2018-12-13 19:57


IPS Teodosie în tandem cu Dan Puric și „Haiducii Dobrogei”. Rezistența anticomunistă dobrogeană, în simpozion la Constanța

 |  21:01
IPS Teodosie în tandem cu Dan Puric și „Haiducii Dobrogei”. Rezistența anticomunistă dobrogeană, în simpozion la Constanța
Marius Florian

Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”, au organizat, sâmbătă, la Constanța, simpozionul memorial: „Gogu Puiu și Rezistența anticomunistă din Dobrogea. Repere istorice”. Manifestarea se produce în condițiile în care Legea privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob nr. 217/2015 este în vigoare, Mișcarea Legionară este una dintre organizațiile vizate de lege, iar Gogu Puiu și ai săi „Haiduci aromâni” au fost membri sau simpatizanți ai Mișcării Legionare.

Deschiderea  lucrărilor simpozionului a fost oficiată de prezența ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin vernisarea unei expoziții de fotografie și documente: „Rezistența anticomunistă din Dobrogea”. Nume grele participante la simpozion, precum actorul Dan Puric, prof. univ. dr. Marian Cojoc, Gheorghe Cușa, fost deținut politic, Florin Dobrescu, președinte Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” sau prof. Zoe Rădulescu, fiica lui Gogu Puiu. Moderator a fost jurnalista Oana Stănciulescu.

Marian Cojoc: „Peste rezistență nu se poate trece cu ușurință”

Gogu Puiu a organizat focare de rezistenţă în Târguşor, Cheia, Mihail Kogălniceanu, Băltăgeşti, a făcut legături cu nucleele din Cogealac, Sinoe, Lunca, Beidaud, Sarighiol de Deal, Runcu, Râmnic, Vulturu şi a întărit organizaţiile din Viişoara, Cobadin, Cochirleni, Ciocârlia, Medgidia, Gălbiori și Nistoreşti. A fost ucis pe 19 iulie 1950, când, casa fiindu-i asaltată de trupele Securității, și-a utilizat toată muniția și s-a sinucis, aruncându-se pe ultima grenadă ce o purta la şold. Mișcarea de rezistență fondată de el a luptat până spre 1962.

15.000 de oameni s-au aflat sub comanda lui Gogu Puiu, aspect alarmant și de netolerat din partea autorităților comuniste, aspect punctat de prof. univ. dr. Marian Cojoc.

„Peste rezistență nu se poate trece cu ușurință. În puține locuri din lumea comunistă, dacă nu chiar în niciunul, mișcarea de rezistență a avut un caracter de masă. Rezistența nu trebuie analizată din această perspectivă statistică, numerică sau cantitativă. Făceam o comparație în 1996, Vladimir Bukovski, un cunoscut disident rus, spunea că mișcarea de disidență din Rusia a avut un caracter limitat. În schimb, represiunea în variatele sale forme a avut un neîndoielnic caracter de masă”, a spus prof. univ. dr. Marian Cojoc.

Zoe Rădulescu: „Generația tânără să ajungă la documente la care noi nu am ajuns”

IPS Teodosie în tandem cu Dan Puric și „Haiducii Dobrogei”. Rezistența anticomunistă dobrogeană, în simpozion la Constanța
zoom

Fiica eroului dobrogean, Zoe Rădulescu, încă nu crede varianta oficială privind dispariția tatălui său. Absența fotografiilor sau a cadavrului o determină pe Zoe Rădulescu să caute și alte răspunsuri.

„Dacă tatăl meu, Gogu Puiu, ar fi trăit ar fi împlinit acum 98 de ani! Nu am făcut o comemorare, pentru că nouă ne-a fost răpit acest drept de a putea să aducem un omagiu morților noștri în fața unei cruci și a unui mormânt. Acum, ne-am hotărât să facem acest eveniment în memoria lui Gogu Puiu. Este nevoie să vorbim de istoria recentă, care ne este confiscată, să vorbim despre eroii acestui neam și Gogu Puiu a fost unul dintre aceștia, alături de toți eroii din rezistența armată anticomunistă din toată țara. Astăzi, este ziua lor, a dobrogenilor. (...) Întotdeauna am spus: nu se știe cine a suferit mai mult, cei din temnița mică, Aiud, Gherla ș.a.m.d. sau cei din marea închisoare, care se numea România. Tânăra generație are dreptul să știe aceste lucruri, să ajungă la documente la care noi nu am ajuns. Trebuie să se trezească această curiozitate și generația tânără să considere dacă noi am avut dreptate. Dar, indiferent ce s-ar spune, în sufletul meu, Gogu Puiu, frații Fudulea, Nicolae Ciolacu și ceilalți vor rămâne eroi pentru că au luptat pentru valori perene ale neamului românesc: credința în Dumnezeu, respectarea proprietății și păstrarea ființei naționale”, a spus Zoe Rădulescu.

Despre martiriul eroilor dobrogeni, care au luptat cu arma în mână în fața cotropitorului sovietic, a vorbit și IPS Teodosie, care a precizat că mereu este „copleșit” când urmașii acestor eroi evocă momentele lor de glorie.

„Întotdeauna am fost copleșit de cei care ne-au vorbit despre rezistență, despre nedepărtarea de credință, despre iubirea de țară, acestea fiind „vinovățiile” celor ce au fost închiși”, a spus IPS Teodosie.

Puric: „Comunismul este virus versatil, de la roșu a trecut la albastru. Și-a terminat etapa, dar nu vocația”

În stilul caracteristic, care a stârnit atâtea controverse, actorul Dan Puric a vorbit de „forțele oculte”, care „ne scot martirii în ilegalitate”, aducând aminte, printre altele, de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob ş.c.l., cunoscută ca Legea 217/2015.

„Trebuie să fim conștienți de această demnitate pe care ne-o dau martirii, pentru că, altfel, ne înecăm istoric în ceea ce vedeți dumneavoastră. Martirul este treapta către sfinți, iar sfinții sunt anticamera către Dumnezeu. Se luptă astăzi, pe toate căile, de către forțele oculte, ca să nu ne mai aducem aminte de martiri, să fie scoși într-un fel de ilegalitate și să ne fie rușine! Adică, cei care ne-au făcut bandiți ai poporului sunt în continuare la putere... Bănuiesc că și Ahmed al II-lea dacă mai trăia Brâncoveanu era trădător! Pentru mine, Brâncoveanu este marele martir, cei care au suferit și au murit în pușcăriile comuniste, mai ales în acest pământ sfânt al Dobrogei este de neimaginat că 10.000 de români au fost decimați. Este de neimaginat că s-a concentrat atât de multă rezistență într-un relief atât de neprielnic pentru partizani, ce tărie sufletească au avut acești oameni... Suntem vinovați de două ori: o dată că nu îi cunoaștem și o dată că nu îi facem cunoscuți! Am venit nu ca să le aduc aminte oamenilor, ci ca să ne aducem aminte! (...) Toate presiunile care se fac, în primul rând legislativ, martirii sunt incriminați. În manualele de istorie apar tot felul de indivizi pe care nu îi știe nimeni și nu avem numele partizanilor sau oamenilor care s-au opus care s-au opus pentru ca copiii noștri să trăiască în dimensiunea omului modern. Avem o intelectualitate care, în mare parte, este trădătoare și oportunistă, avem istorici timorați, cărora le este frică să mărturisească. Dar, nu te teme turmă mică, așa zise Iisus! Comunismul este virus versatil, de la roșu a trecut la albastru. Ei și-au terminat etapa, dar nu vocația! S-a terminat cu perioada de chin fizic și a început perioada de disoluție moral-sufletească. De fapt, ne-au exterminat elita fizic și acum vor să distrugă arhitectura sufletească! Este un atac asupra credinței. Dacă vă uitați la acești martiri nu trebuie să luați dimensiunea ideologică în seamă, pentru că erau PNȚCD, liberali, monarhiști, legionari, țărani simpli apolitici, rezistența a fost de tip creștin, nu ideologic!”, a spus Dan Puric.

Momentul lui Cușa

Personaj celebru în peisajul constănțean, Gheorghe Cușa, fost deținut politic la Pitești și Gherla, a destăinuit un moment legat de Gogu Puiu: „Sunt singurul supraviețuitor care a comunicat cu Gogiu Puiu. Dar vreau să spun ceea ce nu știe Zoia! Tata, care a fost un om cu școală occidentală, mi-a spus cum a venit Gogu Puiu la noi în sat. Nu se mai cunoștea dacă mai era el sau nu, din cauza grenadei. Atunci, Securitatea a vrut să îl recunoască cineva din satul de obârșie și l-au adus într-un camion. Tata a fost martor. Bineînțeles, camionul era înconjurat de jandarmi sau securiști, care au invitat câțiva din apropiere. De teamă, de frică, mi-e și rușine să spun, au existat doi oameni din sat care s-au urcat în camion, l-au recunoscut și i-au dat și cu piciorul! Cum a fost posibil ca asemenea oameni să îl condamne? Asta a fost...”, a spus Cușa.

La evenimentul de sâmbătă au participat și alte personalități marcante, precum rectorul Universității „Andrei Șaguna”, Aurel Papari; liderul „țărănist”, Adrian Țapliuc; directorul Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale, Virgil Coman ș.a.m.d.

„Suntem supravegheați... Domnul Cușa ar putea să fie condamnat, potrivit legii, la închisoare, nu la amendă. Nu râdeți, e o lege în vigoare, să vedem când o să dorească să o aplice”, a spus Oana Stănciulescu, referindu-se la Legea 217/2015.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-24

GALERIE MEDIATAGURI: ips teodosie, dan pruci, haiducii dobrogei, constanta, simpozion
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DAN PURIC ESTE
24 Ian 2016

ca un film extraordinar, de Oscar, memorabil...la fel ca și-n cazul unor melodii celebre = rămân actuale și sunt fredonate de toate generațiile! Pe lângă că este un om de cultură, un mim, un actor desăvârșit, are pe lângă modestia sa de om delicat, fin, și un umor de calitate, savuros alături de o atitudine francă și tăioasă care face gaură în scăfârlia impricinaților (politicieni) și, bine le mai zice că de făcut, n-are ce le face...decât boborul pe care-l atenționează, numai să se trezească odată!
UN CURIOS
04 Feb 2016

IPS-ul si Dan Puric, probabil si alti invitati, au recunoscut faptul ca au semnat angajamente de colaborare cu Secu. Comedie umana in plina desfasurare. Cinste eroilor adevarati.
Random imageUltimele stiri


loading...