2018-10-18 14:31


Grevă de avertisment pe Otopeni, anunţată pentru vineri. Angajaţii firmei care asigură transportul pasagerilor, încărcatul bagajelor şi curăţenia avioanelor, nu vor lucre între orele 13.00-15.00

 |  21:01
Grevă de avertisment pe Otopeni, anunţată pentru vineri. Angajaţii firmei care asigură transportul pasagerilor, încărcatul bagajelor şi curăţenia avioanelor, nu vor lucre între orele 13.00-15.00

După protestele de anul trecut ale controlorilor de trafic de la ROMATSA, care au perturbat grav traficul aerian de pe aeroportul Otopeni, acum, la început de 2016, angajaţii companiei care asigură transportul pasagerilor, încărcatul bagajelor şi curăţenia avioanelor, se declară nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi ameninţă cu greva.

Ei au anunţat de altfel că vor face o grevă de avertisment, de două ore, vineri, 22 ianuarie, solicitând schimbări în ceea ce priveşte programul de lucru, dar şi nivelul de salarizare, informează Mediafax.

Salariaţii Globe Ground România SRL, adică personalul cargo, cel de curăţenie avioane şi cel care asigură transportul pasagerilor în Aeroportul Otopeni, spun că vor protesta vineri, între orele 13.00 şi 15.00, ceea ce ar putea duce şi la întârzierea unor zboruri.

Membri de sindicat spun că au decis să protesteze din cauza programului de lucru, care nu le mai permite să aibă o viaţă socială sau de familie, dar şi din cauza nivelului necorespunzător de salarizare.

Ei spun că hotărârea de a declara greva a fost luată cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, având acordul scris al unui număr de 403 membri de sindicat, dintr-un total de 440 membri. Pentru declanşarea grevei este necesar acordul a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat.

Avertismentul sindicaliştilor

Sindicaliştii precizează că, pe perioada desfăşurării grevei, participanţii la grevă vor proteja bunurile unităţii, fiecare salariat aflat în grevă aflându-se la locul său de muncă.

Ei avertizează angajatorul că orice eventual act sau fapt prin care o persoană va fi constrânsă, împiedicată sau influenţată să renunţe la grevă reprezintă infracţiune şi se pedepseşte în consecinţă.

"Totodată, vă punem în vedere că aducerea altor persoane să muncească în locurile salariaţilor aflaţi în grevă, reprezintă de asemnea împiedicarea exercitării dreptului fundamental la grevă - adică infracţiune. În situaţia în care aveţi în vedere altă ofertă concretă şi punctuală (alta decât cea de până acum), aşteptăm să fim convocaţi pentru a o discuta", au mai transmis sindicaliştii.

Reprezentantul Sindicatului Liber de Handling Aeronautic, Alexandru Cristian Cioc, a explicat că, în mod normal, programul ar trebui să fie de 12 ore de muncă intercalate cu 24 sau 48 de ore de pauză, însă acesta nu se mai respectă din cauza dimensionării defectuoase. Iniţial, compania a avut aproape 900 de angajaţi, însă în prezent mai sunt aproximativ 700, care trebuie să asigure acelaşi volum de muncă.

În plus, peste jumătate dintre angajaţi cer avans la salariu pentru că nu le ajung banii până la salariul următor, a spus reprezentantul sindicatului. El a spus că un încărcător de bagaje şi marfuri are un salariu net sub 1.200 de lei, fără a avea inclus sau asigurat transportul până la aeroport, în condiţiile în care 90 la sută dintre firmele care lucrează în aeroport asigură şi transportul salariaţilor.

Un alt aspect care îi nemulţumeşte pe protestatari este faptul că nu există o normare a muncii. Astfel, oamenilor care încarcă bagaje şi care ridică zilnic tone de kilograme, li se mai cere să facă şi alte activităţi, cum ar fi degivrarea avioanelor. Sindicatul Liber de Handling Aeronautic este afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, membră a Blocului Naţional Sindical.

Globe Ground România SRL, compania vizată de proteste, oferă servicii de handling aeronave la sol şi tractare aeronave pe Otopeni încă din 1992. Firma are drept acţionari Tarom, cu un pachet de 37%, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) - 13%, Ser­visair Germania -25% şi Balaclava Olanda - 25%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20

TAGURI: greva, avertisment, otopeni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
20 Ian 2016

Iar Busca zis Walter de la Romprest fugit cu malaiul si conturi , sta cu burta la soare in Dubai . Ha , Ha , ha .
Random imageUltimele stiri


loading...