2018-10-24 08:01


Gardienii din pușcării protestează sub fereastra lui Cazanciuc

 |  21:01
Gardienii din pușcării protestează sub fereastra lui Cazanciuc
Rene Pârşan

Condițiile din penitenciarele din România sunt destul de proaste pentru „chiriași”, dar se pare că nu doar pentru ei. Dacă deținuții - mai ales clienții de soi ai DNA - se plâng constant de aglomerația din celule și de condițiile de igienă care lasă de dorit, cei care îi păzesc, gardienii, au și ei motive de nemulțumire. Situația privind lipsa de personal și neplata drepturilor salariale a ajuns atât de acută, încât angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) amenință acum cu ieșirea în stradă. Astfel, aproximativ 500 de membri ai Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) și-au anunțat deja intenția de a protesta, joi, între orele 9.00 şi 11.00, în fața Ministerului Justiției.

„Am decis să ieșim în stradă pentru a face cunoscute public problemele cu care se confruntă sistemul național de penitenciare, probleme care nu sunt de ieri, de azi. Cele mai importante dintre acestea se referă la deficitul de personal și la neachitarea drepturilor salariale, în ultimele opt luni. Concret, cerem autorităților și ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, deblocarea și finanțarea de urgență a o mie de posturi vacante. În prezent, în sistemul penitenciar sunt prevăzute 15.500 de posturi, dintre care 3.000 sunt vacante în mod constant în ultimii opt ani”, a declarat, într-o conferință de presă, Ștefan Teoroc, președintele SNLP, informează Agerpres.

Deținuții, păziți de alți deținuți

Potrivit acestuia, schema de personal este subdimensionată, generând suprasolicitarea personalului existent, de 12.500 de salariați.

„Nu în ultimul rând, nu au fost achitate drepturile salariale hotărâte de Guvernul și Parlamentul României în anul 2014 pentru personalul din structura de apărare națională. De asemenea, echipamentul de muncă achiziționat în anul 2014 este de o calitate foarte slabă, chinuind salariații pe timp de caniculă”, a precizat liderul sindical.

El a precizat că salariații din penitenciare vor purta, începând cu data de 13 august, banderole negre, în semn de susținere a acțiunilor declanșate de SNLP.

„Este inadmisibil faptul că, la ora actuală, paza din anumite penitenciare este asigurată tot de deținuți, bineînțeles selectați dintre cei mai puțin periculoși. De asemenea, România pierde numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și ajunge să plătească bani care ar fi putut fi folosiți pentru investiții. În funcție de rezultatele acțiunii de protest de mâine (joi - n. r.), vom decide pașii pe care îi vom face în perioada următoare, printre aceștia numărându-se și organizarea unui miting de amploare”, a mai afirmat Teoroc.

ANP recunoaște că sunt probleme

În replică, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) susține, într-un comunicat de presă transmis Agerpres, că bugetul instituției a fost majorat constant în ultimii doi ani, dar finanțarea rămâne o problemă reală.

„Necesitatea asigurării unei finanțări decente este o cerință care se regăsește la nivelul tuturor instituțiilor statului, iar realizarea acestui deziderat trebuie raportată la contextul social existent. Din această perspectivă, alocarea unor subvenții bugetare adaptate nevoilor este o problemă reală, perpetuată timp de ani de zile și a cărei rezolvare a debutat abia în ultimii doi ani”, se arată în comunicat.

ANP precizează că evoluția numărului de angajați ai sistemului administrației penitenciare este în creștere continuă - 12.297 de angajați în decembrie 2008, față de 12.575 de angajați în decembrie 2015, în condițiile în care, în ultimii doi ani, numărul deținuților custodiați a scăzut de la 33.434, în 2013, la 28.959 în prezent.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-12

TAGURI: penitenciar, gardian, cazanciuc, justitie, anp, detinut
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HMM....
12 Aug 2015

TOTU-I FACUT CA SA NE MANCAM INTRE NOI, IAR EI - 'MARIILE LOR', NICI CA LE PASA! Daca nu le rezolva problema, sa intre in greva generala TOTI si sa vedem ce se intampla-atunci! Totul a pornit de la scarbosenia aia piticoasa de Boc si Qiombetele de Basescu din 2008-2009, care a facut experimente pe noi (ca la Pitesti odinioara, dar la scara mult mai mare, inaintand gradat in scaderi/taieri/beliri....); asa a vrut muschiul lui si-a odiosului ala pitic - sa disciplineze un popor, aratand ca pune el biciul sau sula pe romani, demonstrand FMI-lui si altor 'organisme' internationale cum i-a pus cu botu'pe labe de fraierii de romani! SA FIE DE RAS SI DE KK-T - EL SI TOATA GASCA DE CRETINI CARE-AU CONDUS RO.!
Random imageUltimele stiri


loading...