2017-01-19 02:19

EVENIMENT


INTERVIU / Povestea banilor senatorului Mircea Andrei

 |  15:47
INTERVIU / Povestea banilor senatorului Mircea Andrei

PreşedintelePDL Argeş povesteşte cum s-a îmbogăţit din afacerile cu gaz şi ce a făcut cubanii câştigaţi. Senatorul susţine că statul a câştigat de pe urma sa pestetrei milioane de euro.

Cum aţi făcut banidomnule senator?

Amfondat o societate comercială, respectiv firma Gaz Sud, în care am plasat toatecâştigurile mele provenite din avocatură. Nu am avut niciun rol propriu-zis însocietate, eu nu am fost un comerciant, am rămas la meseria mea de avocat, darîn acea firmă am făcut un plasament financiar. Din fericire, firma a mersfoarte bine, piaţa gazelor s-a dovedit a fi foarte bună şi, în momentul în caream simţit că piaţa a crescut datorită vânzării de Dinu Patriciu a firmei RAFOsau mă rog ce a avut el când a vândut, piaţa de energie a crescut şi atunci, amvândut şi eu participaţiile.Cu cât s-a vândut?

Cu50 de milioane de euro, iar mie mi-au revenit 20 de milioane de euro.În ce an?

În2007. Nu au venit chiar toţi atunci, au venit în rate într-un interval deşase-şapte luni.

Se regăsesc toţi aceştibani în declaraţia de avere?

Primaproblemă este că nu sunt obligat să declar public aceşti bani, pentru că în2007 eu nu eram parlamentar. O a doua este că aceşti bani au fost reinvestiţi.Dacă vă uitaţi în declaraţia de avere puteţi vedea că am mai cumpărat nişteimobile, am plătit imobilul din strada Batiştei. Şi nu au fost 20 de milioane,deoarece aceasta este suma brută. Impozitul către stat este 3,2 milioane deeuro. Statul a luat de la mine 3,2 milioane de euro. Am cumpărat din bani onouă casă în Demetriade.

Într-o declaraţie deavere, postată de dvs pe site-ul Senatului, apare un cont la BCR de 3 milioanede euro. Contul este deschis în 2007, dar nu apare şi în declaraţia anterioarăde avere. Cum a fost posibil?Da, probabil contul este din2007.

Dar acest cont la BCR nuapare în nicio declaraţie de avere anterioară, deşi aveţi declarate şiconturile de 100 de lei.Am avut un cont vechi în BCRîn care am operat prin anii 2006-2007, care a rămas gol. Nu aveam ce declarapentru că probabil nu aveam niciun ban în el. După intrarea în criză, băncileelveţiene au redus dobânda foarte mult, neconvenabil. Am transferat din Elveţiasuma de 3 milioane de euro pe acest cont. Depunerea în acest cont am făcut-o încursul anului 2009. Contul era, dar fiind gol nu aveam ce declara la el. Unprieten avea nevoie în Elveţia de 5 milioane de euro. Amândoi eram la aceeaşibancă. El trebuie să restituie 5 milioane băncii elveţiene. Ca să evităm platacomisioanelor bancare, eu i-am virat lui trei milioane din Elveţia şi dânsulmi-a virat mie trei milioane în România. Am închis operaţiunea fără să mişcămpeste graniţe ceva.

Împrumuturile date înnume personal sunt de peste două milioane de euro.Este totuşi oinexactitate. Suma cea mai mare, aproape un milion, este către o firmă -Captain Port. Firma este a mea, am finanţat firma pentru că avea nevoie deacest capital. Acesta nu este un împrumut, iar banii nu cred că îi mai iauînapoi de la această firmă. Să ne înţelegem, firma Captain Portînseamnă un teren.

Care este participareadvs în această firmă?

20%.Într-o firmă în care deţineţi20% aţi băgat un milion de euro?Da, au băgat şi ceilalţi,fiecare în funcţie de procentele deţinute.În presă s-a scris căunul din asociaţii din afacerea cu Gaz este ginerele lui Bebe Ivanovici.

Da,aşa este.

A treia persoanăimplicată în această firmă, dl Michael Douglas.Da, aşa este.

Din banii câştigaţi,v-aţi cumpărat şi două maşini de lux.Dumneavoastră nu v-aţi ficumpărat maşini de lux?

Şi astfel aţi cheltuitcele 20 de milioane?

Cele17 milioane de euro, cu care am rămas, se regăsesc în declaraţia mea de avere.Am plătit comision de 1,5 milioane euro. De aici se mai scade un milion de eurola Captain Port. Un milion la Daniela Istrate, au rămas 14 milioane de euro.Casele, cu renovare cu tot. Se regăsesc toţi banii.

Interviula fost realizat cu senatorul Mircea Andrei în luna mai a anului 2010.

Citeştetot interviul pe


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image