2019-02-16 00:06


În căutarea umorului pierdut. ''Academia Caţavencu'' s-a rupt în trei. Război pe toate fronturile între vechii şi noii ''caţavenci''

 |  19:52
În căutarea umorului pierdut. ''Academia Caţavencu'' s-a rupt în trei. Război pe toate fronturile între vechii şi noii ''caţavenci''
Până în primăvara lui 2010, revista „Academia Caţavencu” era o publicaţiece părea solidă. În mai puţin de doi ani, însă, ea a reuşit să se rupă întâi îndouă, iar apoi în trei. „Academia Caţavencu”, „Caţavencii” şi „Kamikaze” suntastăzi trei publicaţii concurente ce au în componenţă membri ai vechii revistecare, la începutul anilor ’90, introducea în societatea românească un stil noude gazetărie: informaţia amestecată cu umor. Iar concurenţa celor trei revistenu este doar tăcută, ci ea pare acum a fi un război în toată regula. Miza:supravieţuirea într-un context în care presa tipărită este într-un declinalert. La care se adaugă şi orgoliile personale ale mai vechilor şi mai noilor„caţavenci”. Toate cele trei publicaţii îşi revendică stilul şi umorul „AcademieiCaţavencu” de acum aproape 20 de ani.

Academia Caţavencu este în acest moment ruptă în trei.„Academia Caţavencu”, „Caţavencii” şi „Kamikaze” sunt trei reviste care se aflăîn plin război al supremaţiei pe piaţa publicaţiilor de satiră politică. Toatecele trei reviste îşi revendică umorul „Academiei Caţavencu”. Cel mai recentcapitol al conflictului dintre caţavencii vechi şi noi îl reprezintă în acestmoment site-ul şilayout-ul „Academiei”, despre care nici noul redactor-şef al „AcademieiCaţavencu”, Denis Dinulescu, şi nici Doru Buşcu, fostul şef, nu ştiu să spunăcui aparţin şi unde poate fi el găsit.

Dinulescu: „Râdem de ne căcăm pe noi”

Ediţia de săptămâna aceasta a revistei „AcademiaCaţavencu” a apărut ieri scrisă de alţi oameni decât cei care o făceau până nudemult. Asta pentru că vechea echipă de la „Academie”, cea condusă de DoruBuşcu, a părăsit redacţia după ce titlul „Academia Caţavencu” a fost cumpăratde Dan Adamescu, patronul „României libere”. Noul redactor-şef al „AcademieiCaţavencu” este scriitorul Denis Dinulescu. El a strâns în jurul său o echipămicuţă formată din scriitori. Printre ei şi un europarlamentar PDL: Traian RaduUngureanu, care este anunţat ca şi colaborator. Noua redacţie a „AcademieiCaţavencu” a fost formată în mai puţin de o săptămână, după ce Doru Buşcu şi aisăi au anunţat că nu vor mai scrie pentru revista pe care au înfiinţat-o.Însuşi Dinulescu recunoaşte că lucrurile s-au făcut în grabă. Solicitat să nepovestească despre cum a „asamblat” noul colectiv redacţional, Dinulescu aîncercat, destul de crispat, să ne convingă că în redacţie se râde mult.„Suntem nişte oameni care ne cunoaştem de 20 de ani. N-am ce să vă spun desprecum am format echipa. În redacţie râdem tot timpul. Râdem de ne căcăm pe noi.Cam asta e atmosfera”, ne-a declarat scriitorul.

„Caţavencii” îşi fac reclamă în revista concurenţei

Tot ieri, trupa lui Doru Buşcu a scos primul număr alunei reviste noi – „Caţavencii”. Publicaţia va fi editată de Adevărul Holding,deţinut de Dinu Patriciu. Odată cu plecarea vechii echipe, „Academia Caţavencu”a rămas şi fără layout şi fără pagina de internet, , site-ul fiind parolat,iar parolele aflându-se în posesia echipei lui Doru Buşcu. Mai mult, înainte dea se lansa oficial, revista „Caţavencii” şi-a făcut reclamă atât pe site-ulcatavencu.ro, cât şi pe pagina de Facebook a „Academiei Caţavencu”.

www.catavencu.ro, proprietar necunoscut

Rămasă fără site-ul ,„Academia Caţavencu” îşi face în acest moment reclamă pe site-ul „României libere”.„«România liberă» salută adevărata «Academia Caţavencu»”, scrie pe un banneraflat pe pagina de internet a cotidianului deţinut de Adamescu. Bannerul ducetot către un site al „României libere”. Acolo se află postat conţinutul onlineal revistei „Academia Caţavencu”. În timp ce AC îşi face reclamă în „România liberă”,ironic, noua revistă „Caţavencii” se promovează şi pe contul „AcademieiCaţavencu” de pe reţeaua socială Facebook, dar şi pe site-ul , care ar fi trebuit sărămână în posesia noului proprietar - Adamescu. Denis Dinulescu spune că nuştie cui aparţine acum adresa .„Asta nu ştim deocamdată. Eu personal nu ştiu, de ce să mint? Avem nişteavocaţi care ne vor pune la curent. Se lucrează acum, e prea în pripă toatăpovestea asta. Se ocupă avocaţii de treaba asta. Noi am făcut o acţiune laFacebook, iar avocaţii se ocupă”, ne-a mai declarat noul redactor-şef al „AcademieiCaţavencu”.

Doru Buşcu: „Nu ştiu cui aparţine site-ul”

Accesul la site-ul nu este posibil în acest moment, conturile şi parolele de logare rămânând lavechii „caţavenci”. Cu toate acestea, Doru Buşcu nu ştie nici el să ne spunăcui aparţine site-ul . „Casă fiu sincer, nu ştiu. Se pare că legislaţia e confuză. El va trebui printr-ocutumă, o dată cu cumpărarea mărcii, să însoţească marca. În momentul ăsta esteîntr-un interstiţiu, undeva, e al nimănui. Noi nu-l folosim, noi am postat peel până în momentul în care a fost achiziţionată marca”, ne-a declarat DoruBuşcu.

Apariţia „Kamikaze”, prima ruptură

Prima ruptură a „Academiei Caţavencu” a avut loc înprimăvara anului 2010, când o parte importantă dintre ziariştii de la „AcademiaCaţavencu” părăseau redacţia anunţând că vor face o revistă nouă. Unul dintreargumentele plecării erau ingerinţele patronului revistei de la acea vreme,Sorin Ovidiu Vântu, în politica editorială. Cenzură, altfel spus. „NoulCaţavencu” sau „Caţavencu fără mogul” era publicaţia pe care cei plecaţi doreausugestiv să o intituleze. Într-un final, noua revistă urma să fie denumită„Kamikaze”. De atunci şi până acum, a existat un permanent conflict întreechipa „Academiei Caţavencu”, condusă de Doru Buşcu, şi cea de la „Kamikaze”.Atât pe bloguri, cât şi pe site-uri, redactorii celor două reviste şi-au adusreciproc acuze.

A fi sau a nu fi la mogul

Tema „mogulului cel rău” reprezintă una din cauzele spargeriiîn trei a „Academiei Caţavencu”. Ironic, motivaţia oferită de Buşcu pentruplecarea echipei sale seamănă izbitor de mult cu justificarea plecării în urmăcu un an a redactorilor care urmau să formeze „Kamikaze”. Doru Buşcu a explicatrecent că nu are încredere în noul proprietar – patronul de presă Dan Adamescu.„După achiziţia mărcii, noul proprietar a invitat echipa să rămînă. A vorbitdespre viitor, despre investiţii şi dezvoltare, despre o răbdare întinsă pecinci ani. În sfârşit, un gest raţional, ai zice. Omul şi-a dat seama că aredeja un mecanism care merge, care produce cifre bune într-o piaţă carerăspunde. În vorbe, a fost o ofertă corectă. Ar fi fost şi rezonabilă dacă n-arfi fost precedentul ostil. Ar fi fost şi acceptabilă dacă n-ar fi fost completnesinceră. Cum să crezi un om care bate câmpii despre un viitor la care nu sepricepe deloc? Şi, mai ales, cum să crezi un om pe care, pur şi simplu, nu-lcrezi? Nu, e imposibil!”, scria Buşcu în ultimul editorial publicat în „AcademiaCaţavencu”.

Chiar dacă acum vechii „caţavenci” nu mai lucrează nicipentru Sorin Ovidiu Vîntu, dar nici pentru Dan Adamescu, ei au rămas dependenţitot de finanţarea unui mogul, Dinu Patriciu. Publicaţia „Caţavencii” esteeditată în trustul de presă Adevărul Holding.

La polul opus, cei de la „Kamikaze” susţineau, laplecarea lor de la „Academia Caţavencu”, că nu doresc să mai depindă de nici unmagnat de presă. Cu toate acestea, revista întâmpină dificultăţi financiare,după cum chiar redactorii „Kamikaze” o spun. „Revista «Kamikaze» are mâine,miercuri, nevoie de voi. După toate aparenţele, mâine vor fi pe piaţă treisăptămânale de umor. Două dintre ele au în spate doi oameni cu foarte mulţibani. Dinu Patriciu şi Dan Adamescu. E în interesul amândurora să ne cureţe cape-o consignaţie de cartier în calea mic.ro-urilor. «Kamikaze» nu se vindefoarte bine la tarabe. În mare parte, asta se întâmplă din cauza faptului că nuare suficienţi bani de spart aiurea. Cumpăraţi, deci, «Kamikaze» mâine cu gândulcă veţi da pe ea exact cât a-ţi da pe un pliculeţ de Pedigree”, scria marţi peblogul personal Andrei Manţog, redactor la „Kamikaze”.

De trei ori Băsescu!

Atât „Academia Caţavencu”, cât şi „Caţavencii”, dar şi „Kamikaze”au avut ieri coperte similare, înfăţişându-l pe preşedintele Traian Băsescu, toatefiind inspirate din declaraţiile acestuia la adresa Regelui Mihai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-21

Mai multe imagini:
În căutarea umorului pierdut. ''Academia Caţavencu'' s-a rupt în trei. Război pe toate fronturile între vechii şi noii ''caţavenci''
zoom
În căutarea umorului pierdut. ''Academia Caţavencu'' s-a rupt în trei. Război pe toate fronturile între vechii şi noii ''caţavenci''
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

SOLUTII eficiente pentru controlarea STRESULUI Acum 2 ore | (0)
Sfaturi si curiozitatiSTARBAG
loading...