2017-01-20 13:55

EVENIMENT


Intransigența DIICOT. Șeful SRI Alba, reținut pentru acoperirea unor interlopi

 |  18:52
Intransigența DIICOT. Șeful SRI Alba, reținut pentru acoperirea unor interlopi

ŞefulDirecţiei Judeţene de Informaţii Alba, locotenent-colonelul Ioan Târnu, şisubcomisarul de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, LiviuSchiau, au fost reţinuţi, în urma unei anchete a procurorilor Direcției deInvestigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi apoliţiştilor de la „Crimă Organizată”, fiind acuzaţi că ar fi favorizat ogrupare de hoţi de utilaje din UE.

ProcuroriiDIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara cercetează, în stare de arest, 24 depersoane, constituite într-un grup infracţional organizat, specializat însăvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimatăa prejudiciului este de 4.500.000 de euro.

Încursul cercetărilor s-a stabilit că gruparea a fost sprijinită de cătrelocotenent-colonelul Ioan Târnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba,şi de către Liviu Schianu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere aCriminalităţii Organizate Alba-Iulia.

IoanTârnu este acuzat că,în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sauinacţiune, a acordat sprijin lui Mircea Stanciu, în prezent arestat,activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului îndosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT, constituind în acelaşitimp o încălcare a dispoziţiilor referitoare la obligativitatea organelor deinformaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

Cadouri de la soție

Astfel,Stanciua apelat la Târnu, căruia i-a spus că este implicat în furtul unorutilaje, şi i-a solicitat sprijinul,în sensul de a interveni pe lângăofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea uneipercheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspunderepenală.Potrivit procurorilor, Târnu a acceptat, în mod direct, daruri dela soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determinaanchetatoriipentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile.

Pede altă parte, în sarcina subcomisarului BCCO Liviu Schiau s-a reţinut faptulcă, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a informat pe Stanciu cuprivire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală,premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus laîngreunarea urmăririi penale. Mai mult decât atât, susţinanchetatorii,bărbatul a pus la dispoziţia lui Stanciu o listă cu 14persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive,informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferitede calitatea sa de subcomisar în cadrulBCCO Alba-Iulia.

Târnuşi Schiau au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor desprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului șiau fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de ApelAlba-Iulia. Cercetările au fostefectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul SRI şi cu poliţişti dincadrul BCCO Alba-Iulia.

Interlopi arestați

TribunalulHunedoara a decis, luna trecută, arestarea preventivă pe o perioadă de 29 dezile a trei dintre inculpaţi: Corneliu Pantilimon Kaiser, Călin Cristian Opreaşi Mircea Stanciu. Au fost emise mandate de arestare în lipsă, pe o perioadă de30 de zile, pentru cinci persoane: Viorel Onea, Ştefan Filip Rus, Dumitru Albu,Lucian Liviu Sabău şi Ionel Niţă. Pe lista inculpaţilor propuşi pentru arestaremai apare numele unui bărbat din Alba. Este vorba despre George Vinţan. Acestaare interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 dezile. O sentinţă similară a fost aplicată şi în cazul inculpaţilor Ioan Tăuşan,Iulian Pascu, Călin Boier, Mihai Toma Jelea şi Dănuţ Cristian Bândilă.

Membriireţelei de crimă organizată au reuşit să fure peste 50 de tractoare,excavatoare şi combine agricole din fermele occidentalilor. „Autovehiculeleerau sustrase cu ajutorul unor chei potrivite, pe timp de noapte, apoi erauîncărcate în camioane. Ulterior, maşinăriilor le erau întocmite documente falseşi erau introduse în România. Aici, membrii grupării se ocupau de falsificareaseriilor lor, iar apoi utilajele erau vândute pe sume mult mai mici decâtvalorau”, a precizat comisarul-şef Traian Berbeceanu.

Timpde aproape trei ani, interlopii au făcut bani, reuşind în acelaşi timp săînşele vigilenţa autorităţilor în ciuda opulenţei pe care o afişau şi ascandalurilor provocate pentru care s-au ales cu dosare penale.

Unuldintre cei arestați în acest dosar a fost Andrei Dărămuş, fost campion desporturi de full-contact, cunoscut ca unul dintre liderii lumii interlope dinAlba-Iulia. Este cunoscut pentru implicarea în mai multe infracţiuni cuviolenţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image