2017-01-24 17:08


Grecia, între euro şi drahmă

 |  21:00
Grecia, între euro şi drahmă

Evoluţia evenimentelor din ultimele zile a produs o schimbare de atitudine poate neaşteptată în privinţa gestionării crizei datoriilor din zona euro. Principalul motor al salvării monedei unice şi totodată cel mai important aliat al Greciei în lupta împotriva datoriei suverane cu care se confruntă guvenul de la Atena a început să ia distanţă faţă de problemele din această ţară.

Germania a făcut eforturi epuizante pentru a nu lăsa Grecia să intre în faliment, dar începutul acestei săptămâni a cunoscut o schimbare de viziune din partea oficialităţilor din subordinea cancelarului Angela Merkel. Mai mult, cotidianul german Der Spiegel confirmă temerile politicienilor legate de salvarea statului elen de la faliment şi notează că guvernul de la Atena ia în calcul renunţarea la moneda unică şi revenirea la drahmă.

Falimentul devine o opţiune

Secretarul general al Partidului Democraţilor Liberi (FDP), principalul aliat al formaţiunii conduse de Merkel în cadrul coaliţiei din Germania, Christian Lindner, a declarat că nu este exclusă posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro, potrivit Associated Press. Acesta a dat asigurări că Germania va sprijini guvernul condus de George Papandreou pentru îndeplinirea ţintelor de deficit bugetar, însă „într-o analiză finală, nu trebuie exclusă posibilitatea ca Grecia să vrea sau să trebuiască să părăsească zona euro”, a declarat acesta. Ministrul economiei şi totodată vicecancelarul Germaniei, Philipp Rosler, nu a exclus un faliment al Greciei pentru a salva moneda euro, într-un comentariu care urmează să apară luni în cotidianul german Die Welt, relata duminică AFP. Rosler nu a ezitat să readucă în discuţie posibilitatea limitării temporare a unor drepturi suverane ale statelor afectate de criza datoriilor, precizând că este nevoie de un „cod de stabilitate pe care statele membre să-l aplice potrivit propriilor reguli naţionale şi propriilor politici economice şi financiare”.

Germania se pregăteşte astfel de activarea „planului B”, potrivit unor informaţii prezentate de The Telegraph. Grecia este tot mai aproape de faliment, iar germanii nu mai par a fi dispuşi să facă orice pentru a menţine statul elen în zona euro. La Atena, tema renunţării la moneda europeană revine în actualitate, iar perspectiva revenirii la drahmă începe să prindă tot mai mult contur. Vechii aliaţi pot deveni noii duşmani, în condiţiile în care economiile Germaniei şi Franţei, în special, vor fi grav afectate de o ieşire a Greciei din zona euro, iar negocierile pentru recuperarea activelor deţinute de statele europene în obligaţiuni greceşti se anunţă dure pentru toate părţile implicate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image