2017-01-22 14:09

EVENIMENT


Înşelaţi „tradiţional” şi „ecologic”

 |  21:00
Înşelaţi „tradiţional” şi „ecologic”

Aproape trei sferturi dintre produsele alimentare pe care găsim înscrise cuvintele „tradiţional”, „reţetă tradiţională” sau „tradiţie”sunt, de fapt, falsuri, potrivit rezultatelor unor controale efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). În realitate, dăm banii pe produse aduse din China sau care conţin E-uri.

Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în perioada 13-21 octombrie au fost verificaţi 402 operatori economici - supermarketuri, magazinele proprii ale fabricilor şi comercianţi care vin la târgurile tradiţionale organizate periodic - dintre care 73% au fost găsiţi în neregulă. „Am avut şi eu bunică şi nu făcea parizer. Bunicile nu fac parizer cu fel de fel de stabilizatori şi benzoaţi”, a declarat Cerbulescu. El a mai spus că în ultima perioadă s-a constatat o utilizare excesivă, până la derizoriu, a termenilor „tradiţional”, „tradiţionalitate”, „reţetă tradiţională” sau „tradiţie” pentru produsele alimentare.

În urma controalelor, inspectorii au mai găsit „fasole tradiţional bob gustos”, în realitate importată din China şi ambalată în România, precum şi diverse sortimente de snacks-uri din cartofi sau mezeluri care erau comercializate sub eticheta de „produse tradiţionale” fără a fi atestate sau înregistrate în acest sens.

Reprezentanţii ANPC atrag atenţia şi asupra aşa-ziselor curăţătorii şi spălătorii de rufe, de covoare şi auto „ecologice”. Uniunea Europeană nu a emis criteriile de etichetare ecologică pentru acestea, astfel că cetăţenii sunt înşelaţi de publicitatea în acest sens.

„Eticheta UE ecologică poate fi utilizată numai pentru produsele sau serviciile care respectă criteriile de etichetare ecologică ale Uniunii Europene, aplicabile produselor sau serviciilor în cauză şi cărora le-a fost acordată eticheta ecologică”, a spus Cerbulescu.

Şeful ANPC a precizat că afirmaţiile legate de mediu au devenit o practică ce îşi propune să sugereze sau să creeze impresia că un produs sau un serviciu este ecologic, respectiv că are un impact pozitiv asupra mediului şi că îl protejează sau este mai puţin dăunător decât bunurile sau serviciile concurente.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-17

TAGURI: anpc, constantin cerbulescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image