2017-01-16 13:00

EVENIMENT


Funeraliile ultimului habsburg

 |  18:39
Funeraliile ultimului habsburg
Ultimul moştenitor al ImperiuluiAustro-Ungar, Otto von Habsburg, a fost înmormântat, sâmbătă, în capitalaAustriei, Viena. Mai mulţi lideri politici sau membri ai familiilor regale, înspecial din ţările care au făcut parte din fostul Imperiu, i-au adus un ultimomagiu celui care a fost considerat una dintre cele mai carismatice figuri alesecolului al XX-lea. Corpul neînsufleţit al lui Otto von Habsburg a fost depus încripta imperială a familiei, în cadrul unei ceremonii private, alături de celal soţiei sale, care a decedat anul trecut.

Fiulultimului împărat al Imperiului Austro-Ungar s-a stins din viaţă, pe 4 iulie,la vârsta de 98 de ani. Zeci de mii de austrieci şi de turişti s-au adunat pestrăzile din Viena pentru a participa la ceremonia funerară de la Catedrala SfântulŞtefan. La slujba de înmormântare, condusă de cardinalul Vienei, au asistatRegele Suediei, Carl Gustaf şi Regina Silvia, Marele Duce Henri de Luxembourg şiPrinţul Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului. Din rândul politicienilor, auvenit preşedintele Austriei, Heinz Fischer, precum şi prim-miniştrii din Croaţiaşi Macedonia. Familia Regală a României a fost reprezentată de Regele Mihai I şide Principele Nicolae. Sicriul lui Otto von Habsburg, învelit în drapelul FamilieiRegale care a condus Imperiul Austro-Ungar, a fost depus în cripta imperială,alături de strămoşii săi. Inima ultimului moştenitor imperial a fost înmormântată,duminică, la o abaţie aflată la vest de capitala Ungariei, Budapesta.

O viaţălungă şi activă

Ottovon Habsburg s-a născut pe 20 noiembrie 1912 şi a fost unul dintre cei maireprezentativi promotori ai unităţii Europei. A fost fiul ultimului împărat alImperiului Austro-Ungar, Carl I. Pentru că acesta nu a abdicat niciodată, timpde mai multe decenii, Otto von Habsburg s-a considerat moştenitorul de drept alImperiului, iar admiratorii săi l-au considerat drept un „împărat neîncoronat”.La vârsta de 7 ani, după prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar, a plecat în exilcu familia sa, în Spania. Ulterior, a fost unul dintre opozanţii anexării Austrieide către Germania nazistă, în anul 1938, fiind condamnat la moarte în absenţă deregimul hitlerist. În 1961, Otto von Habsburg a renunţat la pretenţiile pentrumoştenirea tronului, iar cinci ani mai târziu i-a fost permis să se întoarcă înAustria. Şi-a dedicat tot restul vieţii cauzei unificării Europei sub umbrelaUniunii Europene. A fost vicepreşedintele (1957-1973), apoi preşedinteleUniunii Internaţionale Paneuropene (1973-2004), iar timp de două decenii (1979-1999),a fost membru al Parlamentului European din partea Uniunii Social-Creştine aBavariei. În 1989, a organizat demonstraţia „Picnicul Pan-European”, o acţiunecare a prevăzut deschiderea graniţei dintre Austria şi Ungaria, un context carea grăbit căderea Zidului Berlinului, câteva luni mai târziu. În ultimele douădecenii, Otto von Habsburg şi-a dedicat activitatea pentru a ajuta grăbireaprocesului de integrare pentru statele europene din fostul bloc comunist înUniunea Europeană. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-aomagiat pe fostul promotor al unităţii europene, despre care a afirmat că afost „un mare european, o personalitate care a contribuit enorm la proiectulEuropei unite pe parcursul unei vieţi lungi şi bogate”.

Inimaimperială, îngropată în Ungaria

Dacăsicriul cu trupul neînsufleţit al lui Otto von Habsburg a fost depus în criptaimperială a familiei, din Viena, inima fostului moştenitor al Imperiului Austro-Ungara fost înmormântată, duminică, la abaţia Pannonhalma din Ungaria. Dorinţafiului ultimului împărat austro-ungar reprezintă un simbol al fidelităţii salefaţă de dinastia sa. Abaţia Pannonhalma este o mănăstire catolică benedictină şise află în apropierea capitalei Ungariei, Budapesta. Aceasta deţine cea maimare suprafaţă a unei mănăstiri catolice din lume, după cea de la Monte Cassino(Italia). După ceremoniile care au avut loc, sâmbătă, la Viena, urna cu inimalui Otto von Habsburg a ajuns în Ungaria a doua zi. Arhiepiscopul mănăstirii,Asztrik Varszegi, un apropiat al lui Otto în timpul vieţii, a precizat căacesta era foarte mândru de mănăstirea Pannonhalma şi că, în perioada cât s-aaflat în exil, a luat lecţii de limba maghiară împreună cu copiii săi. „Ca politician,a căutat mereu dialogul cu toţi şi a luptat pentru interesele Ungariei camembru al Parlamentului European”, a mai spus Varszegi. Îngroparea inimiiseparat de trup este o practică des întâlnită la monarhii din dinastiahabsburgică, iar Otto a dorit să ducă mai departe tradiţia, chiar şi în secolulal XXI-lea.

„Împăratulneîncoronat” care a refuzat coroana Spaniei

Pentru mulţi dintreadmiratorii săi, Otto von Habsburga fost un adevărat „împărat neîncoronat”. Deşi a plecat în exil, la doar7 ani, în 1918, Otto a fost sprijinit de un val de simpatie din parteaaustriecilor, în special în perioada interbelică. Timp de două decenii, deşii-a fost interzis să intre în ţara sa natală, nostalgicii ImperiuluiAustro-Ungar au încercat să militeze pentru reinstaurarea monarhiei. Otto şi-apetrecut mai multe decenii din viaţă în exil, iar o mare parte a copilăriei atrăit în Spania, unde a fost crescut de mama sa într-un spirit catolic pentru afi pregătit să devină „un adevărat monarh catolic”. Un fapt mai puţin cunoscut îlconstituie şi acela că, în 1961, generalul Franco i-a propus lui Otto vonHabsburg să devină Regele Spaniei. Von Habsburg a refuzat atunci, indicând cădinastia familiei sale a încetat de prea multă vreme să deţină teritoriilespaniole, recomandându-l drept posibil monarh pe Juan Carlos, membru al FamilieiRegale de Bourbon. Tot în 1961, moştenitorul tronului defunctului ImperiuAustro-Ungar a declarat public că renunţă la orice pretenţie legată deposesiunile teritoriale deţinute de familia imperială până în 1918. Paisprezeceani mai târziu, în noiembrie 1975, după moartea fostului dictator militarspaniol, Juan Carlos devenea Regele Spaniei.

RegeleMihai, la ceremonia de la Viena

CasaRegală a României a fost reprezentată la funerariile lui Otto von Habsburg deRegele Mihai I şi de principele Nicolae. În octombrie 2005, ultimul moştenitoral Imperiului Habsburgic a efectuat o vizită în România, la invitaţia lui Mihai,prima a unui fost membru al familiei Habsburg în ţara noastră, după prăbuşireaImperiului. Imperiul Austro-Ungar a cuprins, până în 1918, Transilvania şiBanatul, teritorii care au revenit României după sfârşitul Primului RăzboiMondial.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04

Mai multe imagini:
Funeraliile ultimului habsburg
zoom
Funeraliile ultimului habsburg
zoom
Funeraliile ultimului habsburg
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
18 Iul 2011

DE CE NU L-AU INVITA SI P E PRESEDINTELE BASINESCU? PROBABIL AR FI IMPUTIT AT MOSFERA !
GHEORGHE APETROAE, SIBIU
01 Aug 2016

Odată cu condoleanţele şi profunda compasiune p e care le transmit Majest ăţii Sale, Regele Mihai al României şi tuturor membrilor Casei Regale a României, cauzate de î ncetarea din viaţă a Ma jestăţii Sale, Regina A na, rog a mi se îngădui să-mi exprim credinţa adâncă în creşterea şi mai puternică a inf luenţei Casei Regale î n viitorul monarhic şi n destinul nobil al popo rului român. Providenţa să-i sălăşluiască s ufletul în Parnasul eter nităţii celeste, în me moria dinastică şi în memoria şi spiritul popo rului român...! Gheorghe Apetroae, Sibiu, doctor în ştiinţe, scriitor.. .

Adauga un comentariu

Random image