2017-01-21 02:13

EVENIMENT


Incertitudini şi contradicţii la alegerile transnistrene

 |  21:00
Incertitudini şi contradicţii la alegerile transnistrene

Alegerile din regiunea separatistă Transnistria, nerecunoscute de autorităţile de la Chişinău şi de majoritatea comunităţii internaţionale, s-au desfăşurat sub spectrul incertitudinii şi a retragerii susţinerii aliaţilor de la Moscova faţă de aşa-zisul preşedinte Igor Smirnov. Chiar dacă în premieră pentru această regiune Comisia Electorală a permis organizare unui exit-poll, comunicarea rezultatului alegerilor a fost amânată, iar informaţiile despre acesta au rămas contradictorii după închiderea urnelor.

Singurele date vehiculate sunt reprezentate de un exit-poll care îl plasează pe actualul lider al regiunii separatiste, Igor Smirnov, pe prima poziţie, cu 47%. Astfel, alegerile din Transnistria vor avea nevoie de un al doilea tur de scrutin, o premieră în istoria regiunii separatiste. Fostul lider al legislativului transnistrean, Evgheni Şevciuk, respectiv actualul lider al acestuia, Anatoli Kaminski, îl urmează pe Smirnov, cu 23,2%, respectiv 22,6% din voturi. Pe de altă parte, agenţiile Novîi Reghion şi Regnum au relatat că în urma numărătorii parţiale a voturilor, în frunte s-ar afla Şevciuk, urmat de Kaminski şi Voronin, ultimii doi despărţiţi de o diferenţă mică. Pentru Moscova, scorul obţinut de Anatoli Kaminski, candidatul pe care l-a sprijinit, constituie un barometru destul de important pentru a măsura încrederea şi afinitatea pe care populaţia din Transnistria o are faţă de politica Rusiei.

Smirnov cere invalidarea votului

Liderul nerecunoscut al Transnistriei, Igor Smirnov, a cerut Comisiei Electorale centrale de la Tiraspol să nu valideze rezultatele alegerilor de duminică. Vladimir Ciuhnenko, unul din membrii comisiei, a confirmat cererea lui Smirnov, declarând că decizia urmează să fie anunţată miercuri. Igor Smirnov conduce de 20 de ani regiunea separatistă Transnistria, cu sprijinul Moscovei. Rusia şi-a retras însă sprijinul acordat acestuia înaintea campaniei electorale din regiunea aflată în estul Republicii Moldova, după ce l-a acuzat pe Smirnov şi fiul acestuia că au deturnat o mare parte din fondurile acordate ca ajutor Transnistriei.

Deşi nu este recunoscută de comunitatea internaţională, Transnitria este o regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova, condusă de un guvern zonal, cu capitala la Tiraspol. Transnistria şi-a declarat independenţa pe 2 septembrie 1990, iar în martie 1992 a izbucnit un război cu Republica Moldova. Deşi conflictul armat s-a încheiat printr-un armistiţiu în iulie 1992, statutul teritorial al regiunii separatiste a rămas nerezolvat, făcând şi în prezent obiectul negocierilor dintre Republica Moldova şi reprezentanţii transnistreni, moderat de cele mai multe ori de Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-10

Mai multe imagini:
Incertitudini şi contradicţii la alegerile transnistrene
zoom

TAGURI: alegeri Transnistria, exit-poll Transnistria, presedinte Igor Smirnov, Evgheni Sevciuk, Anatoli KaminskiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ZAGURA
14 Dec 2011

..."urmat de Kaminski si Voronin"?

Adauga un comentariu

Random image