2016-12-08 14:12

EVENIMENT


Incertitudini şi contradicţii la alegerile transnistrene

 |  21:00
Incertitudini şi contradicţii la alegerile transnistrene

Alegerile din regiunea separatistă Transnistria, nerecunoscute de autorităţile de la Chişinău şi de majoritatea comunităţii internaţionale, s-au desfăşurat sub spectrul incertitudinii şi a retragerii susţinerii aliaţilor de la Moscova faţă de aşa-zisul preşedinte Igor Smirnov. Chiar dacă în premieră pentru această regiune Comisia Electorală a permis organizare unui exit-poll, comunicarea rezultatului alegerilor a fost amânată, iar informaţiile despre acesta au rămas contradictorii după închiderea urnelor.

Singurele date vehiculate sunt reprezentate de un exit-poll care îl plasează pe actualul lider al regiunii separatiste, Igor Smirnov, pe prima poziţie, cu 47%. Astfel, alegerile din Transnistria vor avea nevoie de un al doilea tur de scrutin, o premieră în istoria regiunii separatiste. Fostul lider al legislativului transnistrean, Evgheni Şevciuk, respectiv actualul lider al acestuia, Anatoli Kaminski, îl urmează pe Smirnov, cu 23,2%, respectiv 22,6% din voturi. Pe de altă parte, agenţiile Novîi Reghion şi Regnum au relatat că în urma numărătorii parţiale a voturilor, în frunte s-ar afla Şevciuk, urmat de Kaminski şi Voronin, ultimii doi despărţiţi de o diferenţă mică. Pentru Moscova, scorul obţinut de Anatoli Kaminski, candidatul pe care l-a sprijinit, constituie un barometru destul de important pentru a măsura încrederea şi afinitatea pe care populaţia din Transnistria o are faţă de politica Rusiei.

Smirnov cere invalidarea votului

Liderul nerecunoscut al Transnistriei, Igor Smirnov, a cerut Comisiei Electorale centrale de la Tiraspol să nu valideze rezultatele alegerilor de duminică. Vladimir Ciuhnenko, unul din membrii comisiei, a confirmat cererea lui Smirnov, declarând că decizia urmează să fie anunţată miercuri. Igor Smirnov conduce de 20 de ani regiunea separatistă Transnistria, cu sprijinul Moscovei. Rusia şi-a retras însă sprijinul acordat acestuia înaintea campaniei electorale din regiunea aflată în estul Republicii Moldova, după ce l-a acuzat pe Smirnov şi fiul acestuia că au deturnat o mare parte din fondurile acordate ca ajutor Transnistriei.

Deşi nu este recunoscută de comunitatea internaţională, Transnitria este o regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova, condusă de un guvern zonal, cu capitala la Tiraspol. Transnistria şi-a declarat independenţa pe 2 septembrie 1990, iar în martie 1992 a izbucnit un război cu Republica Moldova. Deşi conflictul armat s-a încheiat printr-un armistiţiu în iulie 1992, statutul teritorial al regiunii separatiste a rămas nerezolvat, făcând şi în prezent obiectul negocierilor dintre Republica Moldova şi reprezentanţii transnistreni, moderat de cele mai multe ori de Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-10

Mai multe imagini:
Incertitudini şi contradicţii la alegerile transnistrene
zoom

TAGURI: alegeri Transnistria, exit-poll Transnistria, presedinte Igor Smirnov, Evgheni Sevciuk, Anatoli KaminskiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ZAGURA
14 Dec 2011

..."urmat de Kaminski si Voronin"?

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Băsescu are deja Guvern şi aşteaptă alegerile Fostul preşedinte al României ia startul şi anunţă viitorul Guvern format numai din membrii... 06 Dec 2016 | (3)
Francois Hollande a anunțat că nu candidează pentru un nou mandat Preşedintele francez François Hollande a anunţat joi seara că nu va candida pentru un nou... 02 Dec 2016 | (0)