2017-01-20 14:01

EVENIMENT


Hayssam este liber în Siria

 |  21:00
Hayssam este liber în Siria

Singurul nostru terorist condamnat cu acte în regulă râde încă o dată în nas autorităţilor române. Astfel, deşi pe numele sirianului Omar Hayssam există o sentinţă definitivă de 20 de ani de închisoare, acesta este oficial liber de luni, după ce i-a expirat o altă condamnare, de patru ani de închisoare, primită în Siria.

Deşi Hayssam a fost condamnat de magistraţii români la 20 de ani pentru terorism, în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, deoarece acordul de extrădare dintre România şi Siria, semnat de Traian Băsescu şi omologul său sirian, zace neratificat în Parlament, Hayssam zburdă liber. De altfel, în luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a avut o ieşire dură la adresa lui Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, acuzându-l pe acesta că împiedică voit extrădarea lui Omar Hayssam, ratificarea tratatului de extrădare dintre România şi Siria fiind blocată la Senat.

„La Comisia de politică externă din Senat, Corlăţean consideră că situaţia din Siria nu face fezabil acest acord. Blochează acest acord, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau când Hayssam se urca în avionul unui preşedinte”, a declarat Băsescu în urmă cu trei luni, făcând referire la desele vizite oficiale în care sirianul a participat alături de fostul preşedinte Ion Iliescu, se pare chiar invitat de acesta. Între timp, lui Hayssam i-a trecut şi orice urmă de boală, el fiind eliberat în 2006 din penitenciar pe motiv că ar fi suferit de cancer. La acea dată nimeni nu a vrut să îl asculte pe Joseph Stark, un alt personaj celebru, coleg de celulă cu Hayssam, care a vrut să denunţe impostura bolii închipuite a sirianului. Ulterior, sirianul a fugit din ţară, lăsând loc la nenumărate speculaţii asupra modului în care a fost făcut scăpat. În februarie 2008, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnau în lipsă pe Hayssam la 20 de ani de închisoare, sub acuzaţia de terorism. La acea dată, avocaţii sirianului susţineau că întreaga acuzare s-a bazat pe mărturiile lui Mohamad Munaf, date mai mult sub presiune şi ulterior retractate. Cert este că deocamdată autorităţile române nu pot cere extrădarea lui Hayssam, cel puţin până când tratatul de extrădare nu va fi ratificat în Parlament.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-10

TAGURI: Omar_Hayssam, sirian arestat, extradare siria, rapire IrakComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image