2017-01-19 00:25

EVENIMENT


Vin zăpezi de un metru şi rafale de vânt. IARNĂ MAI REA

 |  21:00
Vin zăpezi de un metru şi rafale de vânt. IARNĂ MAI REA

Drumarii au intrat în alertă după ce miniştrii transporturilor şi mediului au fost avertizaţi asupra vremii rele ce va lovi ţara noastră în următoarele trei zile. Românii se vor confrunta cu nămeţi de peste un metru şi rafale de vânt care pot atinge 80 km pe oră. Din păcate, chiar dacă nu veţi ieşi din casă, tot riscaţi să îngheţaţi de frig. Aprovizionarea cu gaze este sub semnul întrebării, deoarece nici o autoritate cu responsabilitate în domeniu nu mişcă un deget pentru reglementarea livrărilor de frica procurorilor.

După ce au îngheţat o săptămână, românii vor fi nevoiţi să înfrunte un nou val de ninsori şi viscol cel puţin trei zile. Autorităţile au fost informate cu privire la noul val de intemperii, fiind transmise alerte în sectoarele de transporturi şi energie. Potrivit surselor din domeniul transporturilor, se pare că stratul de zăpadă va atinge un metru în Capitală. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie susţin însă că zilele următoare vor fi ninsori izolat mai abundente, iar gerul va fi la fel de puternic, cel puţin până vineri. Dacă astăzi va ninge slab în majoritatea regiunilor, vineri ninsorile vor fi mai abundente, cu precădere în regiunile sudice şi în zona montană. În extremitatea sudică şi de sud-est în partea a doua a nopţii precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ploaie şi se va depune polei. Vântul va avea intensificări în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi temporar în restul teritoriului, iar la munte va sufla tare.

Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, i-a convocat de urgenţă pe drumari şi le-a trasat sarcini de vreme rea. Boagiu le-a cerut patronilor firmelor de întreţinere a drumurilor să suplimenteze numărul utilajelor de intervenţie, din cauza unei avertizări meteo de vreme severă. “Am fost ieri, în cursul după-amiezei, (n. red., 31 ianurarie), la întâlnire cu ministrul transporturilor, unde am fost informaţi că a sosit o avertizare meteo de ninsori şi vânt puternic pentru o perioadă de câteva zile. Se anunţă inclusiv rafale de vânt de cel puţin 80 km/oră. Am primit ordin să fim pregătiţi pentru intervenţie. Am fost informaţi că stratul de zăpadă va atinge cel puţin un metru peste cel aşternut în prezent. Am fost avertizaţi să intervenim la timp, ca să nu se mai producă blocaje. S-a luat în discuţie declanşarea situaţiei de urgenţă dacă se agravează situaţia”, ne-a declarat unul dintre patronii care au participat la întâlnirea „de taină” cu minsitrul Anca Boagiu.

Şi angajaţii Direcţiilor Regionale de Drumuri şi Poduri din ţară au fost anunţaţi cu privire la iminenţa unor noi ninsori abundente şi viscol. “Aşteptăm ordinele de la Compania Naţională de Autostrăzi. Am fost înştiinţaţi telefonic că pentru o perioadă de aproximativ şapte zile trebuie să fim pregătiţi de ninsori şi viscol”, ne-au explicat reprezentanţii DRDP Bucureşti şi Constanţa.

Începând de ieri, firmele de construcţii au primit ordin de la Compania Naţională de Autostrăzi de a suplimenta parcul auto de deszăpezire. “Vă solicităm introducerea în bazele de deszăpezire, începând cu data de 01.02.2012, ora 5.00, a 6 ATB-uri cu lamă şi răspânditor şi 3 încărcătoare frontale”, se precizează într-un fax transmis de Compania de Autostrăzi către o firmă de deszăpezire.

Şi aeroporturile din Capitală, Constanţa şi Craiova au primit avertizare de vreme rea. “Există o avertizare de ninsori abundente. Dacă va ninge la o temperatură de -7 grade, nu vor fi probleme, dar dacă va ninge la 0 grade, vom întâmpina greutăţi”, ne-au precizat surse din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.  

De frica procurorilor rămânem fără gaze

Aprovizionarea cu gaze a ţării va rămâne sub semnul întrebării în continuare. Rusia, care asigură necesarul de consum în această perioadă geroasă, a anunţat că a diminuat livrările către Europa, tot din cauza frigului, din Siberia, dând prioritate populaţiei, cum era şi normal. La Bucureşti, nici o autoritate nu dă semne, în continuare, că ar întreprinde ceva pentru reglementarea livrărilor de gaze pentru încălzirea populaţiei. Chiar şi Guvernul şi-a declinat competenţele către Ministerul Economiei, autoritate responsabilă cu politicile de gaze, care nu comunică nimic.

Surse din domeniul gazelor au declarat că toată această tăcere şi lipsa măsurilor au o explicaţie foarte simplă. Nimeni nu vrea să-şi asume vreo responsabilitate de frica DIICOT. 40 de persoane au dosare penale pentru legi care reglementau modul de operare a sistemului naţional de transport al gazelor pe timp de iarnă.

Cum să te protejezi de ger

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig. Regulile de igienă trebuiesc respectate, pentru evitarea îmbolnăvirilor, la fel şi consumul de alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate - căciuli, mănuși. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. Este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

Măsuri pentru cei ce lucrează în frig

Salariaţii care lucrează în aer liber în perioade cu temperaturi scăzute trebuie să beneficieze de măsuri de protecţie din partea angajatorilor. În caz de nerespectare, agenţii economici riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei. Astfel, în perioade cu temperaturi extreme, sub -20 de grade Celsius, angajatorii trebuie să asigure următoarele condiţii minimale pentru menţinerea stării de sanătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile de microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. În situaţia în care angajatorii nu pot lua astfel de măsuri, pot dispune reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului.

Victimele gerului

România – 14 decese în urma hipotermiei de la începutul săptămânii

Ucraina – 43 decese, majoritatea persoane fără adăpost

Polonia – 10 decese provocate de ger

Bulgaria– 5 decese în ultima săptămână


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: iarna, zapada, rafale vantComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANCA
02 Feb 2012

Vai ce imi place ! Imi ad uce aminte de copilarie, cand erau ierni adevarate , vorba poetului _ "Ou so nt les neiges d"antan ?" Iar pentru puturosi (ca e mai usor sa arzi gazul ! ) sa ne aducem aminte ca mai exista si alte posibi litati - unele mai vechi, cum ar fi lemnele, carbu nii, pacura - sau mai noi - peletele din biomasa, biogazul, energia solara si fotovoltaica, pompele de caldura. Dar pentru as ta trebuia sa se gandeasc a din vara (omul gospodar isi face vara sanie si i arna car).

Adauga un comentariu

Random image