2017-01-18 20:08

EVENIMENT


Guvernul ne arde la sănătate

 |  21:00
Guvernul ne arde la sănătate

Nu vom mai avea acces la tratament după ce Guvernul a anunţat că va diminua numărul de servicii medicale plătite de stat şi va tăia din medicamentele de pe lista de compensare.

După tăierile salariale şi eliminarea tuturor sporurilor, Guvernul a promis FMI că va revizui pachetul de servicii medicale sociale, astfel încât statul să acopere, începând cu anul viitor, mai puţine probleme de sănătate, iar serviciile considerate “neesenţiale”să fie furnizate doar pe baza unor asigurări suplimentare, inclusiv private.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, pentru ziarul “Puterea”,că în prezent se lucrează la alcătuirea unui nou pachet de servicii medicale asigurate de stat. “Nu este normal ca FMI, după ce a demonstrat că nu poate să anticipeze şi să gestioneze criza economică, să se implice sănătatea. Am trimis şi noi un specialist care să colaboreze la alcătuirea noului pachet de servicii medicale. Nu vom accepta să fie eliminate servicii esenţiale pentru salvarea vieţii oamenilor. În momentul de faţă, statul român asigură 97% dintre serviciile medicale existente, dar asta doar teoretic. În realitate, nu există finanţare şi astfel doar unele persoane ajung să beneficieze de gratuitate la serviciile medicale. De asemenea, pe lista compensatelor sunt trecute medicamentele cele mai ieftine, fără a se lua în calcul dacă acestea sunt accesibile pacienţilor”, ne-a declarat Astărăstoae.

Bolnavii de cancer au primit deja o lovitură grea din partea Guvernului, potrivit reprezentanţilor pacienţilor. “Deja au redus numărul de medicamente. Pe lista C2, vorbesc aici de oncologie, au fost trecute cele mai ieftine medicamente, cu toate că nici nu se mai găsesc. Pentru medicamentul mai bun, următor, care se găseşte în farmacii, dar nu se află pe lista de compensate, pacienţii trebuie să plătească 3.000-4.000 de lei. Nu ne permitem să mai scoatem medicamente de pe lista de compensare”, susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Bolnavii renunţă la tratamente

„Din 2008 nu am mai introdus nici un medicament pe lista de compensate. Suntem printre ultimele ţări la accesul populaţiei la medicamentele inovative. Avem o întârziere de 2.000 de zile pentru a include aceste medicamente performante. În aceste condiţii, mulţi bolnavi cronici au început deja să renunţe la tratament. Este foarte greu pentru pacienţi să se mai lupte pentru supravieţuire”, ne-a declarat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cezar Irimia.

Sindicaliştii susţin că această măsură, de diminuare a numărului de servicii medicale, este bomboana pe coliva românilor. “Era de aşteptat că Guvernul să introducă şi această măsură, după declaraţiile preşedintelui şi ale premierului că sunt prea multe spitale. S-au îndepărtat serviciile medicale de populaţie. Se urmăreşte realizarea unei economii de pe urma oamenilor. Plătim impozit pe servicii de care nu mai putem beneficia”, ne-a declarat preşedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TITI SINISTRU
26 Sep 2011

SemiBoc, noi de ce mai pl atim asigurari de sanatat e? care sunt beneficiile? nenorocitilor! De nu v-a r mai rabda pamantul....

Adauga un comentariu

Random image