2017-01-19 13:28

EVENIMENT


Inundaţiile, în cârca primarilor

 |  21:00
Inundaţiile, în cârca primarilor

Autorităţile susţin că, cel puţin până pe 1 martie, este puţin probabilă producerea de inundaţii în zonele în care a nins abundent. Autorităţile locale au fost avertizate că vor urma zile “de foc” şi că sunt singurele responsabile pentru ce se va întâmpla.

Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat că eventuale inundaţii majore în următoarele două săptămâni s-ar putea produce doar dacă temperatura ar creşte în timpul zilei la cel puţin 10 grade Celsius, iar noaptea nu ar scădea sub zero grade şi dacă s-ar înregistra precipitaţii sub formă de ploaie de 10-15 litri pe metru pătrat. Pentru următoarele două săptămâni se prognozează că noaptea temperatura va fi negativă, iar în timpul zilei nu va urca mai mult de 3-4 grade Celsius. În schimb, sunt aşteptate precipitaţii în următoarele zile, însă meteorologii nu pot preciza, momentan, dacă este vorba de ploaie sau zăpadă.

Comandamente locale

Specialiştii Ministerului Mediului atrag atenţia că fiecare comună în care stratul de zăpadă a ajuns la 50-60 cm este supusă riscului de inundaţii, însă evitarea acestora este responsabilitatea autorităţilor locale. "Au două săptămâni pentru a întreprinde toate aceste măsuri. Acţiunea locală trebuie să predomine în următoarele două săptămâni. Planuri de măsuri există la fiecare primărie din fiecare comună. Nu trebuie să aştepte până vor avea apă până la genunchi. Nu există risc major decât acolo unde comandamentele locale nu îşi fac datoria", a declarat Dan Cîrlan, director al Autorităţii pentru Inundaţii şi Managementul Apelor (AIMA).

Celulă de criză

Posibilele viituri produse de topirea zăpezii nu pun probleme, deoarece, susţin autorităţile, surplusul de apă va fi preluat fără probleme în lacurile de acumulare aflate, în prezent, la jumătate din nivelul maxim. “Ministerul este pregătit să gestioneze orice situaţie neprevăzută. Avem o celulă de criză la nivelul ministerului. Pe de altă parte, orice pericol ar apărea şi orice situaţie neprevăzută va fi anunţată din timp. Suntem pregătiţi şi pe lacurile de acumulare în cazul în care apar topiri rapide ale zăpezii, dar, după cum arată prognoza, nu există acest risc”, a afirmat Cristian Apostol, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP). În zonele de câmpie poate apărea fenomenul de băltire, autorităţile locale fiind nevoite să îndepărteze zăpada depusă în zona caselor şi să cureţe şanţurile şi rigolele, pentru a face traseu zăpezii spre cursurile de apă.

Pericol pentru Bucureşti

Autorităţile au mai precizat că zăpada din Bucureşti nu va fi deversată în Dâmboviţa, surplusul urmând a fi preluat de lacurile din jurul Capitalei. “La temperaturile pe care le avem în această perioadă, zăpada s-ar transforma în ace de gheaţă ce pot pune în pericol oraşul. Se pot crea blocaje. Vom pune la dispoziţie lacurile din Bucureşti, inclusiv Lacul Morii până în aval”, a spus Dan Cîrlan, director AIMA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-09

TAGURI: inundatii, zapada, ploaie, incalzire, campie, lac, baltire, topireComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image