută de instituţiile europene, dar trebuie să neasigurăm şi trebuie să fim cu toţii conştienţi că România în momentul în careva intra în spaţiul Schengen va juca un rol foarte important, pentru că vatrebui să păzească una dintre porţile de intrare în spaţiul Schengen”, a spusClaude Gueant. După aderarea la Schengen, România ar avea de gestionat a douafrontieră externă ca mărime a Uniunii Europene, de 2.070 de kilometri. În cazulRomâniei, Franţa a invocat vulnerabilităţi în special la graniţa cu RepublicaMoldova, sub pretextul că Bucureştiul acordă cu uşurinţă paşapoarte cetăţenilormoldoveni. Pe de altă parte, secretarul de stat francez pentru afacerieuropene, Laurent Wauquiez, sugera că vameşii români sunt vulnerabili lacorupţie, întrucât câştigă numai 400 de euro pe lună. Într-un interviu acordatîn decembrie anul trecut cotidianului Financial Times, preşedintele TraianBăsescu declara că România nu este „încântată” că unele state ale UniuniiEuropene îi pun sub semnul întrebării capacitatea de a apăra graniţele şi aîndemnat aceste ţări să-şi trimită oficiali care să vadă cum lucrează Poliţia Românăde Frontieră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARINEL
19 Apr 2011

cu base la carma tarii o sa intram in Schengen cand va canta cucul pe varful p*li.romani sa traiti bine si noi nu ne putea c*ca de foame,sa aiba multa,multa caldura base cu ai lui.
DETECTIV
19 Apr 2011

SA VINA SA-I SCHIMBE SI PE SECURISTI CU ODRASLELE LOR CU TOT !
Random imageUltimele stiri


loading...