2017-01-23 14:53


Începutul unei noi ere a conflictelor armate

 |  19:21
Începutul unei noi ere a conflictelor armate

Posibila neutralizare a unor arme nucleare provenite din Iran ar putea să capete o altă formă în contextul tehnologiei avansate din prezent. Astfel, în loc de bombardarea pe cale aeriană a facilităţilor nuclare a Iranului sau o invazie terestră din partea armatelor occidentale, războiul dintre Teheran şi puterile care se simt ameninţate de dezvoltarea armelor atomice s-ar putea purta prin atacuri cibernetice.

Potrivit CNN, virusul Stuxnet a reuşit să penetreze reţelele din cadrul centrului nuclear de la Natanz în perioada 2009-2010. Chiar dacă reţeaua de computere este una cu circuit închis, Stuxnet a infectat o terţă parte, cel mai probabil un contractor de încredere al centrului nuclear. Virusul a fost programat să acţioneze asupra centrifugelor, pentru a le distruge, controlând în acelaşi timp parametrii de afişare pentru ca inginerii de la Natanz să nu se alarmeze în privinţa funcţionării deficitare. În consecinţă, în doar câteva luni, peste 1.000 de centrifuge au trebuit înlocuite de la centrul nuclear, încetinind vertiginos programul nuclear al Iranului.

Conform specialiştilor, complexitatea virusului este una atât de avansată, încât este nevoie de resurse alocate de către o naţiune sau o asociere de state pentru a fi realizat. Dacă raportul AIEA va fi confirmat de dezvoltarea unei bombe atomice de către Iran, am putea asista în mod paradoxal la sfârşitul cursei pentru înarmare în domeniul nuclear concomitent cu inaugurarea unei noi ere a conflictelor internaţionale - cea a războaielor cibernetice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image