2017-01-19 19:36

EVENIMENT


Interlop traficant de ’’căpşunari’’ a fost trimis în judecată pentru omor calificat

 |  19:17
Interlop traficant de ’’căpşunari’’ a fost trimis în judecată pentru omor calificat
Procurori ai Secţiei de Urmărire Penalăşi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie i-au trimis în judecată pe autorii unui omor comis în Spania în anul2004. Iniţial, unul dintre ei fusese condamnat în peninsulă la 17 ani deînchisoare, dar ulterior a fost achitat. După aducerea cadavrului în ţarăautorităţile române au deschis dosar penal pentru omor calificat cu autornecunoscut. După şapte ani de anchetă şi expertize, suspecţii de comitereacrimei au ajuns în faţa magistraţilor. Motivul crimei a fost o datorie de 3.500de euro.

Prin rechizitoriu, în data de 30aprilie 2011 au fost trimişi în judecată pentru omor calificat, favorizare ainfractorului şi mărturie mincinoasă Simion Zăgrean (în stare de arestpreventiv), Leon Dragotă şi Anca Cristina Urîte. Din probele adunate deanchetatori a reieşit că în seara de 1 iunie 2004, inculpatul Simiona Zăgreans-a deplasat la o fermă din localitatea Pechina - Spania, unde lucra victima Leonte Nicolae (minor) şi,sub pretextul unei sume pe care aceasta i-ar fi datorat-o, i-a aplicat maimulte lovituri cu o bâtă în zona capului şi a membrelor superioare, chiar şidupă ce victima s-a prăbuşit. La solicitarea lui Zăgrean Simion şi Leon Dragotă(care lucra la aceeaşi fermă cu victima) a început să-i aplice o serie delovituri lui Leonte Nicolae, în vârstă de 17 ani în zona feţei şi a pieptuluicu rozeta unui robinet de irigaţii, utilizată ca box. Victima, aflată în starede inconştienţă, a fost târâtă de gât de către Zăgrean, fiind ajutat apoi înaceastă acţiune şi de Dragotă Leon, cărându-l pe Leonte Nicolae până lamarginea unui bazin de irigaţii (adânc de şapte metri), de unde i-au dat drumulîn apă, prin alunecare. Aflată, în continuare, în stare de inconştienţă,victima a decedat la scurt timp, ca urmare a asfixiei mecanice prin înec. Înurma acestui incident, autorităţile judiciare spaniole au întocmit un dosarpenal, suspect în cauză fiind identificat numitul Dragotă Leon, care, conformînţelegerii prealabile cu inculpatul Zăgrean Simion, a declarat că Leonte Nicolaes-ar fi înecat în data de 2 iunie 2004. Totodată, pentru a se asigura că acestarespectă înţelegerea, Simion Zăgrean s-a deplasat în data de 02 iunie 2004 lapoliţia localităţii Pechina (Spania), unde concubina sa, inculpata Anca Urâte aasigurat traducerea în limba spaniolă a declaraţiei lui Leon Dragotă, în sensulcă victima s-ar fi înecat. De asemenea, Anca Urîte, cu ocazia audierilordesfăşurate în cursul anului 2010, a încercat prin două declaraţii mincinoasesă zădărnicească aflarea adevărului oferindu-i lui Simion Zăgrean falseapărări.

Interlopul care a taxat căpşunarii

Simion Zăgrean se ocupa, în special,cu racolarea cetăţenilor români dornici să meargă să muncească în Spania, de lacare percepea diverse “taxe” şi “comisioane” de protecţie. Individul aresuficientă notorietate în rândul comunităţii locale de români, pentru a-i facepe oameni să îl ştie de frică.

Între Zăgrean şi Leonte a intervenitun aspect nefericit pentru acesta din urmă, respectiv o datorie în valoare de3.500 de euro pe care tânărul o avea de plătit traficantului. În cursul anului2003, Zăgrean a fost arestat de către autorităţile spaniole, iar din închisoarea început să-i transmită lui Leonte mesaje de ameninţare cu moartea, în cazulîn care refuză să-şi achite datoria. Individul avea nevoie de bani pentru a fipus în libertate pe cauţiune. Împrumutul nu a fost însă, restituit, iar NicolaeLeonte a început să se plângă pe la diverşi rezidenţi români că este ameninţatcu moartea de către Simion Zăgrean şi chiar s-a gândit să-l dea pe acesta pemâna poliţiei, în sensul că să ofere informaţii cu lux de amănunte referitoarela activitatea individului pe linia traficului de persoane, de droguri şi dearmament pe care o derula pe teritoriul Spaniei. Zăgrean a auzit asta şi adecis că Leonte trebuie anihilat.

Eliberat de spanioli, arestat înRomânia

La data de 14 mai 2007, printr-osentinţă a Tribunalului cu Juraţi din localitatea Almeria, rămasă definitivă,în urma judecării cauzei, Dragotă Leon a fost achitat şi pus în libertate subaspectul săvârşirii infracţiunii de omor, după ce, iniţial, fusese condamnat la17 ani de închisoare.

După repatrierea cadavrului, tatălvictimei, observând leziuni de violenţă la nivelul feţei acestuia, a sesizatParchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu privire la săvârşireainfracţiunii de omor asupra fiului său.

În cauză, Parchetul de pe lângăTribunalul Bistriţa-Năsăud a constituit, în 2004, un dosar penal, înregistratiniţial cu autor necunoscut, în care s-a dispus reautopsierea cadavrului laServiciul de Medicină-Legală Bistriţa-Năsăud, concluzionându-se că moarteavictimei a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin submersie în apădulce.

Prin Rezoluţia Procurorului General alParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 18 ianuarie 2007,s-a dispus preluarea cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Totodată, din concluziile Raportuluide Nouă Expertiză Medico - Legală al Institutului Naţional de Medicină Legală„Mina Minovici”, a rezultat că moartea tânărului a fost violentă, a fostcauzată de asfixie mecanică, prin submersie în apă dulce, în contextul unuitraumatism cervical, mecanismul probabil de producere a decesului fiindcomprimarea directă a regiunii cervicale şi comprimarea pachetului vascular algâtului. Între leziunile constatate şi deces există o legătură de cauzalitatedirectă condiţionată.

Cercetările în cauză s-au desfăşuratpe parcursul a 7 ani, atât în România, cât şi în Spania, fiind dispuse nu maipuţin de 5 comisii rogatorii, şiefectuate acte precum reautopsierea cadavrului victimei Leonte Nicolae(după repatriere), audieri de martori, confruntări, experimente judiciare şiconstatări tehnico-ştiinţifice.

La comiterea faptei de către cei doiinculpaţi a asistat şi proprietarul fermei, J.L.C. cetăţean spaniol, faţă decare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii decomplicitate la omor calificat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23

Mai multe imagini:
Interlop traficant de ’’căpşunari’’ a fost trimis în judecată pentru omor calificat
zoom
Interlop traficant de ’’căpşunari’’ a fost trimis în judecată pentru omor calificat
zoom
Interlop traficant de ’’căpşunari’’ a fost trimis în judecată pentru omor calificat
zoom

Interlop traficant de ’’căpşunari’’ a fost trimis în judecată pentru omor calificat
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image