2017-01-24 21:24


Începe ''dansul'' la Ministerul de Interne. Norma de hrană pentru poliţişti va fi redusă cu aproximativ 550 lei

 |  17:35
Începe ''dansul'' la Ministerul de Interne. Norma de hrană pentru poliţişti va fi redusă cu aproximativ 550 lei
Sindicaliştiidin Poliţie ameninţă cu proteste, după ce au fost anunţaţi, printr-un documentîntocmit de Direcţia Financiară din cadrul MAI şi semnat de ministrul TraianIgaş, că le este redusă norma de hrană cu aproximativ 550 de lei, măsura fiindmotivată de lipsa fondurilor. Liderul Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat căs-a interesat la Ministerul Administraţiei şi Internelor în legătură cu aceastămăsură şi i s-a comunicat că decizia a fost luată pentru că nusunt fonduri pentru plata integrală a acestor venituri.

Lincu afăcut referire la Legea 69/2010, care prevede că MAI are obligaţia, pentru a seîncadra în buget, să ajusteze sporurile facultative şi care nu sunt în cuantumfix, respectiv salariul de merit şi de excelenţă. Liderul sindical a susţinutcă se vor da în continuare aceste salarii de merit şi de excelenţă. El aprecizat că un salariu de excelenţă înseamnă 50% dinvenitul salarial şi este acordat pentru 5% din personal, 90%dintre cei care-l încasează fiind şefi. Vasile Lincu a mai spus că salariul demerit reprezintă 20% din salariu şi este plătit pentru 30% din efectiv.

Potrivitlui Lincu, acest salariu de excelenţă înseamnă un salariu primit de un poliţistîn execuţie. El a precizat că în nota ministerului se arată cădiferenţa oprită din norma de hrană va fi dată la sfârşitul lunii iunie sauluna viitoare, dar a subliniat că acest lucru este posibil sănu se întâmple pentru că nu sunt fonduri.

Un poliţist va câştiga maximum1.200 de lei

Toţiangajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi afectaţi dereducerea normei de hrană de la 720 la 130 de lei, venitul lunar al unuiangajat urmând să ajungă la maximum 1.200 de lei. Liderul Sindicatului Pro Lex,Vasile Lincu, spune că reducerea normei de hrană, măsură dispusă printr-undocument emis de Direcţia Financiară din cadrul MAI şi semnat de ministrulTraian Igaş, va afecta peste 100.000 de persoane, adică petoţi angajaţii ministerului. Potrivit acestui document, normade hrană va fi redusă de la 720 la 130 de lei în luna iunie, fără a sespecifica ce urmează să se întâmple din luna următoare. După această diminuarea veniturilor, un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar."Dincolo de efectele neacordării normei de hrană cuvenite pentru lunaiunie, apreciem că măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate alpoliţistului român ameninţat cu destituirea", a spus Lincu.

La rândulsău, secretarul general al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şiPersonalului Contractual (SNPPC), Toader Paraschiv, a susţinut că norma dehrană era o măsură compensatorie acordată poliţiştilor de mai mult timp. Potrivit lui Paraschiv, reducerea normei de hrană duce la o diminuare aveniturilor cu aproximativ 30%.

Pentruimplementarea măsurilor, Corpul de Control derulează unele anchete

PremierulEmil Boc a solicitat Corpului de Control să efectueze o anchetă la MinisterulAdministraţiei şi Internelor (MAI), legată inclusiv de modul de calcul alsalariilor pentru unii angajaţi. Acest control a fost demarat începând cu 19mai.

Ministrulde resort, Traian Igaş, a declarat la începutul săptămânii că restructurareaMAI trebuie făcută neapărat, întrucât există riscul să nu mai poată fi plătiteîn integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI. Acesta a mai precizat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi anişi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste mediaeuropeană.

Întrebatdacă mai sunt suficienţi bani pentru plata angajaţilor din structurile MAI dela 1 iulie, ministrul a evitat să dea un răspuns exact, susţinând că nu doreştesă discute despre cifre şi că în momentul când va anunţa numărul celor care vorfi disponibilizaţi va oferi toate detaliile legate de acest aspect. Traian Igaşdeclara, luni, la Guvern, că angajaţii MAI vor primi în luna decembrie salariireduse cu 30% dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor nu va fiderulat. Camera Deputaţilor nu a adoptatproiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri.Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image