2017-01-21 10:29

EVENIMENT


Vezi meciul din galerie? Nu, la secţie!

 |  21:00
Vezi meciul din galerie? Nu, la secţie!

Legea nr. 4, supranumită şi Legea Mitică Dragomir, privind prevenirea şi combaterea violenţei pe stadioane, este de ieri şi mai dură. La iniţiativa deputatului PDL Alin Trăşculescu, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 235 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri, propunerea legislativă care înăspreşte pedepsele pentru recidiviştii violenţi de pe stadioane.

Principala reglementare a acestui proiect copiază modelul englezesc care spune că huliganii interzişi pe stadioane trebuie să se prezinte la secţie pe perioada de timp în care echipa favorită îşi dispută meciurile, iar neprezentarea acestora la ora stabilită se sancţionează cu amendă de la 5 la 15 milioane de lei vechi. Apoi mai este vorba de dublarea cuantumului pedepselor şi a amenzilor. În plus, vor fi impuse teste, verificări şi avize suplimentare pentru firmele de pază care asigură ordinea şi disciplina pe stadioane, dar şi cursuri specializate pentru personalul de pază.

”Modificările le-am preluat din legea engleză împotriva huliganismului. Cele mai importante modificări sunt legate de recidivişti, care în timpul jocului trebuie să se deplaseze la secţia de poliţie. Mi se pare chintesenţa acestei legi, pentru că acei care sunt interzişi (n.r. - pe stadioane) până acum în România aveau acces nestingherit şi aveau senzaţia că nu li se poate întâmpla nimic. Legea se referă la huligani şi la violenţa de pe stadioane şi nu trebuie să existe nici o temere că suporterii obişnuiţi au de suferit odată cu promulgarea acestei legi, mai aspră decât Legea nr. 4, în vigoare”, a arătat Trăşculescu. El a mai menţionat că la jocurile cu grad ridicat de risc trebuie să fie prezenţi la meci un procuror, prefectul şi Jandarmeria.

Dacă violenţele pe arenele sportive vor continua şi după acest amendament de lege, atunci echipele nu vor mai fi susţinute din tribune, ci din faţa televizorului din secţiile de poliţie, care vor deveni cu siguranţă neîncăpătoare. Şi asta deoarece pedepsele actuale prevăd închisoare pentru faptele “uzuale” ale huliganilor. Practic, dacă aceştia vor mai introduce obiecte artizanale pe stadion (petarde, fumigene etc.), vor mai intra pe terenul de joc sau, mai grav, vor mai săvârşi agresiuni pe terenul de joc, pedepsele vor fi cu închisoarea de la 1 la 4 ani, dar şi interzicerea accesului la competiţiile sportive pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 4 ani. Cu închisoare se pedepseşte şi încercarea “interzisului” să intre pe stadioane.

Fenomenul ultras, pe cale de dispariţie

Noile pedepse şi amenzi îi obligă practic pe suporteri să facă pasul înapoi. Cu siguranţă vor mai exista fani care să rişte în continuare, însă vor fi din ce în ce mai puţini. “Decizia mi se pare una drastică. E o prostie. Uşor, uşor o să dispară fenomenul ultras, cu torţe, fumigene şi bannere. Vor să ne vadă cântând şi aplaudând, atât. Nu putem concepe asta. Oricum, vor mai fi unii dintre noi care vor risca tot pentru a fi ca înainte”, a declarat pentru “Puterea” un ultras stelist. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-14

TAGURI: huligani, interzisi, sectie, meci, mitica dragomirComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image