2018-12-15 11:27


Guvernul renunţă la anul 2015 ca obiectiv pentru trecerea la euro

 |  15:59
Guvernul renunţă la anul 2015 ca obiectiv pentru trecerea la euro

Guvernul a renunţat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptareamonedei euro, termen menţionat cu regularitate în anii anteriori, şi a avansatdoar intervalul 2013-2014 pentru intrarea în ERM-II, mecanismul european alratelor de schimb, potrivit noului program de convergenţă.

Termenul estimat pentru intrarea României în ERM-II a fost introdus înproiectul programului de convergenţă pentru perioada 2011-2014, document obţinutde MEDIAFAX şi pe care Executivul urmează să îl transmită Comisiei Europene. Îndocument nu mai este însă menţinut şi angajamentul asumat distinct în perioadaanterioară, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

În documentul precedent, elaborat de Guvern în primăvara anului trecut, seaprecia că, având în vedere necesitatea implementării unor reforme structuralesuplimentare care să ducă la creşterea flexibilităţii economiei româneşti şi acapacităţii acesteia de a face faţă şocurilor asimetrice, moneda naţională nuva putea intra în mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) "mai devreme de2012", iar pentru moneda euro era stabilit în mod distinct că va fiadoptată la 1 ianuarie 2015.

În proiectul noului program de convergenţă sunt menţinute aceleaşiargumente de continuare a reformei, dar se estimează doar că intrarea în ERM-IIse va produce "în perspectiva anilor 2013-2014", fără nicio referireexactă la momentul adoptării euro.

"Având în vedere necesitatea continuării reformelor structurale menitesă crească flexibilitatea economiei româneşti şi capacitatea acesteia de a facefaţă eventualelor şocuri asimetrice, se apreciază că moneda naţională va puteaintra în mecanismul ratei de schimb II (ERM II) în perspectiva anilor2013-2014. Această apreciere are în vedere şi necesitatea îndepliniriisustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prin intermediulconsolidării fiscale durabile, care să conducă la maximizarea probabilităţii caRomânia să-şi limiteze la cei doi ani obligatorii durata participării lamecanismul ratelor de schimb II. Se consideră că atât perioada anterioarăintrării în ERM II, cât şi cea a participării în acest mecanism vor reprezentaetape importante ale procesului de convergenţă nominală şi reală a economiei româneşti,ce este prognozat a se relua ulterior încheierii perioadei de contracţieeconomică substanţială", se arată în document.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapapremergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţarătrebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht,respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia monedanaţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat în lunaseptembrie că probabilitatea ca România să nu poată intra în mecanismul ratelorde schimb în 2012, condiţie obligatorie pentru intrarea în zona euro în 2015,este foarte ridicată, însă obiectivul trebuie menţinut ca semnal politic.

Mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu şiguvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au vorbit însă înultima vreme de posibilitatea amânării intrării României la zona euro faţă decalendarul actual de aderare, care stabileşte adoptarea euro în 2015.

Cele mai multe opinii vorbesc de o amânare de cel mult doi ani, perioadă încare România ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajulunei politici monetare independente. În acest interval, banca centrală ar puteacalibra mai bine rata de schimb la care se va face trecerea de la leu la euro.

În noiembrie 2010, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) adeclarat că România ar trebui să amâne momentul aderării la zona euro dacă înurmătoarele luni se va constata că efortul de consolidare fiscală nu estesusţinut de populaţie, arătând însă că prelungirea până în 2018 este unobiectiv mult prea îndelungat.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a declarat că va declanşa odiscuţie la nivelul BNR, a Guvernului, a analiştilor, pentru a se ajunge la oconcluzie dacă este bine ca România să-şi menţină obiectivul 2015 pentruaccesul la moneda euro sau va trebui îmbunătăţită performanţa economică.

Şi şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks,s-a pronunţat pe această temă, declarând la începutul anului că ţările cu regimflexibil al cursului de schimb, printre care şi România, nu trebuie să segrăbească cu aderarea la euro, ci să profite de avantajul unei politicimonetare proprii.

Un document oficial prezentat, săptămâna trecută, de MEDIAFAX relevă căGuvernul ia în calcul amânarea aderării României la zona euro cu 1-2 ani, pestetermenul de 1 ianuarie 2015 anunţat oficial de autorităţi, considerând că înacest interval politicile monetare şi fiscale trebuie consolidate, astfel încâtcursul de schimb să fie unul de echilibru la momentul aderării.

În luna decembrie a anului trecut, şeful statului a declarat că România vastabili în prima jumătate din 2011 dacă va menţine anul 2015 ca obiectiv pentruintrarea în zona euro.

Programul de convergenţă al României este revizuit anualşi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...