2017-01-21 12:39

EVENIMENT


Huliganii şi vardiştii

 |  21:00
Huliganii şi vardiştii

Protestele au fost reluate, ieri, în Bucureşti şi în ţară, în a patra zi consecutivă. Peste 500 de persoane se aflau, ieri-seară, la Piaţa Universităţii, în spaţiul din faţa Teatrului Naţional, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu. La ora închiderii ediţiei, mitingul se desfăşura fără incidente majore sau acte de violenţă. Şi în ţară, în marile oraşe, zeci de oameni s-au adunat pentru a demonstra contra actualului regim politic.

Manifestanţii erau paşnici şi strigau lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale având pancarte cu mesaje de genul „România, trezeşte-te!”. Jandarmeria Capitalei le-a recomandat protestatarilor să se delimiteze de grupurile de persoane care comit sau incită la acte de violenţă şi chiar să le semnaleze forţelor de ordine. De asemenea, li s-a recomandat să nu se deplaseze în zonele în care au loc confruntări pentru a evita posibilele accidente.

Jandarmeria avea aseară un dispozitiv, un cordon de ordine, mai multe patrule şi rezerve de intervenţie pentru a fi pregătiţi în orice moment, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Protestele de ieri au început în jurul prânzului, când aproximativ 100 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, în spaţiul din faţa Teatrului Naţional.

Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a solicitat structurilor din MAI şi „şefilor de arme” care gestionează protestele să acţioneze cu „mai multă implicare, cu mai multă fermitate”. Igaş a declarat că a convocat un centru de decizie în MAI, pentru „intensificarea schimbului de date şi informaţii cu privire la intenţiile de manifestare a violenţelor şi asigurarea coordonării structurilor de impunere a legii”.

Parcă mobilizaţi de ordinele ministrului, jandarmii au reuşit aseară, cel puţin până la ora 19.30, să prevină infiltrarea huliganilor în rândurile manifestanţilor paşnici. Jandarmii au reţinut, în jurul orei 19.00, nouă protestatari violenţi, cel mai probabil din rândurile huliganilor, al suporterilor ultraşi stelişti. Unul dintre protestatarii reţinuţi avea asupra sa materiale pirtehnice şi droguri. Toţi au fost verificaţi, fotografiaţi, filmaţi şi amprentaţi.

Şeful galeriei steliste zice una, ultraşii fac alta

Toată lumea îi acuză pe fanii echipelor bucureştene că sunt în spatele luptelor de stradă din Capitală. Şeful galeriei steliste se apără şi spune că nu „subordonaţii” săi au provocat haos. „Le-am spus conducătorii facţiunilor din galerie să nu meargă la protest. Sunt convins că nu au fost suporteri stelişti. M-am uitat la imaginile tv şi nu am recunoscut pe nimeni din galeria noastră. Noi nu suntem de acord cu astfel de manifestări”, a declarat, pentru „Puterea”, Gheorghe Mustaţă. În ciuda faptului că liderul fanilor susţine asta, mai mulţi ultraşi stelişti şi-au făcut de cap. „Vrem să demonstrăm că în ţara asta se mai poate realiza ceva. Am fost solidari cu românii, dar pensionarii nu puteau face nimic cu steguleţele în mâini. Se caută vinovaţi, iar noi suntem cea mai bună ţintă. Un alt motiv a fost Legea 4, cu care nu suntem de acord. Avem şi războiul nostru cu jandarmii. Le-aş smulge inima din piept tuturor jandarmilor”, ne-a spus un fan stelist sub protecţia anonimatului.

Bilanţul luptelor de stradă de duminică, în Capitală

• Pagubele produse prin avarierea unor maşini şi echipamente ale Jandarmeriei se ridică la peste 150.000 de lei, în timp ce şi două autospeciale ale pompierilor au fost avariate, prejudiciul ridicându-se la 5.500 de lei.

• 283 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie, pentru identificare, 247 fiind amendate, iar în cazul altor 36 s-au întocmit acte premergătoare pentru ultraj şi distrugere.

• Au fost deschise 15 dosare în care poliţiştii fac anchetă, trei persoane fiind reţinute, dintre care una este prezentată magistraţilor cu propunere de arestare.

• Zeci de persoane, între care şi jandarmi, au avut nevoie de spitalizare. Victimele au fost transportate la spitalele Elias, Floreasca, Pantelimon, „Bagdasar Arseni” şi Universitar de Urgenţă.

• Trei unităţi bancare şi bancomate, opt staţii RATB, 15 stâlpi de iluminat, şase semafoare, dar şi şapte semne de circulaţie au fost vandalizate sau incendiate în timpul conflictelor de duminică seara din Capitală.

CRP cere protejarea jurnaliştilor

Clubul Român de Presă a cerut Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Jandarmeriei Române protecţie pentru ziariştii care îşi exercită profesia în timpul protestelor civice şi consideră că agresiunile asupra lor, din partea forţelor de ordine şi a manifestanţilor violenţi, sunt nejustificate. Preşedintele CRP, Indira Crăsnea, a declarat că „agresiunile deliberate asupra ziariştilor care desfăşoară activităţi de teren şi care poartă la vedere legitimaţii de presă sau alte însemne ale profesiei sunt străine de un mod de intervenţie profesionist al forţelor de ordine”. În timpul protestelor de stradă, mai mulţi ziarişti au fost agresaţi de unii membri ai forţelor de ordine sau de manifestanţii violenţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-16

TAGURI: huligani, vardisti, proteste, piata universitatii, manifestatii, teatrul national, jandarmeria capitaleiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image