2017-01-20 15:56

EVENIMENT


Infringement pe exportul de gaze naturale

 |  21:00
Infringement pe exportul de gaze naturale

Comisia Europeană trimite România, alături de Bulgaria, la tribunal pentru că nu a luat măsuri ca să se poată exporta gaze naturale. CE reproşează că legislaţia naţională nu asigură acces egal tuturor actorilor de pe piaţă la conducte, invocându-se lipsa informaţiilor transparente din domeniu.

Decizia Comisiei Europene de a deferi Curţii Europene de Justiţie România şi Bulgariase bazează pe faptul că cele două state “nu s-au aliniat încă pe deplin la normele UE”, precizează Comisia într-un comunicat de presă. Este vorba de piaţa gazelor naturale , unde cele două state nu pun la dispoziţie informaţii privind capacitatea maximă a reţelei, blocând astfel accesul unor operatori.

“Comerţul transfrontalier este posibil numai dacă toţi participanţii la piaţă au acces egal la reţelele pentru transportul gazelor naturale în scopul aprovizionării clienţilor”, susţine Comisia. Pentru a garanta acest acces egal al terţilor la reţea, este important să se pună la dispoziţie pe piaţă capacitatea maximă a reţelei, plus informaţii fiabile şi transparente cu privire la aceasta.

“Concret, Comisia consideră că în Bulgariaşi în România capacitatea întreruptibilă de flux inversat (cunoscută şi sub denumirea de „backhaul”) nu este pusă la dispoziţie la toate punctele de interconectare. Mai mult, capacitatea întreruptibilă şi serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piaţă a noilor operatori. În plus, în România operatorul sistemului de transport nu respectă integral cerinţele UE în materie de transparenţă. În absenţa informaţiilor referitoare la capacitatea disponibilă, este imposibil ca piaţa gazelor naturale să devină cu adevărat competitivă şi ca noii operatori să aibă acces la pieţe”, completează comunicatul.

România are trei conducte de gaze care traversează graniţele naţionale. Una este în partea de nord a ţării, care vine din Ucraina şi ajunge la Satu Mare. Cea de a doua este conducta de interconectare Szeged– Arad, dar care funcţionează doar pe sensul dinspre Ungaria către România. În sudul ţării, există conducta de transit Isaccea – Negru Vodă pe unde circulă numai gaz rusesc către România şi sudul continentului. Numai că această conductă este ocupată în totalitate în baza unui contract pe 30 de ani. Este posibil ca CE să vrea liber la tranzit pe această conductă, ceea ce ar facilita şi exporturile de gaze naturale româneşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image