2017-01-18 14:58

EVENIMENT


Intrarea în vigoare a noului Cod civil, cerută insistent CSM de ministrul justiţiei

 |  19:31
Intrarea în vigoare a noului Cod civil, cerută insistent CSM de ministrul justiţiei

Cătălin Predoiu a pledat în faţa plenului ConsiliuluiSuperior al Magistraturii ca noul Cod civil să intre în vigoare în aceastătoamnă, la 1 octombrie. Argumentele ministrului justiţiei au întâmpinatcriticile membrilor CSM, care au arătat faptul că nu se opun intrării învigoare a codului, dar că sistemul nu este pregătit să asimileze noiledispoziţii.

Ministrul a arătat că recunoaşterea aplicabilităţii coduluide la 1 octombrie 2011 este aşteptată de clasa politică, de mediul de afaceri,de investitori, dar şi de judecători. Predoiu a insistat că nu sunt motive săse amâne intrarea în vigoare, subliniind că pentru pregătirea profesională amagistraţilor, sistemul are la dispoziţie 2.500.000 de euro, bani ce trebuiefolosiţi în organizarea de stagii de pregătire şi de seminarii. În discursul său,ministrul justiţiei a lansat magistraţilor, membri ai plenului CSM, un semnalde încredere, dând asigurări că noul Cod civil, odată aplicat, va deschide caleacătre un consens cu clasa politică, astfel încât cererile de finanţare pentruaplicarea dispoziţiilor din Codul de procedură civilă, a Codului penal şi aCodului de procedură penală să fie justificate. „Cred că vă e teamă că intrămcu noul Cod civil. Cine are interesul să arunce trei coduri în sistem şi să nuţină? Cine? Chiar dacă plecăm cu un cod la drum, în viziunea noastră, nuurmărim un haos. Vreau să fie clar, nu facem codurile pentru Raportul de ţară,le facem pentru noi! Hai să avem încredere, hai să nu ne fie frică!”, asubliniat ministrul justiţiei.

În concluzie, Cătălin Predoiu a spus CSM-ului: „Nu am săvotez nimic azi! Ce să votez eu aici?”, referindu-se la o solicitare de amânareformulată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, potrivită căreiatrebuie să se constate „prematuritatea” aplicării de la 1 octombrie 2011 anoului Cod civil.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedintele CSM,a subliniat că nu se poate trece peste faptul că intrarea în vigoare a nouluiCod civil ţine de funcţionalitatea instanţelor şi că, pentru aceasta, estenevoie de un semnal clar venit din partea instituţiilor politice. „Sistemul semişcă în spaţiu şi timp. Avem nevoie de fixarea de către clasa politică aacestei asumări, am o mare problemă, aşteptăm de la clasa politică un semnalclar, nu putem spune acum că intră codul la 1 octombrie şi mai apoi lucrulacesta să nu se întâmple”, a declarat preşedintele CSM. Plenul acesteiinstituţii a intrat în deliberări câteva ore, pentru a hotărî, întâi, dacăvotează sau nu pentru amânarea intrării în vigoare, urmând să decidă şi dacăacest lucru se va întâmpla sau dacă noul Cod civil va intra în vigoare la 1octombrie 2011.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image