2017-01-22 18:21


Internet legal, fără restricţii

 |  20:07
Internet legal, fără restricţii

3.000 de români vor putea oferi informaţii despre calitatea serviciilor de internet. Comisia Europeană (CE) a lansat un studiu de amploare pentru a confirma vitezele reale furnizate consumatorilor din toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia şi Croaţia.

Studiul va măsura vitezele în bandă largă, prin distribuirea către voluntari a unui dispozitiv care se instalează la conexiunea de internet a acestora. Pentru a obţine date statistice cât mai reprezentative, studiul necesită peste 100.000 de voluntari, din care 3.000 în România. Pentru voluntariat, abonații de internet din România trebuie doar să se înregistreze pe site-ul .  La scurt timp de la înregistrare, aceştia vor primi un dispozitiv whitebox special conceput, care se va instala la conexiunea de internet. Când voluntarii nu accesează internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru măsurarea vitezei şi a performanţei conexiunii. La sfârșitul fiecărei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va conţine rezultatele testelor din luna respectivă și o viteză medie a conexiunii lor de date.În plus, primii 1.000 de participanți înscriși vor avea sansa să câștige, prin tragere la sorți, un iPad2.

9,2 miliarde euro pentru proiecte

Rezultatele studiului vor duce la creşterea investiţiilor directe ale Comisiei Europene în majorarea vitezei de trafic în reţelele de bandă largă şi vor susţine programul european Digital Agenda, prin furnizarea de informaţii despre calitatea serviciilor livrate către consumatori. “Toți cetățenii UE ar trebui să se bucure de beneficiile unui internet deschis şi legal, fără restricţii ascunse sau viteze mai mici decât au fost promise”, a declarat Neelie Kroes, comisarul european responsabil pentru Digital Agenda. Comisia Europeană și-a propus să cheltuiască aproape 9,2 miliarde euro în perioada 2014-2020 în proiecte pan-europene care să ofere cetățenilor și companiilor acces la rețele broadband de mare viteză.

Indicatori de calitate

Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), România are 3,13 milioane de conexiuni fixe la internet, administrate de puțin peste 1.000 de furnizori operaţionali. Toţi aceştia sunt obligaţi, începând cu 20 ianuarie 2012, să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la internet furnizat. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-06

TAGURI: Internet, dispozitiv, studio, viteza, broadband, indicatori, calitate, restrictiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image