2017-01-18 10:26

EVENIMENT


Iernile geroase din Europa, provocate de încălzirea Arcticii

 |  07:52

Un grup de cercetători din cadrul Şcolii de Ştiinţe Atmosferice şi ale Pământului la Institutul de Tehnologie din Georgia(SUA) au arătat, într-o lucrare publicată luni, că iernile geroase din Europa din ultimii ani sunt provocate de încălzirea Arcticii. 

Căderi de zăpadă mult mai abundente decât normale s-au observat în multe regiuni din America de Nord, ale continentului european şi Chinei, susţin oamenii de ştiinţă, care subliniază că suprafaţa banchizei s-a redus la un nivel record în 2007.

Emisfera nordică a înregistrat a doua şi a treia acumulare puternică de zăpadă din istorie în timpul iernilor 2009-2010 şi 2010-2011.

Din 1979, când au început observaţiile prin satelit, până în 2010, a avut loc o diminuare de un milion de km2 a suprafeţei de gheaţă a Oceanului Arctic sau 29,4% din suprafaţa sa şi echivalentul de două ori al Franţei, potrivit datelor culese de cercetători. Reducerea gheţii arctice a corespuns unei acoperiri de zăpadă hibernale mult mai ridicate decât în mod normal în nord-estul Statelor Unite, nord-vestul şi centrul Europei, precum şi în nordul Chinei.

"Studiul nostru demonstrează că diminuarea gheţii Oceanului Arctic este legată de schimbările în circulaţia atmosferică a emisferei de nord în timpul iernii", susţine Judith Curry, principalul autor al acestui document şi preşedinte al Şcolii de Ştiinţe Atmosferice şi ale Pământului la Institutul de Tehnologie din Georgia, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-25

TAGURI: Europa, zăpadă, ştiinţă, ArcticComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image