2018-07-18 23:28


Hidroelectrocutaţi

 |  21:00
Hidroelectrocutaţi

Compania fanion a industriei româneşti, Hidroelectrica, şi-a cerut insolvenţa, care este primul pas către faliment. Vestea a căzut ca un trăsnet şi nimeni nu ştie de ce a fost luată această decizie şi de către cine. Se bănuieşte că acesta este unicul mod în care se poate scăpa de contractele cu „băieţii deştepţi”, dar este atacată fundamental credibilitatea companiei, cu grave prejudicii financiare.

Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii din România, ce activează în domeniul energetic, a înaintat Tribunalului Bucureşti cererea de declarare a insolvenţei. Solicitarea a fost depusă pe 15 iunie, urmând ca dosarul să se judece pe 20 iunie 2012. Nimeni care are legătură cu această companie nu a putut face vreo precizare cu privire la această decizie. Nu se ştie cine a semnat cererea de declarare a insolvenţei şi nu se ştie ce motive au fost invocate pentru ca societatea să se pună la adăpostul Legii insolvenţei, ultimul pas în faţa falimentului.

Compania este controlată de Ministerul Economiei, Fondul Proprietatea deţinând 20% din acţiuni. Ministerul s-a spălat pe mâini, declarând că este treaba Consiliului de Administraţie (CA) şi că, „în calitate de acţionar, nu interferează în nici un fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat”.

Culmea este că nici chiar directorul general interimar al companiei, Ştefan Gheorghe, nu ştie despre ce este vorba. „Nu cunosc detalii despre insolvenţa companiei”, a declarat Ştefan Gheorghe pentru zf.ro.

„Băieţii deştepţi”, în centrul atenţiei

Cea mai vehiculată cauză de declarare a insolvenţei este aceea de a scăpa de contractele cu „băieţii deştepţi”, dar sacrificând chiar compania. Potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, administratorul judiciar „poate să denunţe orice contract, închirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung” (www.legisplus.ro).

Numai că declanşarea procedurii insolvenţei, care are ca scop asigurarea banilor pentru plata datoriilor, dă drumul şi la vânzarea de active, pentru care mai mulţi investitori s-au arătat interesaţi. Recent, CA a anulat demersurile făcute pentru emiterea unor obligaţiuni de 200-300 milioane de euro, sumă care ar fi putut asigura lichidităţi companiei. Se pare că băncile care au împrumutat Hidroelectrica au început să se agite. De remarcat, situaţia financiară a Hidroelectrica la sfârşitul anului trecut, auditată de KPMG, indică profit, chiar dacă este mult mai mic decât în alţi ani.

Potrivit Legii insolvenţei, „introducerea prematură, cu rea-credinţă, de către debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage răspunderea patrimonială a debitorului persoană fizică sau juridică, pentru prejudiciile pricinuite”.

Atac la „băieţii deştepţi“

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, unul dintre efectele cererii formulate de Hidroelectrica de intrare în insolvenţăeste acela că toate contractele încheiate de societate cu „băieţii deştepţi“ vor fi lovite de prezumţia de fraudă şi vor fi anulate, nu reziliate, din 20 iunie. Astfel, primul efect al cererii de insolvenţă este numirea unui administrator special de către acţionari, în locul consiliului de administraţie şi al directorului companiei, a precizat, la The Money Channel, avocatul Gheorghe Piperea.  Pe de alta parte, expertul Ionuţ Purica a menţionat că insolvenţa nu va afecta furnizarea de energie.

Ilie Şerbănescu: Este expresia dezastrului acestei ţări

Cererea de insolvenţă formulată de Hidroelectrica reprezintă, în opinia analistului Ilie Şerbănescu, o modalitate de vânzare a societăţii către companii străine. „Insolvenţa Hidroelectrica este expresia dezastrului acestei ţări. Dacă cea mai profitabilă companie a ajuns să ceară insolvenţa, în condiţiile în care deţine monopol, iar până acum a fost jefuită şi de români, şi de străini, reprezintă expresia dezastrului României. Această situaţie nu există nici în Grecia. Este o metodă de a jefui compania, de a o transfera către alte companii, străine. Insolvenţa este legată de incapacitatea societăţii de a plăti creditorii, care o vor lua şi o vor vinde companiilor străine”, a declarat Ilie Şerbănescu, citat de Agerpres. 

Poziţiaoficială a Hidroelectrica

În cele din urmă, Hidroelectrica a comunicat care sunt cauzele ce au determinat cererea de intrare în insolvenţă: „Din cauza secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri SC Hidroelectrica SA cu 10%, a pierderilor rezultate în urma diferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 milioane lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane lei), SC Hidroelectrica SA a hotărât în şedinţa CA din 15.06.2012 să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei, cu scopul reorganizării activităţii”. Hidroelectrica asigură „toţi partenerii comerciali, clienţii, furnizori şi instituţii financiare de derularea în continuare a tuturor contractelor în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate” şi fără a fi afectate locurile de muncă ale celor 5.000 de angajaţi.

Hidrosind se va opune în procesul din 20 iunie privind insolvenţa Hidroelectrica

Hidrosind va interveni şi se va opune în procesul de miercuri, 20 iunie, privind insolvenţa Hidroelectrica, informează uncomunicat al sindicatului salariaţilor din companie, remis redacţiei. „Considerăm că măsura trecerii în insolvenţă, care nu putea fi luată decât de Consiliul de Administraţie (CA) al Hidroelectrica (chiar dacă domnul preşedinte al CA declară că nu ştie nimic despre aceasta) este o măsură pripită. Reamintim că printre creditorii Hidroelectrica, pe lângă nişte băieţi mai mult sau mai puţin deştepţi, pe lângă alte firme mai mult sau mai puţin importante, se mai află Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi, nu în ultimul rând, salariaţii societăţii. Cel puţin ultimele două categorii de creditori nu au fost consultate”, a declarat Nicolae Aurariu, secretar general al Hidrosind. În acest context, Hidrosind solicită CA al Hidroelectrica publicarea motivelor şi autorilor cererii referitoare la insolvenţa companiei.

Videanu: Poate că cineva vrea să vândă Hidroelectrica pe doi lei

Fostul ministru al economiei Adriean Videanu a declarat, luni, că este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, arătând că ori este vorba despre o decizie managerială profund greşită, ori cineva vrea să vândă această companie „pe doi lei“. Videanu a precizat că în 2010 Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, iar în anul 2011 aceasta a dat statului cele mai mari dividende din istoria Hidroelectrica.

„Din păcate, nu sunt cunoscute public argumentele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, dar, după ce în 2010, societatea a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, şi în anul 2011 a dat statului cele mai mari dividende din istorie, este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă. O companie strategică cum este Hidroelectrica nu poate fi tratată din punct de vedere managerial ca o companie care vinde papuci şi să se decidă insolvenţa“, a subliniat Videanu.

Daniel Dăianu: Insolvenţa Hidroelectrica nu se justifică

Solicitarea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica este greu de justificat, consideră Daniel Dăianu, consilier al primului-ministru. „Intrarea în insolvenţă se face atunci când o organizaţie economică are mari probleme de solvabilitate  - implicit o situaţie financiară precară -, ceea ce nu este echivalent cu dificultăţi de lichiditate. Orice companie profitabilă poate avea la un moment dat probleme de lichiditate, şi atunci se găsesc soluţii precum împrumuturi-punte sau împrumuturi de urgenţă de la bănci”, a afirmat Dăianu, la Realitatea TV. În opinia sa, intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica nu se justifică, întrucât aceasta este o societate profitabilă.

Cât priveşte posibilitatea anulării contractelor cu „băieţii deştepţi” în cazul unei insolvenţe, nici această justificare „nu stă în picioare”. „Ar însemna că orice firmă căreia nu-i convine un contract comercial îl poate dezavua prin intrarea în insolvenţă. E ceva de domeniul fantasmagoriei”, a subliniat Daniel Dăianu. Economistul a catalogat drept „stupefiantă” declaraţia directorului general al Hidroelectrica, Ştefan Gheorghe, referitoare la faptul că nu are cunoştinţă despre intrarea în insolvenţă a societăţii pe care o conduce.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-16

TAGURI: hidroelectrica, hidrosind, daniel danianu, insolventa

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova