2019-01-16 18:30


Guvernul dă, dar nu bagă şi-n traistă. Materialele de construcţii pentru casele distruse de inundaţii, aruncate la doi kilometri de o comună din Botoşani

 |  18:54
Guvernul dă, dar nu bagă şi-n traistă. Materialele de construcţii pentru casele distruse de inundaţii, aruncate la doi kilometri de o comună din Botoşani

Unadintre localităţile afectate grav de potopul din iunie-iulie anul trecut a fostşi comuna Hilişeu-Horia, din judeţul Botoşani. În jur de 50 de case au fostcomplet distruse, alte 100 afectate şi peste80 de persoane sinistrate, acesta a fost rezultatul prăpădului produs deviiturile venite pe Jijia şi pe versanţii dealurilor din jur.

Imediatdupă producerea potopului au venit şi promisiunile. Din partea Guvernului, dinpartea Consiliului Judeţului Botoşani, dar şi de la persoane fizice. În total,de pe urma promisiunilor s-au strâns vreo 900.000 de lei, bani care trebuie săfie folosiţi pentru refacerea caselor distruse de inundaţii.

„Obătaie de joc”

Deşibanii au intrat la timp în contul Primăriei din Hilişeu, refacerea locuinţelor acăpătat şi conotaţii hilare. Asta pentru că, în momentul când au sosit ajutoarele,constând în materiale de construcţii (cărămizi, balast, ciment etc.) o parte însemnatădin acestea a fost lăsată la marginea localităţii, la vreo 2 kilometri decasele afectate de inundaţii. “Este o bătaie de joc ce s-a întâmplat. În loc săfim ajutaţi, suntem batjocoriţi. Că să mă duc să iau o roabă de ciment sau ocăruţă de materiale pierd cel puţin 30 de minute”, ne-a declarat un localnic cares-a sfiit să ne precizeze numele real de frica primarului. “Nu este nimic realdin aceste acuzaţii. Materialele de construcţii nu sunt la doi kilometri desat. Este o dezinformare. Materialele de construcţii sunt în sat”, ne-adeclarat în replică primarul PDL din Hilişeu-Horia, Constantin Babiliuc. Dupăce i s-a spus că există fotografii de la faţa locului, cu materialele deconstrucţii lăsate de izbelişte pe câmp, primarul a declarat: “Noi am procedataşa cum ni s-a cerut. Am făcut totul corect. Materialele de construcţii au fostdistribuite corect oamenilor. Cine spune altceva minte”.

„Esteresponsabilitatea primăriei”

“PrefecturaBotoşani a avut datoria să asigure ca localitatea să aibă parte de ajutor de laGuvern. Fiecare primărie a avut responsabilitatea de a administra acestemateriale. Este responsabilitatea Primăriei din Hilişeu în legătură cuîmpărţirea materialelor de construcţii”, ne-a declarat Radu Doruleţ, consilierîn cadrul Cancelariei Prefecturii Botoşani.

200.000de lei de la Vanghelie

Unadintre persoanele fizice care a sărit în ajutorul sinistraţilor de la Hilişeu afost şi Marian Vanghelie, care a contribuit cu 200.000 de lei. Modul cum a fostcheltuită donaţia primarului PSD din sectorul 5 este cel puţin suspectă. Dacăîn luna august banii erau în conturile primăriei, la sfârşitul anului suma adispărut.

ConstantinBabiliuc spune că a construit case din această sumă. “Confirm că am primitaceastă donaţie de la domnul Vanghelie. Din fondurile primite de la dânsul aminvestit în refacerea locuinţelor”, ne-a explicat primarul.

Pentrucomuna Hilişeu s-au mai acordat 200.000 de lei prin Consiliul Judeţean Botoşanişi vreo 500.000 de lei de la Guvern.

Digdin judeţul Galaţi, lăsat baltă din cauza unei livezi

Fondurileguvernamentale alocate pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor au prilejuitmereu apariţia unor situaţii aberante. Un astfel de caz este şi digul de laCosmeşti, judeţul Galaţi. Începută în 2005, lucrarea hidrotehnică nu a fostfinalizată din cauza unei mici livezi aflate, paradoxal, în proprietateastatului. "Nu s-a putut terminalucrarea de îndiguire din cauza unei livezi de nuci care stă în calea diguluide la Cosmeşti Vale. S-au cerut despăgubiri de 3,5 milioane de lei. E de totrâsul ca statul să ceară despăgubiri imense tot statului", adeclarat Dumitru Fodoreanu, directorul societăţii Sibarex, cea care construieştedigul.

Lucrareade la Cosmeşti a costat aproximativ 5,7 milioane de lei, iar pentru terminareasa ar mai fi nevoie de 655.000 de lei.

Bilanţul potopului din 2010

•Din estimările autorităţilor reiese că inundaţiile din 2010 au produs pagube depeste 400 milioane de euro.

•Din această sumă, 700 milioane de lei sunt doar daunele produse infrastructuriihidrotehnice din ţara noastră, aşa cum se arată într-un raport al AdministraţieiNaţionale "Apele Române" (ANAR) • Potrivit datelor, cele mai multe diguri afectate, 48 la număr, au fost pe râulSiret, pe Olt 35, pe Someş-Tisa 31, pe Prut 27 şi pe Mureş 19 diguri• În total, apele au afectat 161,36 km de diguri şi 160,39 km de apărări de mal

•După inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie, în judeţul Botoşani au rămas fărăacoperiş deasupra capului 1.082 de persoane

Ministruldezvoltării, Elena Udrea, a vizitat şi ea, ca mulţi alţi demnitari, zonelecalamitate, stând de vorbă cu oamenii şi făcându-le promisiuni. Una dintrelocalităţile vizitate de Elena Udrea a fost şi Hilişeu Horia. Fiindimpresionată de drama localnicilor de acolo, ea le-a promis sprijin pentrurefacerea drumului principal. Probabil că şi mai impresionată a fost când uniilocuitori ai comunei i s-au adresat cu titlul de „doamna prim-ministru”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01

Mai multe imagini:
Guvernul dă, dar nu bagă şi-n traistă. Materialele de construcţii pentru casele distruse de inundaţii, aruncate la doi kilometri de o comună din Botoşani
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...