2018-10-20 06:05


Franţa sărbătoreşte 600 de ani de la naşterea Ioanei d’Arc

 |  15:37
Franţa sărbătoreşte 600 de ani  de la naşterea Ioanei d’Arc

Oraşul Orleans, de obicei liniştit, freamătă de două săptămâni cu prilejul festivităţilor organizate pentru a sărbători împlinirea a 600 de ani de la naşterea eroinei naţionale franceze Ioana d'Arc (6 ianuarie 1412 - 30 mai 1431), conform Associated Press.

În cursul zilei de marţi râul Loire a fost înţesat cu bărci de lemn încărcate cu localnici îmbrăcaţi în costume de epocă pentru reface atmosfera din momentul legendarei intrări a Fecioarei din Orleans în oraş în 1421, eliberându-l de sub ocupaţia engleză şi asigurându-şi un loc în cărţile de istorie. Eliberarea Orleansului de către Ioana d'Arc a inspirat de-a lungul secolelor numeroase povestiri şi poeme, dar şi romane, melodii rock, opere, piese de teatru şi filme, printre care cel mai cunoscut este cel cu Milla Jovovich în rolul principal, în regia lui Luc Besson ('The Messenger: The Story of Joan of Arc' - 1999).”Este minunat să-i vezi pe copii şi pe tineri costumaţi şi învăţând despre această minunată eroină a Franţei ce este cunoscută în toată lumea”, a comentat unul dintre localnicii mai în vârstă care a participat la eveniment.

Vineri, în cadrul manifestărilor legate de împlinirea a 6 secole de la naşterea Ioanei d'Arc, vor fi proiectate pe faţada primăriei din Orleans nu mai puţin de 600 de portrete ale eroinei realizate de artişti plastici contemporani din toată lumea.Apoi, la sfârşitul săptămânii va fi deschisă o piaţă medievală în care vor fi servite bucate şi vinuri din epocă, însoţite de muzică medievală. Deşi a fost executată sub acuzaţia de erezie la vârsta de doar 19 ani, Ioana d'Arc a reuşit să se impună drept cea mai importantă personalitate franceză a Evului Mediu, după ce a inspirat şi a condus armata franceză spre victorie la vârsta de doar 17 ani. Imaginea Ioanei d'Arc a fost folosită ca un simbol politic al extremei stânga franceze în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, ajungând apoi să fie confiscată de extreme dreaptă, 30 de ani mai târziu. “Cele mai faimoase personalităţi ale istoriei franceze sunt  Napoleon şi Ioana d'Arc. Nimeni altcineva nu vine nici măcar în apropierea celor doi”, a comentat jurnalistul rus Vladimir Dobrovolsky, care a asistat la evenimentul organizat marţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-02

TAGURI: Franta, aniversare, Ioana d’Arc, napoleon
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...