2017-01-17 11:10

EVENIMENT


Guvernul, îngenuncheat de mineri

 |  20:03
Guvernul, îngenuncheat de mineri

Cei aproximativ 400 de mineri de la Lupeni şi Lonea care protestau, ieri, în curtea Companiei Naţionale a Huilei au renunţat la acţiunea lor, după ce reprezentanţii companiei şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional care va rezolva cererile lor.

Preşedintele Sindicatului „Muntele“ din Valea Jiului, Petre Nica, a citit în faţa ortacilor adunaţi în curtea CNH din Petroşani conţinutul actului adiţional prin care sporul de periculozitate aferent muncii subterane a fost aliniat la legislaţia în vigoare. Nica le-a spus ortacilor că actul adiţional va fi înregistrat, astăzi, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, după care acesta va intra în vigoare. Potrivit lui Adrian Jurca, liderul sindicatului de la Mina Livezeni, afiliat la Sindicatul „Muntele“, sporul de periculozitate a fost actualizat la legislaţia în vigoare după ce Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri bugetul de venituri şi cheltuieli al CNH.

Această revendicare privind sporul de periculozitate nu a putut fi soluţionată de către conducerea CNH până la aprobarea bugetului de către Guvern.

Preţul cărbunelui din Valea Jiului, o altă revendicare a minerilor, va fi de 75 de lei pe gigacalorie doar pe luna februarie, aşa cum fusese stabilit luni prin negocierea dintre conducerea CNH, conducerile celor două termocentrale din judeţul Hunedoara, care cumpără huila din Valea Jiului, şi Ministerul Economiei. Potrivit sindicaliştilor, minerii vor ca acest preţ de 75 de lei pe gigacalorie să rămână la acelaşi nivel pe tot anul în curs, în condiţiile în care în luna ianuarie acest preţ a fost de 64 de lei pe gigacalorie.

După ce minerii de la Lupeni şi Lonea care protestau în curtea CNH au văzut actul adiţional semnat, au renunţat la acţiunea lor, care a durat aproape cinci ore. Minerii care ar fi trebuit să lucreze în schimbul întâi şi al doilea au părăsit curtea companiei şi urmează ca, astăzi, să îşi reia programul normal de lucru.

Liderii de sindicat şi-au luat angajamentul în faţa ortacilor că vor negocia cu Ministerul Economiei până când toate problemele din mineritul din Valea Jiului vor fi rezolvate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639557-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image