2017-01-24 05:05


Gruparea Beinur a fost trimisă în judecată

 |  19:14
Gruparea Beinur a fost trimisă în judecată
Clanulcondus de Nuredin Beinur a fost trimis în judecată, procurorii finalizândcercetările în dosarul în care interlopul constănţean este acuzat de mai multe infracţiuni, şantaj şi ameninţări. Alte câteva fapte reţinuteîn timpul urmăririi penale au fost disjunse către DIICOT. Dosarul, totalizândpeste 40 de volume, a fost trimis magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.Alături de Beinur, în dosar mai sunt acuzaţi Nuredin Erchin, Nelu Mihai Balaban,Mannix Pădure, Elvis Petcu, Nuredin Ermin, Emanoil Hanganu (funcţionar publicîn cadrul Primăriei Mangalia), poliţiştii Cristinel Niţoi şi Gabriela Iacob,dar şi alte persoane.

Ziarul“Puterea” a intrat în posesia materialului de urmărire penală prin caregruparea Beinur a fost trimisă în instanţă. Potrivit rechizitoriului, NuredinBeinur a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru instigarela santaj, şantaj şi două infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri şitulburarea liniştii publice. Alături de el, tot în stare de arest, a fosttrimis în judecată şi Nuredin Erchin, pentru şantaj în formă continuată şipatru infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştiipublice. Nelu Balaban, arestat, a fost trimis în judecată pentru două infracţiunide şantaj, o infracţiune de complicitate la şantaj şi tulburarea liniştiipublice, în timp ce Mannix Pădure a fost deferit justiţiei pentru o infracţiunede complicitate la şantaj şi patru infracţiuni de ultraj contra bunelormoravuri şi tulburarea liniştii publice. Tot pentru şantaj a fost trimis înjudecată Constantin Ovidiu Pop, iar Valentin Popa va fi judecat pentru mărturiemincinoasă, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii în formă continuată.

Deasemenea, au fost trimişi în judecată poliţistul Cristinel Niţoi, pentru abuz înserviciu contra intereselor persoanelor, favorizarea infractorului şi conflictde interese; Emanoil Hanganu, pentru instigare la abuz în serviciu contraintereselor persoanelor, instigare la fals intelectual şi instigare la fals îndeclaraţii; precum şi Petre Cantarajev, pentru deţinere ilegală de arme. ŞefaPoliţiei Rutiere Mangalia va fi cercetată într-un dosar nou, pentru abuz înserviciu contra intereselor persoanelor. De asemenea, alte două cauze au fostdeclinate către DIICOT.

Aur,bani, supremaţie

Potrivitdosarului de urmărire penală, în cursul anului 2009, un martor cu identitateprotejată a fost contactat de un cetăţean turc, pe nume Ozdemir Tuma, care i-asolicitat să-i restituie contravaloarea a şase kilograme de aur, estimată la100.000 de euro. Începând cu anul 2000, martorul a derulat pe raza Sibiuluiactivităţi de comercializare a aurului, materia primă fiind achiziţionată dinTurcia, de la Ozdemir Tuma. Unul dintre transporturile de aur a fost pierdut,dar martorul l-a asigurat pe furnizor că va fi despăgubit. Pentru că acestlucru nu s-a întâmplat până în luna aprilie a anului trecut, Ozdemir Tuma aapelat la prietenul său Nuredin Beinur să rezolve problema. Acesta din urmă l-acontactat pe Nelu Mihai Balaban. Însoţit de Petre şi de Constantin Ovidiu Popau exercitat presiuni şi ameninţări asupra martorului. Acest gen de acţiuni reprezintă doar o mostrăa modului în care Nuredin Beinur îşi desfăşura activitatea infracţională. Celmai spectaculos caz de şantaj îl reprezintă cel în care Beinur a racolatpoliţişti şi funcţionari ai Primăriei Mangalia pentru a-l speria pe un om deafaceri care se săturase să mai plătească “taxă de protecţie”. În 1999, omul deafaceri Marian Mocea a devenit acţionar majoritar al SC Merexin SA Mangalia, înpatrimoniul societăţii aflându-se şi Unitatea 120 din staţiunea Neptun, însuprafaţă de 197 de metri pătraţi. În anul 2007, unitatea respectivă a intrat,în urma unui contract de vânzare-cumpărare, în patrimoniul firmei Morena 2000SRL, controlată de fiul lui Marian Mocea. Începând cu anul 2000, Nuredin Beinurl-a contactat pe Mocea şi i-a atras atenţia că, pentru a mai putea să facă afaceriîn linişte pe litoral, va trebui să plătească o taxă de protecţie anuală de15.000 de euro. Până în anul 2009, Marian Mocea a plătit această taxă fie cubani, fie cu bunuri, fie cu lăsarea în folosinţă a unor terenuri.

N-a maivrut să plătească

Omul deafaceri a luat, la un moment dat, decizia să pună capăt şantajului. În acestsens, el a introdus o acţiune în instanţă prin care a solicitat ca NuredinBeinur şi Nuredin Erchin să părăsească terenul ocupat abuziv aparţinândUnităţii 116 Neptun. Presiunile exercitate au început prin trimiterea petelefoane a unor SMS-uri în care familia Mocea era ameninţată cu moartea şi cuincendierea magazinelor pe care le deţine în cazul în care nu vor mai plătitaxa de protecţie pentru anul 2009. În luna noiembrie a acelui an, Nelu MihaiBalaban s-a urcat pe un excavator şi a început să excaveze terenul aparţinândfirmei Morena 2000 SRL. În luna februarie 2010, muncitorii efectuau lucrări derenovare pe terenul Unităţii 129 Neptun, moment în care la faţa locului a sositNuredin Erchin, împreună cu Mannix Pădure şi cu încă un individ neidentificat,care au început să-i înjure şi să-i ameninţe pe muncitori. Acţiunile violenteale membrilor grupării Beinur i-au determinat pe muncitori să abandonezelucrările şi să părăsească litoralul.

Sluga dela primărie a executat ordinele lui Beinur

Cazul aajuns şi în atenţia Poliţiei Mangalia, fiind instrumentat de cătrecomisarul-şef Cristinel Niţoi, angajat al Poliţiei Neptun. Scandalurile s-auţinut lanţ până în data de 29 august 2010, când Marian Mocea a apelat serviciulunic 112, după ce soţia acestuia a fost ameninţată de către Nuredin Erchin. Şiaceastă cauză s-a aflat în instrumentarea poliţistului Cristinel Niţoi. Pentrucă omul de afaceri Mocea refuza în continuare să se supună, Nuredin Beinur şiNuredin Erchin au apelat la sprijinul lui Emanoil Hanganu, referent în cadrulPrimăriei Mangalia. Acesta este un apropiat al fraţilor Nuredin şi sarcina sa,în această situaţie, era aceea de a-l sancţiona contravenţional pe Marian Moceapentru încălcarea Legii 50/1001. Referentul le-a acordat necondiţionatsprijinul interlopilor, cerându-i lui Nuredin Erchin să se asigure că-i vatrimite o persoană de încredere camartor asistent care să semneze procesul-verbal de amendă întocmit pe numelelui Marian Mocea. La 20 aprilie 2004, Cătălina Mihăilă, din cadrul Corpului deControl al Primăriei Mangalia, i-a aplicat omului de afaceri o amendă învaloare de 10.000 de lei.

Comisarul-şefNiţoi, omul interlopilor

Procuroriiprecizează că, în luna iulie 2010, fraţii Beinur şi Erchin Nuredin au apelat lacomisarul-şef Cristinel Niţoi, carecunoştea starea conflictuală dintre clanul Beinur şi omul de afaceri MarianMocea. Poliţistul instrumenta cauze care aveau ca obiect plângeri ale lui Moceaîndreptate împotriva clanului Beinur pentru şantaj. Astfel, Cristinel Niţoi aintermediat o întâlnire între Nuredin Erchin şi Gabriela Iacob, şefa Birouluide Poliţie Rutieră Mangalia. În urma acestui sprijin, au fost aplicate cinciamenzi contravenţionale conducătorilorautocarelor destinate transportului de turişti aparţinând firmelor administratede către omul de afaceri Marian Mocea. Anchetatorii mai susţin, în actulacuzării, că poliţistul Cristinel Niţoi a tergiversat în mod nejustificat soluţionareacauzelor penale care aveau ca obiect plângerile omului de afaceri Marian Mocea,i-a permis lui Nuredin Erchin să sustragă unele documente din dosarelerespective şi a încercat să muşamalizeze aflarea adevărului, acordându-lesprijin membrilor clanului Beinur, direct sau indirect, contribuind lainstituirea de presiuni asupra lui Marian Mocea.

Beinurl-a vorbit de rău pe naşul său, Nicu Gheară

Potrivitanchetatorilor, Nuredin Beinur a mai fost cercetat de-a lungul timpului pentrumai multe infracţiuni cu violenţă, precum ultraj, loviri şi alte violenţe,ameninţări, dar şi infracţiuni de natură economică. Cu toate acestea, el nu areantecedente penale. “Aparenţa de legalitate a activităţilor desfăşurate deinculpat se datorează în primul rând capacităţii acestuia de a se strecura şide a specula în interesul său eventualele breşe ale sistemului”, se arată înrechizitoriu. În cadrul unei convorbiri telefonice purtate de Nuredin Beinur cuun anume “Rândunică”, la data de 19 aprilie 2010, acesta face unele referiri lamodul în care a ajuns astăzi ceea ce este şi face câteva afirmaţii la adresalui Nicu Gheară. Prezentăm câteva pasaje relevante ale acestei discuţii:

Rândunică:“(...) Tu eşti priceput şi în momentul ăsta în lumea aia bună că eşti la fel faţăde Nicu Gheară. Pentru că te-ai asociat cu numele «finul lui Nicu Gheară»”.

NuredinBeinur: “Da, mânca-ţi-aş... da, mă, da, aşa e. Întodeauna... bă, fii atentaici”.

Rândunică:“Tot în spatele lui eşti în momentul ăsta, în faţă la lume”.

NuredinBeinur: “În faţă la lume. Fii atent, eu până n-o să ies odată şi-o să spun la ăsta,domne eu, eu şi spus, eu îl respect şi-o să-l respect ca naş, dar ăsta... naşu’ştii ce... băi, ăsta, Rândunică. Toţi am avut naşi, avem fini, avem astea... băi,eu la finii mei, şi la astea, le-am făcut averi. Băi, vrei să-ţi mai spun şialtceva? Eu lu’ ăsta, eu i-am făcut avere, mânca-ţi-aş gura ta! Că tot ce arepe la mare are datorită mie, mânca-ţi-aş gura ta!”

Rândunică:“Da, da, da.”

NuredinBeinur: “Ai înţeles?”

Rândunică:“Da.”

NuredinBeinur: “Ăsta, eu i-am băgat caşcaval mult în buzunar. Ăsta, ca naş, ăstatrebuia să-mi dea mie, mânca-ţi-aş gura ta! Tot eu trebuia să-i dau eu lui?”

Rândunică:“Da, mă, da.”

NuredinBeinur: “Ăsta e singurul naş care a luat de la fin mânca-ţi-aş gura ta!”

Rândunică:“Da, nene, da, da, da. Ce dreacu!”

NuredinBeinur: “Hai, mă, ce dracu? Păi lua ăsta ceva, pupa ăsta ceva la mare fărămine? Bă, cumetre, bă, cumetre. Ăsta făcea plajă la Eforie Nord înainte. Păivii tu de ani de zile pe la fratele tău, la cumnatul tău pe la mare. De pevremea lu’ Francisca. L-ai văzut tu vreodată pe ăsta la Neptun?”

Rândunică:“Când vreodată în viaţa lui?”

NuredinBeinur: “(râde) când la Neptun venea toată...?”

Rândunică:“Era ăsta în echipa asta, era ăsta în echipa asta până în ’96-’97, mă?”

NuredinBeinur: “Stai puţin?”

Rândunică:“Păi adu-ţi aminte, mă, în ’96 noi nu eram la mare, în ’97? Era ăsta în echipanoastră sau era paznic la vremea aia?”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04

Mai multe imagini:
Gruparea Beinur a fost trimisă în judecată
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
08 Feb 2011

Cum pot valora 6 kilograme de aur doar 100.000 de euro?
Random image