2017-01-18 04:04

EVENIMENT


Guvernul şi Consiliul Concurenţei nu pot stopa scumpirea carburanţilor. Preţul benzinei creşte concomitent cu profiturile companiilor petroliere

 |  19:39
Guvernul şi Consiliul Concurenţei nu pot stopa scumpirea carburanţilor. Preţul benzinei creşte concomitent cu profiturile companiilor petroliere

După ce în 2008 barilul de petrol atingea pragulde 147 dolari şi costul benzinei era de sub 3 lei/litru, astăzi, la aproape 120dolari/baril, preţurile carburanţilor se pregătesc să “sară” de 6 lei/litru. Deşi OMV Petroma înregistrat anul trecut un profit record de 2,19 miliarde de lei, austrieciise pregătesc în prezent de o nouă majorare a preţurilor la carburanţi, dândvina pe turbulenţele din lumea arabă. Specialiştii spun că „OMV Petrom estecondamnată la profit”, aşa cum guvernanţii sunt “condamnaţi” să stea cu mâinileîn sân şi să accepte “dictatura” petroliştilor.

Odată cu agravarea manifestaţiilorîn Africa şi în Orientul Mijlociu, preţul barilului de petrol se apropie totmai mult de recordul din 2008, de 147 dolari. Companiile petroliere din Românianu au stat pe gânduri şi au anunţat că vor majora din nou preţurile carburanţilor.

Consultantul financiar Ionel Blănculescu,fost şef al Agenţiei de Valorificare a Activelor Bancare, a explicat că revolteledin Libia vor conduce la majorarea preţurilor la carburanţi. “Libia este unul dintre cei mai importanţi jucători depe piaţa petrolului. În Libia se procesează în fiecare zi aproximativ30.000 de barili de petrol. Vrem, nu vrem, vom asista la creşteri de preţuri pepiaţa carburanţilor. Nu poate exista o piaţă unde carburanţii să fiecomercializaţi la preţul aproximativ de 0.5 euro/litru, în condiţiile în carepe piaţa europeană preţurile sunt între 1,2 şi 1,4 euro/litru”, ne-a declaratBlănculescu. Acesta a precizat că preţul carburanţilor va creşte cu aproximativ10% în acest an. „Nu cred că în 2011 barilul de petrol ajunge la recordul de147 dolari înregistrat în 2008. Criza groaznică nu a luat sfârşit, ţări precumIndia sau Brazilia îşi pregătesc stocuri de cereale şi carburanţi”, a menţionat consultantul financiar.

Acesta a mai explicat căGuvernul sau Consiliul Concurenţei nu pot stopa creşterea preţurilor lacarburanţi. “Guvernul, la propunereaConsiliului Concurenţei, ar fi putut bloca creştereapreţurilor la carburanţi timp de şase luni. Acest lucru ar fi creat un blocaj şiun dezechilibru foarte mare pe piaţa carburanţilor. Este o mare prostie săblochezi această piaţă, companiile petroliere ar bloca vânzarea produselor pepiaţa românească şi ar vinde carburanţi pe alte pieţe din Europa. ConsiliulConcurenţei s-a prezentat onorabil în această situaţie”, ne-a mai declarat consultantul financiar.

Pârvan: “Nu se poate face nimic, preţurile vor continua săcrească”

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor deAfaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, consideră că „firmele petroliere facce doresc”. “Orice poate fi demonstrat, văaduceţi aminte că la 1 iulie 2008, bariul de petrol a ajuns la147 dolari? În prezent, barilulde petrol se apropie de 120 dolari. Cât era preţul benzinei în 2008 şi cât esteîn 2011? În afară de proxenetism, drogurişi Petrom aţi mai auzit ca cineva să facă profit? Există trei companii careocupă poziţiile dominante pe piaţa petrolieră. Nu se poate face nimic,preţurile vor continua să crească”,susţine reprezentantul AOAR.

Şerbănescu: “În România, singurul lucru pe care îl face capitalulstrăin este jaful”

Analistul economic Ilie Şerbănescu a declarat,referitor la scumpirile anunţate de OMV Petrom, că „Orientul Mijlociu e unpretext. Petrom, care are monopol pe piaţă, poate spori preţul cât vrea, pentrucă oricum nu va face nimeni nimic. Ca OMV Petrom să păţească ceva, e nevoie dedouă lucruri. Primul ar fi existenţa unei pârghii prin care statul săcontroleze resursele şi a doua ar fi existenţa Consiliului Concureţei, care emai mult de formă”. „OMV nu a redus niciodată preţul carburanţilor în România,iar statul nu are ce să facă, mai ales din cauză că ei au vândut monopolulPetrom OMV-ului. În România, singurul lucru pe care îl face capitalul străineste jaful”, a afirmat Şerbănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image