2018-12-19 17:54


Frecvenţa leucemiilor acute a crescut

 |  16:11
Frecvenţa leucemiilor acute a crescut

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional frecvenţa leucemiilor acute a crescut simţitor.

”Frecvenţa bolilor hematologice maligne şi în primul rând a leucemiilor acute are o tendinţă de creştere, sunt o serie de factori de risc care sunt mai pregnanţi în ultimii ani, începând cu poluarea, stresul, iradierea - mai ales după accidentul de la Cernobîl, deşi nu recunoaşte toată lumea, în lumea medicală se ştie că a crescut frecvenţa bolilor, a leucemiilor acute. În general, frecvenţa leucemiilor acute este de 2-4 bolnavi noi înregistraţi la 100.000 de locuitori anual, deci cazuri noi. Numai la nivelul judeţului Mureş înseamnă între 10-20 de bolnavi noi anual. În trecut nu erau atât de frecvenţi aceşti oameni în spitale - cred că nici nu ajungeau la spitale - astăzi cred totuşi că posibilităţile de tratament sunt mult mai bune şi am ajuns acolo ca în ultimii 10 ani şi la noi în ţară, inclusiv în centrul nostru, mulţi bolnavi supravieţuiesc şi nu doar supravieţuiesc, avem cazuri în care s-au vindecat (...) Acum 10-15-20 de ani nici nu ne puteam gândi la aşa ceva'” a declarat dr. Benedek.

Potrivit şefului Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular Târgu Mureş, posibilităţile de transplant în România sunt destul de reduse, existând doar trei astfel de centre - la Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara - şi că anual în România se fac în jur de 120 de intervenţii, în condiţiile în care în jur de 600 de pacienţi nu au acces.”Pe an, numărul intervenţiilor care ar trebui făcute este de 400 de transplanturi la 10 milioane de locuitori, la noi, la 20 de milioane de locuitori ar fi necesare 800 de transplanturi. La ora actuală se fac la noi în ţară 100-120 de transplanturi, deci în jur de 600-650 de bolnavi care ar trebui să ajungă la transplant nu ajung. Să zicem că din aceştia 30-40 se duc în străinătate unde ajung foarte târziu, cu complicaţii, cu o boală activă care nu este în remisie şi şansele de reuşită a transplantului sunt foarte mici', a arătat profesorul.

”Avem probleme cu medicaţia. Medicamentele de care avem nevoie nu există întotdeauna, dar avem şi medicamente care nu se importă în ţară şi asta influenţează în mod negativ tratamentul acestor bolnavi. Modul de organizare, lipsa cadrelor medicale, a asistentelor este o problemă extraordinară de mare. Ar trebuie făcută, mai ales la nivelul centrelor de transplant o reorganizare completă. (...) Personalul, este foarte important, o să ajungem acolo că la noi se formează şi pleacă în străinătate. Am ajuns acolo că mulţi medici tineri, care sunt în formare au intenţia să plece, după ce au învăţat meseria. Pentru că nu merită să lucrezi pentru 300 de euro, când te duci în Occident şi ţi se oferă 10.000 de euro. Cam asta este diferenţa”, a susţinut dr. Benedek Istvan. Clinica de Hematologie şi Transplant Medular şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş organizează duminică a IV-a conferinţă internaţională 'Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii', la care participă renumiţi specialişti din şase ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-17

TAGURI: Leucemii acute, crestere, dr. Benedek Istvan
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...