2018-07-19 18:54


FRONTIERE INTELIGENTE ÎN SCHENGEN. Investiţia ar fi de un milliard de euro

 |  14:24
FRONTIERE INTELIGENTE ÎN SCHENGEN. Investiţia ar fi de un milliard de euro

Două sunt măsurile preconizate pentru a face “inteligente” frontierele externe ale spaţiului Schengen, format din 22 din cele 27 de state membre UE şi cinci ţări asociate. Prima prevede aplicarea unui program de înregistrare a călătorilor, în timp ce a doua vizează implementarea unui sistem de intrare şi ieşire, informează Mediafax. Propunerea a fost făcută de Comisia Europeană (CE).

Peste un miliard de euro ar fi necesari pentru a realiza investiţiile necesare. "Sunt investiţii grele într-o perioadă de austeritate bugetară", a recunoscut Cecilia Malmstrom, comisar european pentru Afaceri Interne. "Dar vizitatorii străini au cheltuit 271 de miliarde de euro în timpul deplasărilor în UE, în 2011", a subliniat ea.

Programul de înregistrare prevede eliberarea unei cartele computerizate ce le va permite călătorilor să treacă o barieră electronică în aeroporturile din ţările UE. "Trecerea frontierei se va putea efectua în câteva secunde", a dat asigurări Malmstrom. La rândul său, sistemul de intrare şi ieşire va acoperi o breşă în sistemul european, incapabil în prezent să urmărească mişcările străinilor intraţi cu viză şi plecările lor din UE.

Înregistrarea intrărilor şi ieşirilor

Noul dispozitiv "va înregistra data şi locul de intrare şi ieşire a cetăţenilor din ţări terţe care se deplasează în UE. El va calcula în mod electronic durata şederii autorizate, înlocuind astfel sistemul manual actual, şi va avertiza autorităţile naţionale când, la data expirării acestei durate, o fişă de intrare/ieşire nu va include date privind ieşirea”, a precizat CE. "În acest mod, sistemul va fi mai util în remedierea problemei (identificării) persoanelor care depăşesc durata vizei de scurtă şedere", subliniază CE.

Date păstrate şase luni

Datele personale ale călătorilor vor fi păstrate timp de şase luni şi accesul la ele va fi "rezervat persoanelor responsabile de la frontiere", a insistat Malmstrom. Subiectul este foarte sensibil pentru Parlamentul European (PE), care va trebui să îşi dea acordul. Cecilia Malmström a recunoscut că, în cazul în care statele şi PE aprobă proiectul, vor fi necesari mai mulţi ani pentru a pune în practică măsurile privind frontierele inteligente.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-06

TAGURI: frontier, inteligente, schengen, comisia_europeana, Cecilia_Malmstrom, cartele

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova