2018-12-19 09:38


Ioan Avram Mureşan, condamnat la 7 ani de detenţie pentru corupţie

 |  17:31
Ioan Avram Mureşan, condamnat la 7 ani de detenţie pentru corupţie

Fostul ministrul alAgriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat la şapte ani de închisoarepentru deturnare de fonduri, de către judecătorii Secţiei penale a ÎnalteiCurţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea putând fi contestată la Completul decinci judecători.

În18 decembrie 2003, Mureşan a fost deferit justiţiei de Parchetul NaţionalAnticorupţie (actualul DNA), în cazul acestuia procurorii obţinând avizul legalpentru declanşarea urmăririi penale a fostului ministru.

În dosar au mai fosttrimise în judecată alte trei persoane, respectiv Ioan Truţă Enea (fostsecretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şiAlimentaţiei - MAA) - pentru deturnare de fonduri şi complicitate la luare demită în formă continuată, Silvia Căpitanu (fost director general al DirecţieiIntegrare Europeană şi Cooperare Internaţională din MAA) - pentru deturnare defonduri, şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şiRelaţii Bugetare din MAA) - pentru două infracţiuni de luare de mită în formăcontinuată.

Mureşan, în calitatede ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, maimulte rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţiide 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos -judeţul Constanţa.

Cât priveşteinfracţiunea de fals intelectual de care este acuzat Mureşan, procuroriianticorupţie au susţinut că acesta, în numele reprezentanţilor SC Sun Oil, arfi semnat un raport prin care solicita prelungirea termenului de restituire auleiului. În plus, deşi în 13 martie 2000 reprezentanţii unităţilor teritorialeale Administraţiei Naţionale ale Rezervelor de Stat au constatat inexistenţagajurilor constituite potrivit contractului pentru împrumutul celor 5.000 detone de ulei, Mureşan ar fi semnat, în aprilie 2000, un nou raport prin care asolicitat prelungirea, cu încă 180 de zile, a termenului de restituire auleiului.

Anchetatorii austabilit că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia fondului decontrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenţia pentru DezvoltareInternaţională a Statelor Unite Guvernului României (conform convenţieiîncheiate la 5 aprilie1993) şi au folosit acest fond în alte scopuri decât celeprevăzute de HG 949/1999, cauzând atunci MAA o pagubă de 29.507.688.963 de leivechi.

Astfel, deşi prinHotărârea Guvernului 949/15 noiembrie 1999 s-a stabilit că Fondul decontrapartidă trebuia utilizat în totalitate de MAA ca "suport financiarpentru acoperirea cheltuielilor de condiţionare şi depozitare a grâului aleunor producători agricoli stabiliţi prin ordin al ministrului Agriculturii şiAlimentaţiei", Mureşan a emis, în 23 decembrie 1999, Ordinul 155 princare, contrar dispoziţiilor stabilite prin actul normativ menţionat, a dispusca banii să se folosească "pentru realizarea de proiecte", arătauanchetatorii.

Procuroriianticorupţie spuneau că, în aceeaşi zi, Ioan Avram Mureşan a emis un al doileadocument - o adresă către Ministerul Finanţelor - prin care a solicitattransferul banilor de la Direcţia Generală de Trezorerie într-un cont al uneibănci comerciale. În acest scop, el ar fi invocat însă prevederile actuluinormativ, şi nu pe cele ale propriului său ordin. Mai mult, după transferulbanilor, inculpaţii Căpitanu şi Truţă ar fi utilizat Fondul de contrapartidăpentru a face o serie de plăţi către societăţi comerciale şi fundaţii şi ar firidicat sume în numerar", susţin anchetatorii.

Totodată, instanţa i-ajudecat pe Truţă şi Jiga, pentru că, în calităţile pe care le aveau în MAA, eiau pretins bani de la denunţătorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unorprime de export de grâu şi porumb, precum şi pentru facilitarea unor creditepentru achiziţionarea de produse agricole.

La începutul lui 2005,Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Dan Jiga - fostdirector general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA

Timp de un an şijumătate procesul a fost în dezbatere la instanţa supremă.

Dosarul lui Mureşan aajuns pe rolul Tribunalului Bucureşti în 7 iulie 2005, după ce Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie (ICCJ) - instanţa desemnată iniţal să judece cazul - a pusdin oficiu în discuţie competenţa sa de a-l judeca pe fostul ministru alAgriculturii şi Alimentaţiei, Ioan Avram Mureşan, ca urmare a modificărilorLegii 115/1999 privind răspunderea ministerială. Concret, procuroriianticorupţie nu mai aveau competenţa să cerceteze miniştri şi parlamentari,astfel că instanţa supremă era greşit sesizată cu dosarul lui Mureşan.

În 5 iulie 2007,Curtea a reţinut că exceptarea foştilor membri ai Guvernului - prin art.23alin.(2) şi (3) din Legea nr.115/1999 privind răspunderea ministerială,motdificată de OUG3/2005 - de la procedura specială, derogatorie, prevăzutăpentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit înfuncţie de momentul declanşării procedurii în timpul mandatului sau dupăîncetarea acestuia, constituie o încălcare a principiului egalităţii detratament consacrat de art.16 alin.(1) din Constituţie.

În 18 martie 2008,judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au fost reînvestiţi înjudecarea procesului lui Mureşan, după ce instanţa inferioară, a decis să-şidecline competenţa în favoarea instanţei superioare, în urma deciziei CurţiiConstituţionale privind imunitatea de care se bucură şi foştii demnitari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...