2018-07-21 12:44


GRECIA, LA UN PAS DE COLAPS. Miliarde de euro aduse în secret de Banca Centrală elenă

 |  18:24
GRECIA, LA UN PAS DE COLAPS. Miliarde de euro aduse în secret de Banca Centrală elenă

Banca Centrală a Greciei a adus cu avionul în secret miliarde de bancnote de euro de la alte bănci străine pentru a evita fuga instituţiilor financiare în timpul crizei datoriilor, în condiţiile în care cetăţenii eleni îşi retrag banii din depozitele bancare, a anunţat publicaţia „To Vima”, citată de Reuters.

Bancherii greci încearcă să evite astfel lipsa de lichidităţi în contextul în care populaţia cuprinsă de panică tinde să-şi ţină banii în seifuri personale sau îi plasează în bănci străine. În plus, americanii de la Russell Investments au declasificat economia elenă de la nivelul de piaţă dezvoltată la cel de piaţă emergentă.

Băncile rămân fără lichidităţi

Riscul că Grecia ar putea reveni la drahmă a împins cetăţenii eleni să retragă de la bănci aproape 72 miliarde de euro în ultimii trei ani. În consecinţă, băncile greceşti au pierdut aproape 30% din depozite de la începutul crizei datoriilor suverane – 2010 şi până în prezent. Circa jumătate din sumă a fost pierdută doar anul trecut de către primele cinci bănci din Grecia. Numerarul aflat în circulaţie a ajuns la 48 miliarde de euro, aproximativ un sfert din PIB-ul Greciei, în iunie 2012, de la 20 miliarde de euro înainte de declanşarea crizei, în timp ce în economiile dezvoltate rata normală era de 6-8% din PIB. Cererea ridicată de numerar a determinat Banca Centrală a Greciei să aducă în secret bancnote euro de peste hotare pentru a le distribui instituţiilor de creditare, în scopul de a evita lipsa de lichidităţi şi o agravare a situaţiei ţării. După ce băncile elene au pierdut aproximativ o treime din depozite, au devenit dependente de finanţarea oferită de Banca Centrală a Greciei. Aceasta poate tipări doar bancnote de 10 euro.

După alegerile din iunie 2012, incertitudinile privind viitorul Greciei în zona euro au scăzut, iar depozitele au revenit pentru o scurta perioadă la bănci. Deşi datele oficiale publicate luna trecută arată că 10,4 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen, depozitele persoanelor fizice şi juridice se ridică la 160,9 miliarde de euro la sfârşitul lunii ianuarie.

Economia elenă, declasificată

Fondul american de investiţii Russell Investments, cu active în administrare de 163 miliarde de dolari, a reclasificat Grecia de la nivelul de piaţă dezvoltată la cel de piaţă emergentă. Încă din 2009, piaţa elenă constituie un motiv de îngrijorare din cauza îndatorării nesustenabile şi a încetat să respecte „condiţiile macro şi de risc operaţional” pentru a face parte din categoria pieţelor dezvoltate, notează CNBC, potrivit Mediafax. Reclasificările sunt rare, dar au loc dacă o ţară încetează să mai întrunească criteriile categoriei în care se află, a explicat Russell Investments, subliniind că pieţele dezvoltate sunt cele mai lipsite de risc pentru tranzacţii, iar cele emergente şi de frontieră - cele mai riscante şi mai puţin eficiente.

Jerry Webman, economist-şef la OppenheimerFunds, se aşteaptă ca impactul asupra investitorilor să fie redus, cu toate că anunţul este unul „major (...) şi, cu siguranţă, o palmă pentru Grecia”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-11

TAGURI: Grecia, euro, bănci, lichidităţi

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova