2018-10-23 01:54


INSEMEX: Expertiza în cazul Colectiv, gata în 3-4 săptămâni. Institutul din Petroşani spune că elaborarea raportului durează pentru că e nevoie de “rigurozitate ştiinţifică”

 |  21:01
INSEMEX: Expertiza în cazul Colectiv, gata în 3-4 săptămâni. Institutul din Petroşani spune că elaborarea raportului durează pentru că e nevoie de “rigurozitate ştiinţifică”

Răspunzând întrebărilor din spaţiul public privind tergiversarea raportului de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv, Institutul INSEMEX Petroşani a precizat luni că va finaliza documentul la sfârşitul lunii ianuarie, sau cel târziu la începutul lunii februarie.

Directorul institutului, George Găman, a declarat corespondentului Mediafax, că documentul trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică.

" Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General. Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus Găman.

Întrebat dacă a fost vorba despre o lucrare mai complexă decât alte rapoarte realizate de INSEMEX Petroşani, George Găman a spus că “nicio expertiză nu seamănă cu alta, după cum niciun eveniment nu seamănă cu altul, fiecare având particularităţile lui”.

George Găman a refuzat să facă alte declaraţii sau comentarii legate de acest subiect.

Băsescu: Ceva nu este în regulă!

Duminică, fostul preşedinte Traian Băsescu se declara îngrijorat de întârzierea expertizei privind cauzele incendiului din Clubul Colectiv, afirmând că experţii de la Petroşani ştiu probabil deja care sunt elementele ce nu corespund versiunii vehiculate până în prezent despre eveniment.

''Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere'', declara fostul preşedinte Traian Băsescu la B1 TV.

El afirma că se tergiversează prezentarea raportului final privind incendiul din clubul Colectiv, precizând că, personal, a mai văzut ''expertize între două ape''.

''Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună şi totuşi se tergiversează un raport final. (...) Eu am mai văzut expertize între două ape. (...) Cred că ceva nu se leagă. (...) să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare, nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale... Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată", sublinia fostul şef de stat.

El susţine că este convins că "experţii de la Petroşani ştiu deja ce nu bate, ce nu se potriveşte cu versiunea de până acum''.

Mediafax relata la mijlocul lunii decembrie că experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) urmau să facă pe 16 decembrie un experiment judiciar în dosarul privind incendiul din Colectiv, într-un laborator care urma să fie amenajat ca la momentul incendiului din club, cu acelaşi tip de burete pus pe stâlpi şi cu mobilier asemănător, pentru a stabili exact unde a izbucnit incendiul şi cum s-a propagat focul.

Surse judiciare au declarat atunci că acest experiment judiciar reprezintă faza finală a expertizei INSEMEX Petroşani în dosarul de ucidere şi vătămare corporală din culpă deschis de Parchetul instanţei supreme după incendiul din 30 octombrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-04

TAGURI: insemex, expertiza, colectiv, petrosani
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...