2018-12-10 07:04


Guvernul Cioloş, planuri prea mari pentru un mandat atât de mic. Programul de guvernare, gândit doar pentru un an, promite schimbarea din temelii a legislaţiei electorale, o nouă lege a sănătăţii şi investiţii cu bătaie lungă

 |  21:01
Guvernul Cioloş, planuri prea mari pentru un mandat atât de mic. Programul de guvernare, gândit doar pentru un an, promite schimbarea din temelii a legislaţiei electorale, o nouă lege a sănătăţii şi investiţii cu bătaie lungă

Guvernul Cioloş are program, iar ambiţiile sale nu sunt deloc puţine dacă ţinem cont că este vorba doar de un an de guvernare.

Guvernul nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească, însă ”îşi asumă un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact şi relevanţă sistemică”, se arată în programul de guvernare transmis luni Parlamentului.

Interesant este faptul că multe dintre priorităţi sunt în plan legislativ, acolo unde un Guvern technocrat nu are prea multe pârghii şi, în consecinţă, va trebui să ducă o muncă de convingere intensă în Parlament.

Spre exemplu, planul Guvernului Cioloş cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani, ceea ce ar însemna, automat, revizuirea Constituţiei. Totodată, în programul de guvernare este prevăzută ”susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei”, inclusiv prin revizuirea sistemului de imunităţi şi aplicarea strictă a regimului de incompatibilităţi.

Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului care urmează să fie prezentat marţi Parlamentului, mai figurează eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

Plan de investiţii pe 10 ani

Noul guvern va renegocia cu Comisia Europeană termenii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), care vizează ţintele de deficit, potrivit programului de guvernare, care mai prevede şi elaborarea unui plan de investiţii pe zece ani, aprobat de toate partidele politice şi cu consultarea mediului privat, a specialiştilor şi a societăţii civile. Totodată, noul executiv vrea ca toate companiile de stat să fie administrate printr-o singură structură administrativă.

O nouă lege a sănătăţii, evaluarea sistemului de urgenţă şi asigurarea unor echipaje pentru mediul rural şi pentru situaţii de criză, dar şi încurajarea asigurărilor medicale private, se numără de asemenea printre priorităţile Cabinetului Cioloş.

Administraţie profesionistă

Profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe baza de competenţe, crearea unei şcoli superioare de administraţie publică şi susţinerea evoluţiei în carieră publică în baza unor programe de dezvoltare profesională sunt alte măsuri prevăzute în programul de guvernare.

Guvernul îşi propune şi definitivarea unui calendar pentru continuarea procesului de descentralizare a administraţiei având că obiective: asigurarea continuităţii şi creşterea calităţii furnizării de servicii publice, realizarea transferului de competenţe de la administraţia publică centrală spre cea regională şi locală şi repartizarea responsabilităţilor cu alocarea corespunzătoare a resurselor.

Investiţiile în infrastructură, prioritare

În ceea ce priveşte politicile şi domeniile economice prioritare, ”obiectivul major al acestui Guvern este acela de consolidare a parametrilor macro-economici, a perspectivelor de dezvoltare durabilă a ţării”.

În acest sens, Guvernul ”se va concentra pe identificarea şi eliminarea vulnerabilităţilor în absorbţia fondurilor europene, va angaja contacte imediate cu toate serviciile Comisiei Europene responsabile de gestionarea diverselor instrumente financiare şi va identifica soluţii de implementare şi eliminare a blocajelor”.

În programul de guvernare se mai arată că investiţiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, fiind elementul esenţial în deblocarea potenţialului de atractivitate investiţională a României, iar stadiul proiectelor care sunt în curs pe toate tronsoanele pan-europene (rutiere şi CF) va fi evaluat pentru a se grăbi derularea lor.

 “Ambiţiile” lui Cioloş

1. Un Guvern deschis și transparent, în dialog cu instituțiile democratice și cu societatea că actor politic

2. Poziționarea activă a României ca actor strategic în context regional, european și

3. Susținerea fără rezerve a independenței justiției și a continuării luptei împotriva corupției

4. Niciun proces electoral din România nu mai trebuie să fie vreodată pus sub

5. Îmbunătățirea eficientei administrației publice, în serviciul cetățeanului

6. Îmbunătățirea sistemului de protecție civilă pentru creșterea siguranței cetățeanului, eficientizarea managementului sistemului de urgență și protecția infrastructurii critice

7. Revizuirea și prioritizarea proiectelor de investiții (inclusiv de infrastructură) în scopul creării de locuri de muncă și a creșterii productivității.

8. Identificarea și eliminarea lacunelor și blocajelor din sistemele de implementare a fondurilor Europene, cu accent pe creșterea gradului de utilizare și a calității proiectelor finanțate

9. Redefinirea rolului și statutului personalului medical în societate și reducerea migrației acestora în străinătate

10. Mutarea accentului în actul educațional de pe transmiterea de informație pe crearea de competențe pentru viață și reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-16

TAGURI: guvern, dacian ciolos, mandat, program, guvernare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...