2017-01-16 20:20

EVENIMENT


În timp ce DNA susţine că are o anchetă în lucru, SRI a căutat la Consiliul Judeţean Iaşi alte camere montate legal sau ilegal

 |  19:45
În timp ce DNA susţine că are o anchetă în lucru, SRI a căutat la Consiliul Judeţean Iaşi alte camere montate legal sau ilegal
Ofiţeri din cadrul SRI au descinsieri-dimineaţă la Consiliul Judeţean Iaşi, la solicitarea preşedinteluiinstituţiei, după ce miercuri au fost descoperite camere de supraveghere înbirourile vicepreşedinţilor. Tot ieri, DNA şi-a asumat montarea dispozitivelorde înregistrare şi supraveghere, motivând că este un dosar în lucru.

Dacă acestea au fost montate legal,atunci SRI a căutat alte dispozitive montate ilegal.

Ieri, la prima oră, o grupă din cadrulServiciului Român de Informaţii a descins la Consiliul Judeţean Iaşi, lasolicitarea preşedintelui instituţiei, Constantin Simirad. Acesta a apelat laSRI după ce miercuri, în birourile vicepreşedinţilor CJ Iaşi Victor Chirilă şiConstantin Adăscăliţei au fost descoperite dispozitive de înregistrareambientală. Pe parcursul verificărilor accesul presei în clădire a fostinterzis, fiind verificate cu aparatură de detectare toate birourile. În urmaverificărilor care au durat trei ore nu au mai fost descoperite altedispozitive de înregistrare. Potrivit lui Simirad, verificările vor continua şiîn alte instituţii subordonate CJ, motivând că vrea să înlăture "o panicăanormală" din rândul angajaţilor.

Montarea camerelor de supraveghere înbirourile vicepreşedinţilor CJ Iaşi a fost asumată de DNA, potrivit avocatuluiMarius Striblea care-i reprezintă pe Victor Chirilă şi pe ConstantinAdăscăliţei. Cei doi au fost ieri la DNA şi au discutat cu procurorii timp deaproape o oră. Procurorii DNA i-au informat că există un dosar în lucru, dar nuau oferit alte detalii, cercetările fiind în faza întocmirii actelorpremergătoare.

La DNA Iaşi a ajuns şi preşedintele CJConstantin Simirad, care a declarat ulterior că a vrut să se informeze asupralegalităţii amplasării camerelor de supraveghere, subliniind că procurorii"au toate pregătirile specifice".

Cineva le-a şoptit despre existenţacamerelor

Preşedintele Consiliului JudeţeanIaşi, Constantin Simirad, a declarat că nu crede în variantele exprimate de ceidoi vicepreşedinţi în privinţa modului cum au fost găsite camerele video dinbirourile lor, bănuiala lui fiind că a fost vorba de o scurgere de informaţii. "Declaraţiilelor sunt lucruri de adormit copiii, că varul nu avea aceeaşi culoare sau că orază de lumină le-a dezvăluit locul. Cred că referirea la raza de lumină einspirată dintr-o tabletă de-a mea pe care am scris-o când eram în Cuba. Eubănuiesc că a fost vorba de o scurgere de informaţii", a spus Simirad.

Întrebat cine i-ar fi putut informa pevicepreşedinţi despre amplasarea camerelor de supraveghere de către DNA,Simirad a făcut referire la faptul că liberalii sunt apropiaţi de un fost şefal SRI Iaşi, respectiv Tiberiu Simion. "Să nu uităm, totuşi, că PNL are unconsilier care a fost şef al SRI Iaşi, un mare specialist în domeniu. Asta ospun pentru că şi eu am fost acuzat că am avut un consilier din STS. Oricum,dacă ne luăm în consilieri, PNL e mai tare decât subsemnatul", a afirmatSimirad.

Nu ştia de ancheta DNA

Preşedintele CJ Iaşi susţine că nuavea cunoştinţă de ancheta declanşată de DNA în cazul celor doi vicepreşedinţiai instituţiei, Victor Chirilă (PNL) şi Constantin Adăscăliţei (PSD),subliniind că nu a fost informat despre montarea camerelor de supraveghere."Eu nu lucrez în DNA, nu văd de ce DNA ar avea încredere în mine şi mi-ardezvălui anumite taine", a susţinut şeful CJ Iaşi. Simirad a adăugat, deasemenea, că nu ştie care este obiectul dosarului, iar întâlnirea pe care aavut-o cu procurorul şef al DNA Iaşi, Sorin Călin, a fost una de informareprivind legalitatea montării camerelor video, subliniind că anchetatorii l-auasigurat că demersul lor a fost în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Atunci se pune o întrebare. Dacădispozitivele au fost instalate legal, atunci SRI nu ar fi avut obligaţia săverifice clădirea, iar DNA a greşit sau SRI a căutat alte dispozitive amplasateilegal?

Vor fi citaţi ulterior

Vicepreşedintele CJ ConstantinAdăscăliţei a declarat, la ieşirea de la DNA Iaşi că a aflat de existenţa unui dosar penal pe numele său şi alceluilalt vicepreşedinte al CJ, Victor Chirilă, şi că vor fi citaţi ulteriorpentru a le fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile. "A fost o discuţieamiabilă, dar nu ne-au spus dacă e vorba de o plângere sau de o sesizare depusăla adresa noastră. Nu intrăm în panică şi avem încredere că instituţiilestatului îşi fac treaba şi vor afla adevărul", a declarat vicepreşedinteleCJ Constantin Adăscăliţei.

La rândul său, Marius Striblea,avocatul celor doi vicepreşedinţi ai CJ, a precizat că a solicitat un documentprivind legalitatea interceptărilor, dar şi în ceea ce priveşte eventualasesizare existentă la DNA, adăugând că procurorii anticorupţie nu le-au datvreun act oficial. "DNA a dat-o în bară. Important e să ştim modalitateade sesizare, este o încălcare a drepturilor clienţilor mei. Vom afla foarterepede o soluţie în acest caz şi eu cred că e vorba de neînceperea urmăririipenale", a spus Marius Striblea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIHU
20 Mai 2011

in titlul articolului s-a strecurat o greseala, SR I nu a cautat ci a MONTAT altele in schimbul celor desconspirate si asta pe manevra cu Simirad care i-a chemat.

Adauga un comentariu

Random image