2018-12-12 05:02


Fregata „Regele Ferdinand”, pregătită de plecare. Băsescu: Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi omeneşti

 |  22:38
Fregata „Regele Ferdinand”, pregătită de plecare. Băsescu: Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi omeneşti

Preşedintele TraianBăsescu a declarat vineri seară la Constanţa, la ceremonia pentru plecareafregatei "Regele Ferdinand" la operaţiunea NATO "UnifiedProtector", că "fiecare stopare de armament către Libia va fi osalvare de vieţi omeneşti".

Şefulstatului a menţionat că pentru prima dată după primul război mondial flotanavală este angajată într-o misiune reală de luptă, o misiune importantă careare ca obiectiv să diminueze numărul victimelor în războiul civil din Libia.

"Este o misiuneimportantă, o misiune aproape umanitară. Fiecare stopare de armament cătreLibia va fi o salvare de vieţi omeneşti", a afirmat Băsescu.

Potrivit acestuia, înacelaşi timp, misiunea respectivă este o misiune în numele României. Băsescu aapreciat că este o evoluţie pozitivă a capacităţii de luptă a armatei române.

"A venit timpulca forţele navale să confirme că toate armele sunt capabile să îndeplineascămisiuni NATO. Armata română este extrem de bine apreciată în Afganistan, foartebine apreciată în Irak (...) iar azi sunt chemate forţele navale pentru omisiune importantă în Libia", a spus şeful statului.

Ceremonia pentruplecarea fregatei "Regele Ferdinand" la operaţiunea NATO"Unified Protector" de impunere a unui embargo privind armeleîmpotriva Libiei a început, vineri seară, la Constanţa, în prezenţapreşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Apărării, Gabriel Oprea.La ceremonie participă mai mulţi oficiali, între care şi preşedintele TraianBăsescu şi ministrul apărării, Gabriel Oprea, precum şi câteva zeci depersoane, membri de familie şi prieteni ai militarilor care vor pleca înmisiune.

După ce a fost cititordinul pentru această operaţiune, un sobor de preoţi, în frunte cu ÎnaltPreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a oficiat o slujbă religioasă.

Fregata, comandată decomandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru această misiune un echipajalcătuit din 205 marinari şi va executa misiuni de impunere a embargouluiasupra Libiei, în Marea Mediterană. La bordul navei se vor afla şi doi ofiţeridin Forţele Navale care vor face parte din statul major al grupării navale NATOdin Marea Mediterană.

Consiliul Suprem deApărare a Ţării a hotărât, la 22 martie, participarea României cu forţe şimijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor împotrivaLibiei, constând în fregata "Regele Ferdinand" şi doi ofiţeri de statmajor. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern 270 privindsuplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondulde rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru participarea la misiune.

Fregata "RegeleFerdinand" a participat, în anii 2005, 2007, 2008 şi 2010, la operaţia"Active Endeavour" în Marea Mediterană, unde a executat misiunispecifice de prevenire şi combatere a terorismului şi a traficului ilegal,alături de alte nave şi forţe aflate sub comandă NATO.

Fregata a fost lansatăla apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 aintrat într-un proces de refacere, în 2004 fiind preluată de Forţele NavaleRomâne.

Potrivit site-uluiForţelor Navale Române, fregata Regele Ferdinand are un deplasament de 4900tdw, o lungime de 148,2 m, lăţimea de 14,75 m, viteză maximă de 30 Nd, pescajmaxim.6,4 m, opt punţi.

Echipajul numără 18 ofiţeri,77 de maiştri militari şi 110 militari angajaţi pe bază de contract. La bordulnavei se află: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile;sistem de comandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sisteme deluptă electronică; nouă sisteme radar; sistem de propulsie, patru turbineRolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a câte l MW la 450V/60 Hz/3 faze.

Fregata RegeleFerdinand, comandată de comandorul Mihai Panait, în vârstă de 43 de ani, estecapabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi subapă.

Alături de România, lacomponenta maritimă a Operaţiunii Unified Protector mai participă 11 statemembre NATO.

Unified Protector esteo operaţiune navală şi aeriană NATO pentru implementarea unui embargo privindarmele şi o zonă de interdicţie aeriană în Libia în contextul rezoluţiilorConsiliului de Securitate al ONU 1970 şi 1973.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...