2017-01-16 21:34

EVENIMENT


INS caută un milion de români

 |  19:46
INS caută un milion de români

Directorul responsabil cu statistica socială şi demografică din cadrul Institutului Naţional de Statistică, Silvia Pisică, a precizat că datele celor un milion de persoane estimate că nu au fost recenzate vor fi recuperate prin confruntare cu informaţiile primite de la sursele administrative. Printre acestea se numără ANAF sau centrele universitare, a precizat Silvia Pisică.

„După introducerea datelor din chestionare în sistem vom încerca să recuperăm datele pentru cei care nu au fost recenzaţi. În primul rând, vom confrunta datele pentru cei nerecenzaţi cu declaraţiile 112 de la ANAF, pentru că reprezintă informaţii certe că acele persoane, care au plătit contribuţii în octombrie 2011, sunt în ţară. Dacă ambii părinţi figurează ca plătitori la ANAF, atunci este logic că şi copiii înregistraţi în evidenţa populaţiei sunt în ţară”, a declarat Pisică.

Printre alte surse de verificare pentru recuperarea informaţiilor privind persoanele nerecenzate se numără centrele universitare, unităţile militare şi penitenciarele. INS a precizat că este posibil ca cifrele să arate atât un supliment de populaţie, cât şi diferenţe negative, prin dublă înregistrare, potrivit Mediafax. Colectarea acestor informaţii va presupune şi suplimentarea fondurilor necesare INS pentru continuarea activităţii legate de recensământul populaţiei, a mai precizat Silvia Pisică.

Oficialul INS a arătat că dat fiind volumul de muncă în procesare mai mare decât cel estimat iniţial, din cauza colectării slabe comparativ cu aşteptările, Statistica este obligată să suplimenteze numărul de operatori şi, implicit, fondurile alocate. În acest sens, INS a solicitat fonduri suplimentare de aproximativ 5 milioane de lei, care vor fi distribuite din economiile realizate în timpul recensământului de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, comparativ cu sumele bugetate iniţial.

„Sperăm să ni se atribuie aceşti bani, pentru că altfel este imposibil, la volumul de muncă constatat după centralizare, să închidem datele finale până la mijlocul anului viitor, aşa cum ne-am asumat”, a mai declarat şefa Direcţiei de Statistică Socială şi Demografică a INS.

Datele provizorii comunicate de INS arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

TAGURI: INS recensamant, statistica, date recensamant, recensamant RomaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image