2017-01-21 23:40

EVENIMENT


Gitenstein a vorbit cu Boagiu în problema Bechtel şi este încrezător că se va găsi o soluţie

 |  19:46
Gitenstein a vorbit cu Boagiu în problema Bechtel şi este încrezător că se va găsi o soluţie
AmbasadorulSUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă,că a avut discuţii cu ministrul transporturilor pe tema arieratelor Bechtel şişi-a exprimat încrederea că această problemă va fi rezolvată. "Am avut pelarg discuţii despre contractul Bechtel cu ministrul transporturilor şi eaîncearcă să găsească metode pentru a rezolva problema arieratelor care facparte din acest contract", a afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti.

MarkGitenstein a adăugat căeste încrezător în legătură cu acestsubiect,după discuţiile pe care le-a avutcu ministrultransporturilor. "Şi vreau să subliniez că e vorba şi despre o companieturcă, nu doar de România şi SUA. Sunt încrezător că problema arieratelor va firezolvată", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein.

CompaniaNaţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a înregistrat la 1mai, către compania americană Bechtel, pentru proiectul Autostrada Braşov -Cluj - Borş, datorii de peste 111 milioane de euro, din care peste 21 milioane deeuro reprezintă TVA, au declarat reprezentanţii CNADNR.

Utilajele,transferate către alte proiecte

Reprezentanţiicompaniei Bechtel au declarat în urmă cu câteva zile că vor fi transferatecâteva utilaje de pe şantierul Autostrăzii Transilvania către lucrări din alteţări, dar în România vor rămâne utilajele necesare pentru reluarea activităţiipe tronsonul 3C Suplacu de Barcău - Borş.

Câteva utilaje vor fi transferate către alteproiecte, dar în România vor rămâne utilajele necesare pentru a începeactivitatea dacă va fi cazul şi când va fi cazul pentru reluarea lucrărilor petronsonul 3C al Autostrăzii Transilvania. Va rămâne în România un număr semnificativde utilaje grele. Avem în prezent 220 de muncitori care stau", a declaratpurtătorul de cuvânt al companiei Bechtel, Bogdan Sgârcitu.

Totodată,reprezentanţi ai companiei americane au precizat: "În aprilie anul acestaam decis să facem o concediere colectivă, respectiv 700 de oameni, deoarece înacel moment nu aveam o perspectivă a plăţii datoriei pentru lucrările din 2010şi nici dacă vom primi de la CNADNR plata facturilor din 2011".

"Nuam primit banii pe facturile emise pentru lucrările efectuate şi nici nu avem operspectivă a viitorului. Aşteptăm să vedem dacă CNADNR ne va spune să lucrămşi pe alte sectoare de pe autostrada Transilvania", mai spunreprezentanţii Bechtel.

Întrebatcum se explică creşterea preţului de la 5,4 milioane de euro pe kilometruconstruit de autostradă, la începutul contractului, la 16 milioane euro pekilometru, în prezent, Sgârcitu a declarat: "Nicăieri în contract nu avemun preţ fix, sunt preţuri unitare pe diverse categorii de unităţi" .

Gitenstein: România trebuie să rezolve problemele legate de transparenţă

„Dacăvă întrebaţi de ce am spus ce am spus la Bursa de Valori, de ce mă pronunţadeseori cu privire la statul de drept, este pentru că prima întrebare pe caremi-o adresează un potenţial investitor american este: voi fi tratat în modechitabil? se aplică legile statului de drept? există predictibilitate? Dacăveţi face schimbările de care am vorbit veţi atrage investiţii străine. (România- n.a.) este un mediu extraordinar pentru a face investiţii, costul cu forţa demuncă este scăzut, românii sunt foarte talentaţi şi calificaţi, piaţa decapital nu este suficient exploatată. Potenţialul de extindere şi dezvoltareeste enorm, dacă se rezolvă problemele legate de transparenţă. Ştiu că estefoarte enervant, dar am să spun aceasta până plec de la post”, a afirmatambasadorul SUA.În urmă cu două luni, la o conferinţă laBursa de Valori Bucureşti, diplomatul american a avut un discurs extrem detranşant despre economia României, referindu-se în special la sectorulenergetic şi la companiile de stat, precum şi la imixtiunile politicului îndomeniul economic. Gitenstein a subliniat că autorităţile americane nu aucapacitatea de a dirija investiţiile private către un anume stat, dar potsusţine România să creeze un mediu de afaceri favorabil.”Nu ştiu cum este în alte state, dar în SUA noi nu avem capacitatea de a dirijainvestiţiile private într-un alt stat. Aceasta este o decizie privată, pe careo ia fiecare companie, pe baza analizelor sale. Capitalul este în generalfoarte flexibil şi volatil, el se poate muta în orice colţ al lumii. Mai alesîn SUA el se deplasează acolo unde profiturile sunt cele mai mari. Uninvestitor american se poate îndrepta la fel de bine către Slovenia, Bulgaria,Ungaria, dar şi către România. Nu am cum să influenţez o astfel de decizie, înafara faptului de a încuraja România pentru a crea cel mai favorabil climatpentru investiţii”, a spus diplomatul american.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image